Müteahhitler, Malatya'da işin hakkını vermiş

Malatya'da patlayıcı maddelerle yıkım yapan ve Yeşilevler olarak bilinen 9 bloğu aynı anda yıkan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Toprak, 'Malatya'da evler yeni deprem yönetmeliğine uygun yapılmış. Bu evler sağlammış vazifelerini yapmışlar, insanları dışarıya sağ vaziyette çıkarmışlar. Can kaybı daha fazla olabilirdi. Müteahhitler işin hakkını vermişler. Malatya'da ki asıl sorun zeminde' dedi.

Müteahhitler, Malatya'da işin hakkını vermiş

6 Şubat tarihinde yaşanan depremde Malatya’da 45 bin yapının yıkık veya ağır hasar aldığı açıklanmıştı. Düşük katlara sahip binalar iş makineleri ile yıkılırken yüksek katlı binalar ise patlayıcılarla yıkılıyor. Geçtiğimiz günde ise dünyada bir ilk gerçekleştirilerek Malatya’da bulunan 15’er katlı Yeşilevler Sitesinin 9 bloğu patlatılarak yıkılmıştı. Yıkımı gerçekleştiren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Toprak, "Malatya'da evler yeni deprem yönetmeliğine uygun yapılmış. Bu evler sağlammış vazifelerini yapmışlar, insanları dışarıya sağ vaziyette çıkarmışlar. Can kaybı daha fazla olabilirdi. Müteahhitler işin hakkını vermişler. Malatya'da ki asıl sorun zeminde" ifadelerini kullandı. Devlet gözetiminde tünel kalıp sistemiyle 10 yıla yakın süre yapımları süren binalar birkaç saniyede yerle bir oldu. Yeşilevlerin son bloğu 2008 yılında teslim edilmişti. 

Elzem bir durum

İki patlayıcı firmasının ortak konsorsiyumla yıkımları devam ettirdiğini patlatma ile ilgili yıkımın depremden sonra çok fazla arttığını belirten Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Toprak, "Deprem öncesine kadar çok fazla kullanılan bir teknik değildi. Aslında kullanılması gerekli olan sadece patlayıcı ile yapılması gerekli olan bir sistem belirli bir kat sayısının üzerinde olursa… Ama maliyet noktasında makineyle kırım maliyetinden biraz fazla olduğu için pek fazla tercih edilmiyordu. Ama bu mücbir sebepten dolayı elzem bir durum haline gelmiş oldu. Burada yüzlerce binlerce bina var yıkılması yıllarca sürecek bir olay. Bizde patlayıcı yöntemiyle binaları yıkıp bir an önce bu enkazların buradan kaldırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Burada amaç; normal hayata insanlar en kısa sürede dönmüş olsun, bu deprem psikolojisinden çıkılmış olsun. Bizde bu yönde bir çalışma içerisindeyiz” diye  konuştu.

Maliyeti 150 İle 200 Bin Lira arasında

Bina yıkım maliyeti hakkında konuşan firma sahibi Toprak şöyle konuştu: Aslında şuan makineyle yıkım ve patlayıcı ile yıkımın maliyetleri aynı hemen hemen. Şimdi binalar yüksek olduğu zaman iş makineleri sıkıntı yaşıyorlar mecburen binaya yaklaşmak zorunda kalıyorlar. Orda ani bir yıkım olduğu zaman, yada binanın yıkım yönünü kestiremedikleri zaman, bu işi yaparken de mühendislik hizmeti almadan eski usul göz kararıyla bunu yapmaya çalışıyorlar. Şuana kadar onlarca iş makinesi operatörü görev şehidi oldu, onlarca iş makinesi de kaybedildi. Oda milli servet sonuçta. Şuan kat sayısına göre değişkenlik gösterse de ortalama patlayıcı ile yıkımın maliyeti 150 bin lirayla 200 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor.

Arkadaşlarımız binalara giremedi

Personellerin ilk başlarda riskli olduğu için yapılara girmediğini vurgulayan Toprak, "Aynı zamanda bir cesaret işi ben personelimin çoğunu Şanlıurfa’dan getirdim. Onlarda Malatya kadar olmasa da depremi yaşadı. İlk başta tedirgin oluyorlardı, haklılardı da. Bende onlarla birkaç gün bina içerisinde bulununca onlarda daha rahat çalışma yapmaya başladılar" açıklamasını yaptı.

Müteahhitler işin hakkını vermiş

Bizim amacımız insanları bir an önce deprem psikolojisinden çıkarmak. Geçen gün  bir yandan yıkım yapılırken hemen yanında yeni binanın çalışma yaptığını görüyorum. Halbuki zemin kötü ama yine de yapan vatandaşlar var. Burada ki asıl sorun zeminle alakalı. Zemin etütlerinin çok iyi yapılması lazım. Yetkililerin bu konuda duyarlı olması lazım. Malatya müteahhitleri hakikaten de şahit olduğumuz kadarıyla söylüyorum; hepsi hakkını vermişler. Gerekli statik projelerini hazırlamışlar. Bu projelere sadık kalarak projeyi yaptırmışlar. Bu sayede can kaybının önüne geçilmiş. Bizim yıktığımız bina hem yeni hem de deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar. Binalarla ilgili yetkililer zamanında iyi önlem almışlar ki bu binalar yıkılmadan bina sahiplerini dışarı çıkarmış.  Bu yıkımını yapmış olduğumuz 9 bina tünel kalıp beton sistemiyle yapılmış. Böyle bir yapının aynı anda bu kadarının yıkılması dünyada yok.

Haber: Mehmet Turan Çiğdem