Mücbir sebep uzatılsın! Esnaf rahatlasın

6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen Malatya'nın da içinde bulunduğu 11 ilde mücbir sebep hali 30 Kasım'a kadar uzatılmıştı. Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Başkanı Serdar Böke, mücbir sebep halinin uzatılması ve bunun bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, 'Biran evvel mücbir sebebin uzatılmasının açıklanması hem ticari çevreleri hem de depremzedeleri rahatlatacaktır' dedi. 

Mücbir sebep uzatılsın! Esnaf rahatlasın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’nın da içerisinde bulunduğu illerde mücbir sebep hali 30 Kasım’a kadar uzatıldı. Borçlu olanların, alacaklı idarelere 6 Şubat-30 Kasım 2023 döneminde ödemeleri gereken taksitlerinden birincisinin ödeme süresi mücbir sebep halinin sona erdiği ayda dolacak. Sonraki taksitler takip eden aylarda iki aylık dönemler halinde ödenecek. 27 bin işyeri yıkık veya ağır hasarlı olduğu Malatya’da, 6 Şubat depremlerinin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen ekonomik ve sosyal sıkıntılar devam etmekte.

Esnafın sıkıntıları daha da büyüyecek

Ağır yıkımların yaşandığı kentte, esnaflar, mücbir sebep halinin sona ermesi sorunların daha büyümesine neden olacağını belirterek, mücbir sebebin uzatılmasının can suyu olacağını ifade ediyor. Esnaflar, 2011 yılı Van depremlerinde mücbir sebep halinin 5 yıl 7 ay kadar uzatıldığını ancak 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen asrın felaketinde, mücbir sebebin 10 ay olmasının kendilerini zor durumda bırakıldığı belirttiler. Depremler sonrası hala toparlanamadıklarını zor günler geçirdiklerini belirten esnaflar, mücbir sebep halinin bir yıl daha uzatılması gerektiğini ifade ettiler. 

Sürenin uzatılması rahatlatacak

Malatya Net Haber Gazetesinden Nevzat Kanar'a konuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Başkanı Serdar Böke, mücbir sebep halinin uzatılması ve bunun bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, "Mücbir sebep uzatılacaksa bir an önce açıklanmalı. Ticaret erbapları, esnaflar, mali müşavirler mücbir sebebin uzatılmasını bekliyorlar. Uzatılacaksa ay sonunu beklemeye ne gerek yok. Maliye Bakanlığı deprem bölgesinde veri sistemine mali müşavirlerin, ticaret evraklarının beyannamelerini mümkün olduğunca yükleyebildikleri kadar yüklemeyi bekliyorlar olabilirler o yüzden son günü bekliyorlar. Son günü beklemeleri de hem ticaret erbaplarında hem de mali müşavirlerde bir stres ortamı oluşturuyor. Malatya’da geçen haftadan beri depremlerde devam ediyor. Depremlere rağmen mali müşavirler stresli ortamda zor da olsa çalışmayı yapmak zorunda kalıyorlar. Biran evvel mücbir sebebin uzatılmasının yayınlanması hem ticari çevreleri hem de mali müşavirleri rahatlatacaktır” dedi. 

En az bir yıl daha uzatılmalı

Böke, 2011 yılında ve tek ilin etkilendiği Van depreminde mücbir sebebin 5 yıl 7 ay uzatıldığını, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde mücbir sebebin 10 ay olmasının yetersiz olduğunu ve uzatılması gerektiğini söyledi. Böke, “ Mücbir sebebin en az bir yıl daha uzatılması lazım. Bizim talebimiz bir yıl ama onların öngörüsü bize gelen haberlere göre Mayıs ayına kadar diye söyleniyor. Bize göre en az bir yıl uzatılmasında fayda var. Bir ilin etkilendiği Van depreminde sadece 5 yıl 7 ay uzatılan mücbir sebep süresi önce 11 ilin etkilendiği bir bölgede 10 ay gibi sürenin yetersiz olacağı, bununla birlikte en az bir yıl devam ettiğinde de yine günün şartlarına göre uzatılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.