Müdürden rapora ret
6 Şubat depremlerinden büyük yıkıma uğrayan Malatya'da hasar tespit süresi ve itiraz işlemleri sona erdi. Kentte, bir yandan ağır hasarlı binaların yıkımı sürerken, diğer yandan hasar tespit işlemlerine tepkiler de git gide artıyor. Yapılan hasar tespitini güvenilir bulmayan vatandaşlar üniversitelerden destek alarak binalarını kontrol ettirip, sonucu hasar tespit raporuna eklemek istiyor. Ancak Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, itiraz sürecinde bu raporları kabul etmediği iddia edildi.
6 Şubat depremlerinden büyük bir yara alan Malatya'da yaklaşık 130 bin bağımsız birim ağır hasar almış daha sonra bu rakam 106 bine düşmüştü. Hasar tespit süresi ve itiraz işlemleri sona erdi. Ancak tartışmalar bitmedi. Yapılan hasar tespitini güvenilir bulmayan vatandaşlar, üniversitelere hasar tespiti için başvuruda bulundu. Tespitler yapıldı, rapor çıkartıldı ancak bu sefer de Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün itiraz sürecinde üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar risk tespit raporunu kabul etmediğini öne sürüldü.
Raporu belge olarak sunmak istiyoruz
Hasar tespit işlemlerinde danışmanlık hizmeti yürüten firmalar, amaçlarının çürük binayı kurtarmak olmadığını belirterek, "İnönü Üniversitesi'nde hocalar ve profesörlerle birlikte binaların detaylı hasar tespitini gösteren gözlemler yapıyoruz. Bu çalışmaların amacı Çevre Şehircilik Bakanlığı'na yapılan itirazda bu raporu belge olarak sunmak. Gelen mühendisler bu çalışmaları görsün, bir uzman görüşü olarak dikkate alsın, binayı o gözle incelesin istiyoruz. Çoğu mühendisin hocası yazmış bu raporu. Çünkü mühendisler geliyor; açma işlemi yapmadan patlayan kolona, bakarak esneyen demire bakarak ağır hasar verip geçiyor. Biz gerçeğin ortaya çıkması için çalışıyoruz” diye konuştular.
Reddi kabul etmiyorum
Oluşturulan raporlar evrak kayıt numarası alınıp müdürlüğe teslim edilmesi gerektiğini belirterek, "Daha önceleri bu işlemi yapıyorduk ve herhangi bir sorun yaşamadık. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne gittiğimde evrak kayıtta görevli memur; Çevre Şehircilik Malatya İl Müdürü'nün kesin talimatı olduğunu ve kesinlikle evrak kabul etmediklerini söyledi. Ben bir avukatım; bu şekilde bir reddi kabul etmiyorum, resmi evrak talebinde bulunuyorum” diyerek uygulamayı kabul etmediklerini aktardı.
Müdürün hali skandal
Önce müdür yardımcısıyla, sonra müdürle görüştüğünü söyleyen firma temsilcileri, "Durumu anlattım; bu rapor çok detaylı bir rapor, gelen mühendisin görmesini istiyoruz dedim. Müdürün hali ayrı bir skandal; eşofmanla gelmiş, elinde yanmamış sigara var. Orada yoğun bir insan kalabalığı var. Vatandaşla konuşurken durup telefonla konuşuyor. Oradaki vatandaşlarda genellikle muhtelif insanlar; yaşlı amcası, teyzesi hepsi orada. Ayakta muhatap oluyor zaten. Ben evrak kayıttaki memur benim talebimi anlattı. Rapor'u inceleyen müdür "Ben bu hocanın raporunu kabul etmiyorum" dedi. Ben sizinle raporun kabul edilip edilmemesini tartışmıyorum. Bana bir evrak kayıt numarası verin, dedim. Ben size resmi bir başvuruda bulunuyorum bunu reddecekseniz de evrak kayıt numarasını verin, işleme alın bunu reddedin, dedim. O, ekibinin uzman olduğunu belirterek bu hocalar işi biliyorlarsa çağırdığımda gelselerdi şeklinde çıkıştı" diyerek bu tavrın hoş olmadığını vurguladı.
Elini masaya vurdu
Vatandaşların talebinin incelenmesini isteyen firma yetkilileri, "Raporu masaya koydu, okuduktan sonra elini masaya vurdu. Ben bunu kabul etmiyorum dedi ve gitti. Ben dedim ki Müdür Bey, tutanak tutacağım benim burada resmi bir talebim var, siz de bunu kabul etmiyorsunuz. Siz bunu şifaen reddedemezsiniz. Dedi ki ne tutanak tutacaksın çık buradan dedi. Ben burada benimle böyle konuşamazsınız, müdür olmanız bunu değiştirmez, dedim. Zaten sonrasında tutanağımı tuttum savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" dedi.
Belediye ile müdürlük çelişiyor
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın "Biz binaları üniversite hocalarına inceleteceğiz" sözünü hatırlataraki, "Bu neden en başından uygulanmadı. Belediye başkanı, ben ağır hasarlı yapıların tespitinin hatalı olduğunu düşünüyorum, hocalara denetlettireceğim diyor. Biz zaten bu işi yapıyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürü, onlar kim! benim ekibim uzman diyor. Çevre şehirciliğin uzman ekibinin ilk hafta yaptığı hatalı tespitlerin sonucu görüldü" diyerek Selahattin Gürkan'la Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün çeliştiğini belirtti.
Malatya'ya yakışmıyor
Çevre Şehircilik İl Müdürü’nün iletişim kanalı kapalı, nezaketten uzak olduğunu ileri sürerek, “Oradakilere de kaba davrandı. Malatya'ya yakışmıyor. Müdür burada ki hasar tespit işlemlerini zorlaştırıyor. Müdür, buradaki müdür yardımcılarına ve memurlara bu talimatı vermiş. Aynı yaptığım işlemler, 1 hafta sonra müdür beyin emri ile engelleniyor" diyerek tepki gösterdi.