Mera sıkıntısı sürüyor
Yaylacılar, meraları kiraladıkları halde köylü ile sıkıntı yaşadıklarını ileri sürdüler. Yaylacılar, bu sıkıntının giderilmesi için devletin kendilerine yardımcı olmalarını talep ettiler.
Sarıçiçek Yaylasında yıllardır devam eden mera sorununun çözüme kavuşturulması isteyen Parçikan Aşiretine mensup küçükbaş yetiştiricileri, “Merayı, kiraladığımız halde orada yaşayan köylüler bizim gelmemize karşı çıkıyorlar. Yerin bize verilmesini istiyoruz ve bu konuda devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz” açıklamasında bulunarak, yetkililerden sorunun çözülmesini talep etti. Malatya, Sivas, Erzincan’a sınırı olan adını, yaylada görülen sarıçiçeklerden alan Sarıçiçek Yaylası yıllardır süre gelen mera sorunu ile mücadele etmekte. Konuyla ilgili konuşan yetiştirici Dursun Demez, Sarıçiçek Yaylasının Parçikan Aşiretine ait olduğu söyledi. Demez, “Bizim burada her evin koyunları var. Köyümüz dolayısıyla kirleniyor. Bizim sürülerimiz için yerimiz var. Hazine veya köyün ortak malı. Bu ortak yere ağıl yapmak istiyoruz ve devletten destek bekliyoruz. Ayrıca biz yaylaya gidiyoruz. Yere, yola, sulaklara, teknelere, lavaboya, tuvalete ihtiyacımız var. Parçikan aşireti adına 1245 tarihinde ferman var ve bu ferman Sarıçiçek Yaylasının Parçikan Aşiretine ait olduğuyla ilgili. Bu yaylanın hududu, sınırı da belli. Öte yandan 1321 tarihinde bir karar alınmış. Gelmişler Parçikan Aşiretinin o zaman 50 evi tamamen Kemaliye ilçesi Ergü Köyü muhtarı olarak 80 kişiyi almışlar ve orada bulunan insan ve hayvan barınaklarının tamamını tahrip etmişler, dedelerimiz de devlete müracaat ederek, mahkemeye vermişler. Mahkemede davayı kazanmışlar. Sarıçiçek Yaylasının tapusu tamamen bize ait. Biz devletten bu konuda yardım bekliyoruz” diye konuştu.
Kendi malımızı para verip kiralıyoruz
Yaylanın devlete ait göründüğünü fakat meranın tapusunun kendilerinde olduğunu iddia eden Demez, “Ben her yıl gidiyorum Erzincan Mera Komisyonu’ndan burayı kiralıyorum. Tapumuz var. Devlet bize yardım etsin. Hakimler buraya geliyorlar. Ve taraflı karar veriyorlar. Osmanlı Fermanı var bizde. Bu tapu tamamen aşirete ait. Tapusu bizim olan yer şu anda Erzincan ili Kemaliye ilçesine bağlı. Buraya Erzincan sahip çıkıyor. Biz kendi malımıza her yıl tomar tomar para verip kiralıyoruz. Biz kiraladığımız halede orada yaşayan köylüler bizim gelmemize karşı çıkıyorlar. Biz yerin bize verilmesini istiyoruz ve bu konuda devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz” sözlerinde bulundu.