MTÜ'de akademik açılış töreni

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2019- 2020 Eğitim Öğretim akademik yıl açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan MTÜ Rektörü Prof Dr. Aysun Bay Karabulut, 'Üniversitemizin bize sunduğu bütün imkânları en iyi şekilde değerlendirip kendimizi çağa uygun donatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
MTÜ'de akademik açılış töreni

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2019- 2020 Eğitim Öğretim akademik yıl açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan MTÜ Rektörü Prof Dr. Aysun Bay Karabulut, “Üniversitemizin bize sunduğu bütün imkânları en iyi şekilde değerlendirip kendimizi çağa uygun donatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Battalgazi İlçesinde bulunan MTÜ Kampüs alanında gerçekleştirilen açılış törenine Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, YÖK yürütme kurulu üyesi Prof Dr. Zeliha Koçak Tufan, MTÜ Rektörü Prof Dr. Aysun Bay Karabulut, bazı ilçe belediye başkanları STK temsilcileri akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile start aldı müzik dinletisi ve slayt gösterimi ve açılış konuşmaları ile devam etti. 
Üniversiteyi çağa uygun donatacağız
2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan MTÜ Rektörü Prof Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversitenin sunduğu bütün imkanları en iyi şekilde değerlendirip, üniversiteyi çağa uygun donatacaklarını söyledi. Karabulut, akademik bilginin ve bilimin kaynağı olan üniversitelerin, ülkelerin kalkınmasında, gelişmesinde ve refaha ulaşmasında lokomotif görevi gördüğünü belirterek, “Ülkelerin kalkınmışlık seviyeleri ile üniversitelerinin kalitesi doğru orantılıdır. İşte bu bağlamda ben de önce doğup büyüdüğüm şehrime, sonra mayası şehit kanlarıyla yoğrulmuş ülkeme hizmet edebilmek amacıyla konsepti, misyon ve vizyonu ideallerimle örtüşen memleketimizin bu genç üniversitesini, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi”ni tercih ettim. Bu bölümü tercih etmemin öncelikli sebebi ziraat mühendisliğinin geleceğin mesleklerinden birisi olacağına inanmamdı. Hepimizin bildiği gibi, güzel Türkiye’miz bir tarım ülkesidir. Tarımsal faaliyetler ise insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, tarıma dayalı sanayinin de hammaddesini karşılaması bakımından dışa bağımlılığı önleyen çok hayatî bir alandır. Bu açıdan, tarımın stratejik önemi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün daha da artmaktadır. Tarımın değişen dünya şartlarına ayak uydurabilmesi için bilim, teknoloji ve eğitimle iç içe olması gerekmektedir. İşte bu noktada biz ziraat mühendislerine bilim ve teknolojiyle üretici arasında köprü olmak gibi önemli bir görev düşmektedir. Ben ve diğer arkadaşlarım da bu görevi layıkıyla yapabilmek için buradayız. Bunu yapabilmek için de üniversitemizin bize sunduğu bütün imkânları en iyi şekilde değerlendirip kendimizi çağa uygun donatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. 
Her platformda Malatya'da 2'inci üniversitenin olması gerektiğini ifade ettik
Malatya'ya ikinci bir Üniversite yapılması gerektiğini her platformda dile getirdiğini söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, "Üniversitemizin ismini aldığı 8. Cumhurbaşkanımızda buradan yad etmek istiyorum. Üniversite önemli bir hadisedir. 'Tarih tekerrürden ibarettir' derler. Turgut Özal Üniversitesinin Tekerrür etmesi gerekiyordu. 1999 yılında yapmış olduğum basın toplantısında şunu ifade ettim dedim ki, Malatya'da 2'inci üniversite olması lazım. Bu kadim barındıran bir şehirde 2 tane üniversite olması gerekir demiştik bundan 20 sene önce. Ama bunu söylediğimizde anlama ve algılamada çok problem yaşandı, o dönem içerisinde. 2004 yılında belediye başkanı olduğum zamanda aynı ifadelerde bulundum " şeklinde konuştu. 
