Mikroçipte süre daralıyor
Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ekrem Ayaz, evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulamasında hayvan sahiplerini uyararak, son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu hatırlattı. Ayaz, uygulama ile hevesle sahiplenilip sonrasında sokağa terk edilen hayvanların yaşadığı mağduriyetin son bulacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği para cezası uygulanacak. 1 Ocak 2023 yılından sonra mikroçip uygulaması için başvuranlar ise para cezasını ödedikten sonra çip taktırabilecek.
Sürenin uzatılmasını talep ediyoruz
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ekrem Ayaz, “Tarım ve Orman Bakanlığınca kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik ile yürürlüğe giren uygulama ile evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Bu uygumalar ile ev hayvanı kayıt sistemine (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin kişisel bilgileri kayıt altına alınmış oluyor. Kimliklendirme işlemi 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak. Bu tarihe kadar kedi, köpek ve gelinciklere çip taktırmayanlara idari para cezası uygulanacak 1 Ocak 2023 tarihinde sonra yeni doğan yavrular hariç diğer hayvanlara çip taktırmak isteyen vatandaşlar idari para cezasını ödedikten sonra çip taktıra bilecek. Bu güne kadar yaklaşık olarak 630 bin kadar hayvan kayıt altına alınmıştır. Türkiye’de yaklaşık olarak 4 milyon kedi 2 milyon köpek olmak üzere yaklaşık 6 milyon evcil hayvan bulunmaktadır. Mikroçip taktırılan hayvan sayısı çok az olduğundan bizler veteriner hekimler olarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması ve sahipli hayvanların sokağa terk edilmemesi için bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz.1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece 6 aylık yaşa kadar olan hayvanlara mikroçip uygulaması yapılacağını tekrar belirtmekte fayda görüyorum” dedi.
Hayvanlar kayıt altında olacak
PETVET hayvan kayıt sisteminin hayvan sahiplerine ve veteriner hekimlere getireceği kolaylıkları anlatan Ayaz, “Hayvanların kaybolması veya kaçması durumunda sessiz can dostlarımızı deri altına yerleştirdiğimiz pirinç tanesi kadar büyüklükteki mikroçip sayesinde sahiplerine kolayca ulaşabilme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca aşı bilgileri sahip değişikliği ve hayvana yapılan operasyonlar kayıt altına alınmış olacaktır. Mikroçip işlemi ile birlikte Tarım ve Orman bakanlığınca hazırlanan kimlik kartı tahsisi de yapılmakta olup bu kimlik kartı dışındaki kimlik kartları geçerliliğini yitirecektir.1 OCAK 2023 tarihine kadar hayvanını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanun gereğince idari para cezası uygulanacağı hususunu tekrar belirtmekte fayda görüyorum. Mikroçip uygulamasının oldukça basit hayvan üzerinde olumsuz bir etki bırakmayacak kadar acısız ve sıradan bir enjeksiyondan farksız hayvana anestezi verilmeden iki kürek kemiği arasına deri altına yapılan bir uygulama olduğunu belirtmek isterim. Sanılanın aksine GPRS özelliği olmadığını sadece hayvanların kayıt bilgileri için uygulandığını belirtmek isterim” dedi.
Yaşanan mağduriyet son bulacak
Ayaz, uygulama ile hevesle sahiplenilip sonrasında sokağa terk edilen hayvanların yaşadığı mağduriyetin son bulacağını belirterek, “Maalesef sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin birçoğu sahiplendikten sonra sokağa terk edilen hayvanlardan oluşmaktadır. Mikroçip için verilen sürenin uzatılmasında ki talebimizdeki ısrarımız Türkiye’de ki sahipli hayvan varlığı ve mikroçip uygulanan hayvan sayısına baktığımız zaman oranın çok az olduğu ve çip takılmayan hayvanların sokağa terk edilme endişesidir. Şimdilik süre uzatılması talebimize bakanlığımızdan olumlu bir cevap alamadığımızı vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için serbest veteriner hekimleri veya il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak can dostlarımızı kayıt altına almalarını sürenin azaldığını ve yoğunluktan dolayı hizmet konusunda mağduriyet yaşamaları için bir an önce veteriner hekimleri ile iletişime geçip randevu oluşturmalarını öneririm” ifadesini kullandı.