Milli eğitim bakanlığı açıkladı! Müfredatta yeni dönem!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda 'görgü kuralları ve nezaket' dersini seçmeli olarak okutmaya karar verdi.
MEB, Ortaokullarda tüm kademelerde, liselerde ise 9. ve 10. sınıflarda okutulacak dersin amacı, öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri.
Derslerde, öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri de hedefleniyor.
Ortaokullarda okutulacak dersin müfredatı iki düzeyde hazırlandı. Birinci düzeyde "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 4 ünite yer aldı. İkinci düzeyde ise "görgü ve nezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 5 ünite yer aldı.
Liselerde okutulacak dersin müfredatı ise 7 üniteden oluştu. İlk ünitede "edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket" kavramları ve farklı kültürlerden adabımuaşeret ile ilgili örnekler tanıtılacak. İkinci ünitede öğrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliğin önemini anlamalarının yanı sıra kişisel bakım ve temizlik kuralları ve ortama uygun giyinmenin önemi anlatılacak. Üçüncü ünitede aile içi ilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur'an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabımuaşeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve "sılayırahim" kavramının önemi üzerinde durulacak.
Programın en kapsamlı ünitesi olan dördüncü ünitede ise ortak kullanım alanlarında salon programlarında, okulda, komşuluk ilişkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında adabımuaşeretin önemine yer verildi. Beşinci ünitede kişiler arası adabımuaşeretin yanı sıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret anlatıldı. Altıncı ünitede atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinildi. Son ünitede ise giyim kuşama özen gösterme, görüşmeye zamanında gelme, el sıkma, göz kontağı kurma ve beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerinde duruldu.
MEB'in bu kararı, öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmesine, farklı kültürlere ve bireylere saygı duymasına, toplumsal uyumu artırmasına ve daha mutlu ve huzurlu bir topluma katkıda bulunmasına katkı sağlayacak.