Malatyalılar için madde madde sıraladı! Vatandaşları tedirgin etmeyin!

Malatya'da artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Yaşanan depremler sonrasında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bölgede 7 şiddetinde deprem olabileceğini belirtmesinin ardından kentte panik havası yaşandı. Konu ile ilgili vatandaşları bilgilendiren Dr. Ramazan Demirtaş, kentte çetin kış ortamının sürdüğü dönemde somut veriye dayanmayan 7 büyüklüğünde deprem üretir açıklamasının etik olmadığını söyledi. 

Malatyalılar için madde madde sıraladı! Vatandaşları tedirgin etmeyin!

Vatandaşı tedirgin etmenin anlamı yok

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da depremlerin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen büyük artçılar yaşanmaya devam ediyor. Son zamanlarda meydana gelen depremlerin yeni fay hattında meydana geldiğini ve Malatya için 7 şiddetinde deprem beklendiği belirten uzmanlar kentte yaşayan vatandaşları tedirgin ediyor. Kış mevsimi ve Şubat ayının yaklaşmasıyla şiddetli sarsıntıların olduğu şehirde vatandaşlar uzmanlardan gelecek güzel haber bekliyor. Malatya'da 8 ve 25 Ocak'ta 2 deprem ile sallandı. Depremlerin aynı hatta olduğunu belirten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 25 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından radar uydu verilerini ve geliştirdikleri deprem tehlike yazılımını kullanarak bölgede inceleme yaptığını söyledi. Uzman isim ise bölgede 7 şiddetinde deprem olabileceğini belirtti. "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" dedi. Uzmanın açıklaması kentte panik havası yaratılırken, vatandaşları sevindiren açıklama Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş’ten geldi. Demirtaş, birkaç deprem verisi ile 7 büyüklüğünde hayali deprem kurguları yaparak Malatyalı vatandaşları tedirgin etmenin anlamının olmadığını, deprem tehlike parametreleri ile ifade edilmediği sürece bu tür açıklamaların bilimsel geçerliliğinin bulunmadığını söyledi. 

Malatyalılar için 15 madde sıraladı! Malatyalıları tedirgin etmeyin!

Tetiklenmiş bağımsız depremler

Vatandaşların yaşamış olduğu tedirginlik ile ilgili sosyal medya hesabından 14 maddelik açıklama yapan Demirtaş,

"1- Malatya güneyinden Yeşilyurt-Keban Gölü Barajı arasında çok parçalı uzanan Kavaktepe-Yeşilyurt ya da Çöşnük Fayı M=7.0 büyüklüğünde #deprem üretir" şeklinde yapılan açıklamanın Malatya halkını tedirgin etmesi nedeniyle açıklama yapılma gereği duyulmuştur.

2-Bu fayın özellikle batı ucunda, Yeşilyurt ve Öncü civarında 10-24 Ağustos 2023 tarihleri arasında 4.0 ile 5.3; 09 Ekim 2023 (Mw=4.3) ve 25.01.2024 (Mw=5.2) ve doğu ucunda 27 Aralık 2020 (Mw=5.3) depremler oldu.

3-6 Şubat 2023 (13:24)Çardak depremi (Mw=7.6) ve 24 Ocak 2020 Doğanyol depremi (Mw=6.8) öncesine, yani 2000-2020 yılları arasındaki 4.0 ve üzeri depremlere bakalım.

4-Gördüğünüz üzere, Kavaktepe-Yeşilyurt Fayı ya da Çöşnük Fayı olarak tanımlanan fay üzerinde hiç bir deprem yok.

5-24 Ocak 2020 Doğanyol depremi (Mw=6.8) ve 6 Şubat 2023 (13:24)Çardak depremini (Mw=7.6) kapsayan son 4 yıllık döneme bakalım...

6-Görüldüğü üzere, bu fayın özellikle batı ucunda (Yeşilyurt) ve doğu ucunda Keban Barajı Gölü civarında birkaç deprem olduğu görünüyor.

7- 24 Ocak 2020 Doğanyol depremi (Mw=6.8) ve 6 Şubat 2023 (13:24)Çardak depremi öncesi ve sonrasını karşılaştırdığımız zaman, bu fay üzerinde olan depremlerin aslında her iki deprem sonrası "Tetiklenmiş bağımsız depremler" olduğu belirgin olarak gözükmektedir.

8- Özetle, daha önceki açıklamalarımızda, "Yakından izlenmeli" demiştik, ancak bu açıklamayı da tekrar revize etmek istiyorum..

9- Yeşilyurt civarında olan depremlerin 20 Şubat 2023 Erkilet Fay Zonu'nda olan Tetiklenmiş bağımsız depremlerden farklı olmadığı gözükmektedir.

0- Kısacası, birkaç deprem verisi ile M 7.0 gibi hayali büyük deprem kurguları yaparak Malatya halkını tedirgin etmenin bir anlamı yok...

11-Zaten deprem tehlike parametreleri ile ifade edilmediği sürece, bu tür açıklamaların bilimsel bir geçerliliği de bulunmamaktadır.

12- Bilimsel ortamda tartışılması gereken yayın-proje vb. sonuçların yazılı ve görsel basında kamuoyuna açık olarak yapılması son derece tehlikeli olup, büyük deprem geçirmiş yöre halkını tedirgin etmekten öte bir işe yaramadığını özellikle belirtmek istiyorum..

13- Henüz 1 yıl geçmemiş ve artçı-tetiklenmiş bağımsız depremlerin olmaya devam ettiği ve çetin kış ortamının sürdüğü bu dönemlerde, somut veriye dayanmayan bu tür M 7.0 büyüklüğünde deprem üretir açıklamaların yapılması bilimsel etik açısından doğru bir yaklaşım değildir.

14- Gerek yazılı-görsel basınımızı ve gerekse deprem bilimcileri sağ duyuya ve sorumluluk sahibi olmaya davet ediyorum...Lütfen biraz empati yapalım !!!" ifadelerine yer verdi. 

Malatyalılar için 15 madde sıraladı! Malatyalıları tedirgin etmeyin!