Malatyalılar tarım ve hayvancılıktan vaz mı geçiyor?

Coğrafya ve iklim bakımından elverişli konumda bulunan, farklı ekolojik bölgeleri barındıran ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan Türkiye, Avrupa'nın en büyük tarım arazisine sahip ülke konumda. Hayvancılık ve tarımda önemli potansiyeli bulunan Türkiye'de son zamanlarda tarım ve hayvancılık alanında gerileme yaşanırken, tarım ve hayvancılıkta önemli bir şehri olan Malatya, küçükbaş hayvan varlığı sayısında TRB1 Bölgesinde son sırada yer aldı. Kentte 2022 yılında tarım arazilerinin yüzde 62'si boş kaldı. Bu da akıllara tarım ve hayvancılıktan vaz mı geçiliyor sorusunu getirtti?

Malatyalılar tarım ve hayvancılıktan vaz mı geçiyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen, ürettiği birçok ürünü ihraç eden ülke konumdayken son zamanlarda eskiden ihraç ettiği birçok tarım ürününü şimdilerde ise ithal ediyor. Yani kendi kendine yetebilen bir ülke konumundan ithalata yoğunlaşılıyor. Malatya'da 2022 yılında tarım arazilerinin yüzde 62'si boş kaldı. Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir şehri olan Malatya küçükbaş hayvan varlığı sayısında TRB1 Bölgesinde yer alan iller arasında son sırada yer aldı.

Tarım arazilerinin yüzde 62'si boş kaldı

Malatya'da 2022 yılında tarım arazilerinin yüzde 62'si boş kaldı. Elâzığ’da ise bu oran yüzde 40 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı tarım faaliyetleri ile ilgili verileri paylaştı. Toplam tarım alanı 2 bin 723 dekar olan Malatya’da ekilen alan yüzde 38 iken, toplam tarım alanı bin 825 dekar olan Elazığ’da ekilen alanın yüzde 60 olması dikkat çekti. TÜİK, 2022 yılı tarım faaliyetleri ile ilgili verileri paylaştı. İllere göre 2022 yılında toplam tarım alanı ve ekilen alan verileri şöyle; Malatya’nın toplam tarım alanı 2 bin 723 dekar, ekili tarım alanı ise bin 023 dekar olarak yer aldı. Elazığ‘ın toplam tarım alanı bin 825 dekar, ekili alanı bin 125, Tunceli’de ise 469 dekar alan tarıma elverişli ile ekili dekarı 291 olarak hesaplandı. Malatya’da 2 bin 723 dekar tarım alanından bin 023 dekarı ekilirken, Elazığ’da bin 825 dekar tarım arazisinden bin 125 dekar alanın ekilmesi; ‘Malatyalılar üretmekten vazgeçiyor’ şeklinde yorumlandı.

Malatya, bölgenin son sırasında

Malatya, büyükbaş hayvan sayısında birinci sırada yer alırken, küçükbaş hayvan varlığında son sırada yer aldı. Elazığ, Bingöl ve Tunceli, Malatya'yı küçükbaş hayvan varlığında üçe katladı. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı hayvancılık faaliyetleri ile ilgili verileri paylaştı. Açıklanan rakamlara göre; Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir şehri olan Malatya küçükbaş hayvan varlığı sayısında TRB1 Bölgesinde yer alan iller arasında son sırada yer aldı. TÜİK, 2022 yılı hayvancılık ve tarım faaliyetleri ile ilgili verileri paylaştı. TRB1 Bölgesinde Malatya’da büyükbaş hayvan sayısı 174 bin iken küçükbaş hayvan sayısı 369 bin olarak açıklandı. Elazığ’da büyükbaş hayvan sayısı 170 bin, küçükbaş hayvan sayısı 924 bin olarak açıklandı. Bingöl’de büyükbaş hayvan sayısı 120 bin, küçükbaş hayvan sayısı 669 bin olarak açıklandı. Tunceli’de ise büyükbaş hayvan sayısı 24 bin, küçükbaş hayvan sayısı 520 bin olarak açıklandı. TRB1 Bölgesinde Malatya büyükbaş hayvan sayısında ilk sırda yer aldı. Ancak küçükbaş hayvan varlığında Malatya son sırada yer aldı. Elazığ küçükbaş hayvan sayısında Malatya’yı 3’e katlarken, Bingöl ve Tunceli Malatya’yı 2’ye katladı.