'Niye kıbleye arkamı dönüp abdest alayım'

24 Ocak 2020'deki Sivrice merkezli 6.8'lik Elazığ- Malatya depreminden ciddi hasar görerek ibadete kapatılan, yaklaşık 10 ay sonra restorasyon ve onarım çalışmalarına başlanan, geçtiğimiz Ramazan ayının başlangıcında da ibadete alınan Yeni Cami'nin (Teze Camii)  avlusunun çevresine yapılan ve caminin görünümünü engellediği gibi, çevre ile bağlantısını koparan abdest yerleri  'duvarı' ile ilgili olarak son durumu değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ' Vatandaş orada soruyor 'Ben niye kıbleye arkamı dönem de abdest alayım, kıbleye yüzümü dönerek abdest almak istiyorum.' toplumun inanç değerlerini şu veya bu şekilde incitecek tutum ve davranışlardan kaçınmamız lazım.' diyerek olaya farklı bir boyut getirdi.  

'Niye kıbleye arkamı dönüp abdest alayım'

ERTV’de Hülya Kaya İle Güne Bakış Programına konuk olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeni Camii’deki restorasyon çalışmaları ile ilgili kamuoyunda oluşan tepkiler ve son durum hakkındaki gelişmeleri de değerlendirdi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Yeni Cami ardınç ağaçları üzerine oturtulmuş bir eser. Bildiğim kadarıyla 1912’de ibadete açılmış. Daha 100-110 yılık bir cami. Malatya’nın zaten altı su. Şimdi suyu buradan kaydırıp götürecem, altına su gitmeyecek demek doğru bir gerekçe olmaz. Vatandaş orada soruyor; ‘Ben niye kıbleye arkamı dönem de abdest alayım, kıbleye yüzümü dönerek abdest almak istiyorum.’ Toplumun dengelerini bozabilecek, toplumun normlarını incitebilecek veya toplumun inanç değerlerini şu veya bu şekilde incitecek tutum ve davranışlardan kaçınmamız lazım.” dedi.  

Gürkan, “Vakıflar Genel Müdürünü, Malatya Milletvekilimiz Sayın Bülent Tüfenkci ile birlikte ziyaret ettiğimiz de çok alaka gösterdi, ilgili müellif firmayı da çağırmıştı. Firmayla da görüştük. 14 Mayıs Cumartesi günü saat 10.30’da Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri Yeni Camii’de olacaklar, biz fikir ve görüşlerimizi söyleriz. Eğer bir revizyon yapılacaksa Sivas Koruma Kurulu’na gidip revizesi yapılarak o şekilde neticeye müessir olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.