Müdür, Bakanlığın kararını yok sayıyor

Battalgazi ilçesi Çöşnük mahallesinde yaşayan öğrenciler, sistemde mahalleye en yakın okul olan Kazım Karabekir İlköğretimine, kayıt olmak isterken müdürünün engeliyle karşı karşıya kalıyor. İddiaya göre, okula kayıt olmak isteyen öğrencilerin müdürün çeşitli gerekçelerle bakanlığın kararına rağmen bölgedeki uzak okullara yönlendiriliyor. 

Müdür, Bakanlığın kararını yok sayıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi sonrasında okulların açılacağı tarih belli oldu. Buna göre; Okullar 11 Eylül tarihinde açılacak ve yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Yaz tatilinin ardından öğrenciler, ders zilinin çalmasıyla birlikte okula dönecek. Malatya’nın Battalgazi ilçesi Çöşnük Mahallesinde bulunan veliler, çocuklarının evlerinin yakınında bulunan Kazım Karabekir İlköğretim Okuluna gitmesini istiyor ancak okul müdürünün engellemesi nedeniyle çocuklarının okul kaydını yapamadıklarını iddia ettiler. Okul müdürünün, işi zorlaştırmak için velilerden elektrik, su ve doğalgaz faturası istediğini belirten vatandaşlar, yetkililerden durumu çömesini talep ediyor. Okul müdürünün, kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden velilerin üzerine kayıtlı fatura, istediğini ileri süren veli , “Okul müdürü, E-Devlet’teki adres bilgilerini kabul etmiyor, nüfus müdürlüğünden ve muhtardan aldığım bilgiyi kabul etmiyor. Velilerden elektrik ve su faturası istiyor. Mevzuatta bu var mı diyorum, ben uyguluyorum diyor” dedi.

Müdürün böyle bir yetkisi yok

Yeğenlerini mahallelerine en yakın olan Kazım Karabekir İlköğretim Okuluna kaydetmek için götürdüğünü ancak okul müdürünün talebi karşısında şok yaşadığını belirten veli , okul müdürünün kanunlara aykırı hareket ettiğini ifade ederek, “Mehmet Buyruk Caddesinde oturan yeğenlerim, Kazım Karabekir ilköğretim okuluna 4-5 kilometre kadar mesafede oturuyor. Okula kayıt yapmaya götürdük. Çocuğun kaydını yapacaklar ama okul müdürü, e devletteki adres bilgilerini kabul etmiyor, nüfus müdürlüğünden ve muhtardan aldığım bilgiyi kabul etmiyor. Velilerden elektrik ve su faturası istiyor. Mevzuatta bu var mı diyorum, ben uyguluyorum diyor. Böyle bir yetkisi yok. İl Milli Eğitim Müdür muaviniyle görüştüm. Onlar da bu kayıtsız kaldılar. Battalgazi ilçe milli eğitim müdür muaviniyle görüştüm bana döneceğini söylediler ama dönmediler. İlçe milli müdürlüğünü arıyorum bakmıyorlar. Kanunda böyle bir şey yok” dedi.

Müdürün faturayla ne işi var

Okul müdürünün ikametgah adresini kabul etmediğini dile getiren veli, müdürün okula yakın bölgede oturan öğrencileri kabul etmediğini ancak çok farklı mahallelerde oturan öğrencileri kabul ettiğini ifade etti. Çözüm bulunmadığı takdirde, çocukların okula gidemeyeceğini vurgulayan veli, şunları söyledi: “Çöşnük mahallesi sınırları içinde oturuyorsa almak durumdalar. E Devlet’te bölgede oturduğuna dair bilgiler var ama müdür kabul etmiyor. Tek bir tane de değil elektrik, su ve doğalgaz faturası istiyor. Müdür okula kabul etmediği için çocuklar çok uzak yerlere gidecekler. Sağda solda başka okul yok. Okullar ağır hasarlı. Eve en yakın olan okul Kazım Karabekir İlköğretim Okulu.  Bu bölgeden almıyorlar ama Fahri Kayahan’dan şuradan buradan çocuklar gelebiliyor. Okul müdürü kanunlara aykırı işler yapıyor. Fahri Kayahan’dan gelen öğrencilere öncelik veriyor ama aynı bölgede olan çocukları almıyor. Çocukların henüz kaydı yapılmadı. İl mili eğitim muaviniyle görüştüm o bile duruma kayıtsız kalıyor. Çeşitli yerleri arayıp şikâyet ettim. Muhtardan burada oturduğumuz dair ikametgâh adresini getiriyorum ama elinin tersiyle itiyor. Bu adam valiyi ve il milli eğitim müdürünü takmıyor. İlçe milli eğitim müdürü telefonu bile açmıyor.  Müdürün faturayla ne işi var. Çocuklar bu şekilde okula gidemeyecek. Fahri Kayahan’dan öğrenci geliyor ama Çöşnük’ te bulunan öğrenciyi almıyor.”