Mazlumlara örnek olacak

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Teşkilatı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunda bulunuldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, '19 Mayıs 1919'da Anadolu halkını emperyalizme, kendilerine vurulmak istenilen kelepçeye karşı isyan ederek tüm dünyadaki mazlum milletlere örnek olacak bir işi başardılar' dedi. 

Mazlumlara örnek olacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104 yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, İl yöneticileri ve partililer katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunda bulunan CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, yaptığı konuşmada; Cumhuriyet Halk Partimizin 1927 yılında toplanan büyük Kurultayı’nda kurucumuz ve kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Nutku okumaya başlıyor. Nutuk "1919 yılı Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun'a çıktım." cümlesi ile başlıyor. Mustafa Kemal Atatürk milli mücadelemizin, ulusal bağımsızlık savaşımızın başladığı bu önemli günü o gün kurtuluşa en büyük desteği veren gençlere miras bırakmıştır ve Gençlik Bayramı olarak bağımsızlığımızı, bayrağımızı ve ülkemizi gençlere emanet etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk Gençliğe Hitabesi’nde "Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir." Diyerek yine Bursa Nutku’nda ise “Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır.” Diyerek cumhuriyeti ve kazanımlarını gençlere emanet ermiştir. Bu büyük sorumluluğun bilincinde olan tüm gençlere selam olsun. Bizler inanıyoruz ki; Ülkemizi her daim daha ileri götürmek isteyen gençler bu ülkede cumhuriyetin teminatıdır bekçisidir. 19 Mayıs ruhu bugün de bizler ile yaşamaktadır. İnanarak söylüyorum; Her gün 19 Mayıs” dedi. 

Her türlü bedel göze alındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise ülkenin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü zorluğa rağmen, her türlü bedeli göze alarak çıktığı yolun sonunda Ulusal Kurtuluş Savaşı’yla Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu ifade etti. Ağbaba, “Tabii ki koşullar zordu, bir avuç inanmış insanla yola çıktı. Bir küçük vapurla yola çıktı ancak o çıkmış olduğu yolda savaşlarda boynu bükülmüş Anadolu’nun ayağa kalkmasını sağladı. Aslında bizim yaşadığımız savaş, dünyanın yaşamış olduğu savaşlardan daha uzun sürdü. Birinci Dünya Savaşı 4-5 yıl sürmüşken, bizim savaşımız 1910’da başladı 1923’e kadar devam etti. Osmanlı büyük toprak kayıpları yaşadı. 1910’da Osmanlı’nın nüfusu 20 milyon iken 1920’lere geldiğimiz zaman 12 milyona düşmüştü. Bu coğrafyada yaşayan insanlarımızın bir kısmı hastalıktan bir kısmı da savaştan kaybedilmişti. Ülkede genç nüfusu yok denecek kadar azdı. ‘Hey Onbeşli Onbeşli’ türküsü de bunun için yazılmıştı. Neredeyse 15 yaşının üzerinde gencimiz kalmamıştı. Üretimimiz yoktu ama bir avuç insan o yoksul Anadolu halkını emperyalizme, kendilerine vurulmak istenilen kelepçeye karşı isyan ederek tüm dünyadaki mazlum milletlere örnek olacak bir işi başardılar.”

Emperyalizme karşı Anadolu ayağa kalktı

Yok sayılan Anadolu insanının büyük bir isyanı ve devrimi başlatarak ülkeyi kurduklarını dile getiren Ağbaba, “O ülke tüm dünyaya model oldu. O nedenle 19 Mayıs hepimiz açısından önemli. 19 Mayıs, Türk insanının ayağa kalktığı günün adıdır. 19 Mayıs emperyalizme ve güçlü devletlere karşı Anadolu’nun ayağa kalktığı gündür. Hepimizin bu değerlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün kıymetini ülkede yaşayan herkesin bilmesi gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün kıymetini her gün geçtikçe anlıyoruz. Ülke zor dönemlerden geçse de 19 Mayıs öncesinden daha zor değil. Bir depremi, yıkımı hep beraber yaşıyoruz. Bunun üstesinden de hep beraber geleceğimize inanıyoruz” diye konuştu.