Bağımsızlık her ülke için önemlidir
Malatya Valisi Aydın Baruş da, Yüksek öğretimin ülke kalkınması yönünden çok önemli olduğuna değinerek,  “Ülkelerin kalkınmasının iki ana yönü varadır. Birincisi ekonomik kalkınma, ikincisi sosyal kalkınma. İkisinden birsini tek başına başardığınız, üzerine bu kalkınmayı gerçekleştirmek için çalıştığınız zaman, diğerini eksik bıraktığınız zaman bu başarının anlamı olmadığını göreceksiniz. Ülkemiz bugün hem ekonomik kalkınma bakımından Dünya ülkeleri arasında önemli bir yarış veriyor hem de diğer taraftan bu kalkınmanın temel kaynağını oluşturacak kalkınma yönünde önemli girişimlerde bulunuyor. Sosyal kalkınmada önemli olan ise, insandır. İnsanımızı nitelikli, kaliteli yetiştirdiğimiz takdirde geleceğe güvenle bakabilir bu ekonomik yarışta dünyanın en büyük ekonomiler arasına girme şansına sahip olabilirsiniz. Sosyal kalkınmanın insan yönünü ifade eden kalkınma, özgür düşünceyle ve ülkesine inanan gençlik yetiştirmemiz son derece önemlidir. Bağımsızlık her ülke için önemlidir ama bağımsızlığı sadece ekonomi ve siyasi anlamda değil buna ortam sağlayacak zihinsel ortam sağlamamız gerekir" dedi.
Gençlere verilen değer çok önemli
Eğitimde gençlere verilen değerin önemine vurgu yapan Baruş, “Bu gençleri başkalarının düşüncelerini model alacak şekilde yetiştirdiğimiz takdirde bu esareti zihinlerden aşamazsınız ancak gençleri kendine güven sahibi, ülkesinin geleceğine inana ve gelecekte ülkesinin hem dünya hem de insanlık tarihinde çok önemli bir ülke konumun da olacağına inandıysanız bu zihinsel bağımsızlığı gerçekleştirmiş olursunuz. Kendi değerlerini kalkınmanın ana unsuru kabul etmeyen milletler başka milletlerin esareti altında veya onların zihinsel kontrolü altında yaşamaya mahkûmdur. Kalkınma için doğal kaynaklar yeterli, değildir. Bugün dünyaya baktığımızda birçok ülke zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu doğal kaynaklar insan kaynağının yetersiz olması sebebiyle sadece savaş, şiddet unsurları olarak o toplumların hayatına dönüyor. Onun için insanımızı hoşgörü sahibi birbirine saygı duyan ve insanlığa saygı duyan nesiller olarak yetiştirdiğimizde bu kalkınmadaki öncelikli rolünü önemseyerek nitelikli ve ülkesi için güven duyan nesiller yetiştirmemiz mümkün. Bu anlamda kalkınmada gerek ekonomik kalkınmada gerek sosyal kalkınmada haklı olarak insanı görmemiz gerektiğini düşünüyorum" ifadelerinde bulundu. 
Yeni bir üniversite olmasına rağmen çok iyi bir çıkış yaptı
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin yeni bir üniversite olmasına rağmen çok iyi bir çıkış yaptığını ifade eden YÖK yürütme kurulu üyesi Prof Dr. Zeliha Koçak Tufan ise,"Malatya Turgut Özal Üniversitesi, farklı platformlarda adını duyurmayı başardı. Enerjisiyle Aysun hocamız hemen her platformda üniversitemizin ismini duyurmayı başardı. İnanıyorum ki, ileride çok marka değeri de oluşturacaktır. Malatya'mızın diğer Üniversitesi İnönü Üniversitemizde gerek uluslar, gerek uluslar arası platformlarda hakikaten Malatya'mızı çok güzel temsil etmektedir. Ben her iki üniversitemizin başarısının, Malatya, ülkemiz ve bizim için kazanım olacağına inanıyorum. İleride her iki Üniversitemizi çok daha iyi yerlerde göreceğimize inanıyorum" sözlerine yer verdi.