MTÜ'de mezuniyet heyecanı 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), 2022-2023 eğitim-öğretim yılı çerçevesinde mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Mezuniyet töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, 'Kuruluşundan itibaren 2 bin 600 olan öğrenci sayısını 5 yıllık süreçte 6 bin 102'ye çıkardık. Önümüzdeki eğitim yılında ise bu sayının 9 bin olmasını öngörmekteyiz ' dedi. 

MTÜ'de mezuniyet heyecanı 

Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, üniversitenin genç bir üniversite olduğunu söyledi. Rektör Bentli, “İlk öğrencilerini 2018 yılında alan Malatya Turgut Özal üniversitesi çok genç bir üniversitedir. Üniversitemiz kuruluşundan bu yana geçen 5 yıllık süreçte içinde Ziraat Fakültesi ve 8 ilçede yer alan meslek yüksek okullarıyla çıktığı eğitim öğretim yolculuğuna bir enstitü,  5 fakülte,  2 yüksekokul, 1 meslek yüksek okul ve 9 araştırma uygulama merkezi kuruluşunu ekleyerek gelişimine devam etmiştir. Bu yıl üniversitemize 24 yeni program eklenmesiyle program sayımız 111 'e çıkacaktır. Önümüzdeki yılda öğrenci sayımız 150 artmış olarak akademik faaliyetlere başlamış olacak. Artan öğrenci sayımızla birlikte yüz yüze eğitim ortamı hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz” şeklinde konuştu. 

Sanat ve Tasarım Fakültemiz ağır hasar gördü

Depremler sonrası üniversitede bazı binaların hasar aldığını ve hasar alan binalarda tadilat çalışmaları başlattıklarını dile getiren Bentli, “Deprem sonrası binalarımızdaki hasarı büyük bir hızla tespit edip güçlendirme ve tadilatlarını yapmaya başladık. Binalarımızdan sanat ve tasarım fakültemiz ağır hasar görmüştür. Yeni yerleşkesi geleneksel ve tamamlayıcı tip binası olarak tasarlanmış yapıyı önceliklerimizi düşünerek sanat tasarım ve mimarlık fakültesine dönüştürme kararı aldık. Bunun için önümüzdeki yılın bütçesini bu yıla çekerek binadaki revizyonları hızlandırdık. Bu girişimlerimiz ile Yeşilyurt yerleşkesinde yapımı devam eden binalarımız önümüzdeki dönem inşallah yüz yüze eğitime hazır olacak” diye konuştu. 
Rektör Bentli, hedeflerinin üniversitenin çağın gerektirdiği bütün ihtiyaçlarını karşılayabilen bölgenin mühendis ve teknoloji alanında önde gelen üniversitelerinden biri haline getirmek olduğunu belirtti. 

Hedefimiz, bölgenin önde gelen üniversitelerinden biri olmak

Öğrencileri yüz yüze eğitime hazırladıklarını da ifade eden Rektör Bentli, “ 7+1 eğitim modeli ile mühendislik fakültemizin öğrencileri eğitim yılının yeni döneminin bir dönemini üniversitemizde bir dönemini işletmelerde tamamlayacaktır. Böylelikle öğrencilerimizi sektörün istediği doğrultuda yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca iki büyük bilgisayar laboratuarı kurarak öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Üniversitemiz bünyesinde teknoloji ile ilişkili alanlarda yeni kurulan ilk defa öğrenci alacağımız raylı sistemler makine teknolojisi ve insansız hava aracı teknolojisi eğitim programı ile bu alanda öğrenci ve öğretim üyesi sayımızı arttırmış olacağız. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda üniversitemizi çağın gerektirdiği bütün ihtiyaçları karşılayabilen, bölgenin mühendis ve teknoloji alanında önde gelen üniversitelerden biri haline getirmektir.  Bundan sonraki süreçte fiziki yapıya ilişkin hedeflerimiz arasında öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte tip fakültesi morfoloji ve mühendislik fakültelerinin kurulması öncelikli olarak değerlendirmekteyiz” dedi. 
Üniversiteni akademik kadrosu ile ilgili bilgi veren Bentli, “ Üniversitemiz fiziki gelişiminin yani sıra 33 profesör,  60 doçent,  150 doktora öğretim üyesi, 132 eğitim görevlisi,  28 araştırma görevlisi ve 400 idari personel ve insan kaynaklarını kısa bit zamanda 803'e çıkarmış bu alanda da gelişimini sürdürmüştür” ifadelerini kullandı.
 Kuruluşundan itibaren öğrenci sayılarını güç geçtikçe arttırdıklarını da değinen Bentli, “ Kuruluşunda 2 bin 600 olan öğrenci sayısını 5 yıllık süreçte 3 bin 850'si önlisans, bin 978'i lisans, 257'si yüksek lisans, 17'si doktora öğrencisi olmak üzere 6 bin 102 'ye çıkarmıştır. Önümüzdeki eğitim yılında bu sayının 9 bin olmasını öngörmekteyiz.  2018-2019 yılında 600'e yakın mezun veren üniversitemiz bu süreçte bir fakülte, 8 meslek yüksekokulu ve yüksek lisans olmak üzere 2022-2023 eğitim öğretim yılında 900 mezun verecektir” diye konuştu. 

