Öğrenciler üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?
Bu yılki TYT'de 3 milyon 527 bin 463, AYT'de ise 2 milyon 573 bin 136 adayın ter döktüğü 2023 YKS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının hemen ardından üniversite hayali için tercih dönemi başladı. Tercihlerde son tarih 8 Ağustos, öğrencilerin tercih ederken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda eğitimci İrfan Naim Karaaslan, tercih dönemine ilişkin önerilerde bulundu.
Milyonlarca gencin geleceğini etkileyen ve 27-28 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi başladı. Adaylar, 27 Temmuz itibariyle 8 Ağustos tarihine kadar tercihlerini yapacaklar. Adayları tercih heyecanı sararken uzmanlar tercihlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerin tercih yapması konusunda gazetemize konuşan uzman eğitimci İrfan Naim Karaaslan, öğrencilerin tercih yaparken başarı puanına göre değil de başarı sıralamasına göre tercih yapmaları gerektiğini belirterek, “Tercih yapacağı alandaki başarı sıralaması ile geçen senenin başarı sıralamalarını karşılaştırıp o şekilde tercih yapmalıdırlar” dedi. Öğrencilerin tercih ederken dikkat etmesi gereken konuları açıklayan Karaaslan, “Puan ile değil başarı sıralaması ile tercih yapmalı. İlgi ve yeteneklerine göre tercih yapabilmeli. Tercih sürecinde çevredekilerin isteği değil öğrencinin ne istediği önemli olmalı. İş olanakları düşünülerek ve araştırılarak tercih yapılmalı. Üniversite, şehir ve sosyo ekonomik düzeyi düşünülerek tercih yapmalı” şeklinde konuştu.
Önü açık meslekler
Tercih edildiği takdirde iş bulma imkânının fazla olduğu bölümleri aktaran Karaaslan, “Önü açık olan bölümlere baktığımızda, önümüzdeki süreçte lisans bölümlerinden başta Tıp fakültesi olmak üzere, Sağlık bölümleri, Özel eğitim, Sınıf öğretmenliği, Okul öncesi öğretmenliği, Psikolojik danışma ve rehberlik, İngilizce öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği gibi bölümlerin iş bulma imkânları daha fazladır” diye konuştu. Ön lisans programları tercih edildiği takdirde önü açık olan ve iş bulma imkanı yüksek olan bölümlere değinen Karaaslan, “TYT başarı sıralaması ile alan 2 yıllık önü açık bölümlere baktığımızda; Anestezi, İlk ve acil yardım, Fizyoterapi, Odyometri, Ağız ve diş sağlığı, Diş ve protez gibi bölümlerin ön planda olduğunu görmekteyiz” dedi. Karaaslan, bu yıl Mimarlık, İnşaat mühendisliği, Makine mühendisliği, Gıda mühendisliği ve Hukuk bölümlerinin kontenjan sayılarının düştüğünü belirtti.
Sırf üniversiteye gitmek için tercih yapılmamalı!
Karaaslan, başarı sıralaması düşük olan öğrencilerin, iş imkânı yüksek, Uçak teknolojisi, Otomotiv teknolojisi, Hava lojistiği, Gemi teknolojisi ve Harita kadastro gibi bölümleri yazabileceklerinin altını çizdi. Düşük puan alan öğrenciler için önerilerde bulunan Karaaslan, “Öğrencilerimizin şuna da dikkat etmesi gerekir. Üniversiteye gideyim de hangi bölüm olursa olsun diye de üniversite ve bölüm okunmaz, bu anlamda başarı gösterememiş ya da az başarı göstermiş öğrencilere tavsiyem tercih yapmamaları planlı bir şekilde çalışarak ve profesyonel destek alarak tekrar hazırlanmalarıdır” ifadelerini kullandı.
Değişime ve yeniliğe açık olmalı!
Karaaslan, tercih yapan öğrencilerin işini severek yapması gerektiğini vurgulayarak, “Öğrencimiz hangi bölümü yazarsa yazsın işini severek yaparsa ve bu alanda sürekli kendini geliştirip, değişime ve yeniliğe açık olursa her türlü başarıyı elde eder ve edindiği meslekte önemli bir saygınlık kazanır” dedi.