Şehir, üniversite, akademi iç içe

Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, üniversitelerin öğrenmenin beşiği olduğunu belirterek, öğrenmenin yaşı ve zamanı olmadığını söyledi. Ölmeztoprak, “Üniversitelerimiz eğitim yuvalarımız öğrenmenin beşiğidir. Öğrenmenin yaşı ve zamanı olmadığı gibi bir neticesi de yoktur. İki üniversitemiz var. Şehir, üniversite, akademi iç içe. Şehir ve üniversitenin birbirlerini tanıması beraberce yol alması şehrimizi hem ilim hem de bilim noktasında çok daha ileri taşımadı önemli bir rol üsteleniyor. Gelişerek, değişerek daha büyük başarılara imza atacağımıza inancım tamdır” diye konuştu. 

Turgut Özal Üniversitesinin mezuniyet töreninde konuşan Vali Hulusi Şahin, üniversitelerin, bilgiye nasıl ulaşılabileceğini, bilimsel, eleştirel düşünmeyi öğrettiğini söyledi. 

Çok genç üniversite ama dev adımlar atarak yürüyor

Turgut Özal Üniversitesinin adına yakışır bir üniversite olmasını gerektiğini aktaran Şahin, “Üniversite öğrenmeyi öğretir. Bilgiye nasıl ulaşılabileceğini ve ihtiyaç olana nasıl ulaşılabileceğini öğretir. Bir de düşünmeyi öğretir. Yani bilimsel düşünmeyi, eleştirel düşünmeyi, bilimsel merakı öğretir. Eğer bunları öğrendiyseniz zaten kendi alanızda yeterli yetkinliğe ulaşmışsınız demektir. Bundan sonrası kendi gayretinizdir. Turgut Özal Üniversitesi, Turgut Özal isminin vermiş olduğu değerli bir kurumsal kimliğe sahiptir. Çok genç üniversite ama dev adımlar atarak yürüyor ve Turgut Özal’ın ismine layık mezunlar vermek üzere çalışıyor. Turgut Özal, çok teknik bir insandı, çok bilimsel yaklaşırdı ve Türkiye’ye çok büyük katkıları oldu. Türkiye’nin düşünme biçimini değiştirdi. Türkiye Turgut Özal’dan sonra dünyaya farklı bakmaya başladı. Bugün çok iyi noktalara varabildiysek Turgut Özal’ın bize miras bıraktığı düşünce devrimi sayesindedir. Onun memleketinde ona layık işler yapmak lazım.  Turgut Özal Üniversitesi hızla büyüyor. İyi niyetle çalışalım şehrimize üniversitemize sahip çıkalım. Deprem yıldırmasın bizi öldürmeyen bizi güçlendirir. Depremin de üstesinden gelecek dinamiklere sahiptir. Yeter ki birliğimiz muhafaza edelim. Çalışalım, üretelim ve geleceğe umutla bakalım” dedi. 

Mezuniyet törenine, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Ak Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca, Ak Parti Milletvekili İnanç Sıraç Kara Ölmeztoprak , Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder,akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.
 

Program kep atma töreni ile sona erdi.

MTÜ'de mezuniyet heyecanı 
MTÜ'de mezuniyet heyecanı 
MTÜ'de mezuniyet heyecanı 
MTÜ'de mezuniyet heyecanı 
MTÜ'de mezuniyet heyecanı 
MTÜ'de mezuniyet heyecanı