Malatyalılar Dikkat! Ruhsat almayanlar için son gün!
Malatya Doğanşehir Belediyesi, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde evleri orta hasarlı olan vatandaşların güçlendirme ruhsatı almaları için son tarihi duyurdu.
Malatya Doğanşehir Belediyesi tarafından yapılan duyuruya göre, "05/04/2024 tarihine kadar güçlendirme ruhsatını almayan vatandaşlar, güçlendirme hakkını kaybedeceklerdir" ifade edildi.
Yapı Güçlendirme İzni Alabileceğiniz Yapılar Nelerdir?
Yapı güçlendirme izni, İmar Kanunu’nun geçici 21. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili hükme göz attığımızda;
Geçici Madde 21- ‘’Bu Kanunun geçici 16 ncı maddesi kapsamında yapı kayıt belgesi alınan yapılar ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre, hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilmiş olan yapılarda, ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre güçlendirme kararı alınarak güçlendirme yapılabilir. Bu yapılarda güçlendirme izni, bu Kanunda ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, güçlendirme projesine istinaden ilgili idaresince verilir.
Güçlendirilecek olan yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hazineye ait olması durumunda; taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme yapılamaz. Güçlendirilecek yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda güçlendirme için taşınmazına tecavüzlü üçüncü şahısların muvafakati aranır.
Bu madde kapsamında yapılacak güçlendirme iş ve işlemleri 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında yapı denetim kuruluşlarının denetimine tabidir. Yapı denetim kuruluşlarından bu madde kapsamındaki denetim görevini yerine getirmedikleri tespit edilenlere, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, 4708 sayılı Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddesinde yer alan idari ve cezai müeyyideler uygulanır.
Bu maddeye göre güçlendirme izni verilen yapıların herhangi bir sebeple yıkılmaları hâlinde, bu alanlarda yeniden yapılacak yapılar için yürürlükteki plan ve mevzuat hükümleri uygulanır. Bu madde hükümleri 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki yapılar hakkında uygulanmaz. ‘’
Maddenin biraz uzun olduğunun farkındayım. O yüzden size daha sade bir dille izah etmeye çalışacağım. Öncelikle yapı güçlendirme izni; yapı kayıt belgesi bulunan yapılar için veya yukarıda yer alan maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Kanun’un 13. maddesinin b. fıkrasına göre hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilen yapılarda alınmaktadır. Daha da açık bir şekilde ifade edersem, yapı kayıt belgesine sahip bir yapınız var ise veya söz konusu madde yürürlüğe girmeden önce hasar görmüş ve düzeltilmesi mümkün olarak tespit edilmiş bir yapıya sahipseniz, yapı güçlendirme izni alarak güçlendirme yapabilirsiniz.
Burada özellikle kanun ‘’yapı kayıt belgesi’’ ifadesini kullanmıştır. İşbu sebeple yapı kayıt belgeniz varsa; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izin belgesi alamamış veya bu belgeleri almanıza rağmen ruhsat ve eklerine aykırı bir yapı yapmış olsanız dahi, bu hüküm uyarınca yapı güçlendirme izni alabilirsiniz. Ancak önemle belirtelim ki yapı güçlendirme izni alarak güçlendirme yapmanız, bu yapıları ruhsatlı veya ruhsata uygun bir yapı haline getirmeyecektir.
Ayrıca resmi gazetede yayımlanan ‘’Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’’ın 8. maddesinde, yapı kayıt belgesi düzenlenmeyecek yapılar açıkça sayılmıştır. Eğer bir şekilde bu madde kapsamında yer alan (yapı kayıt belgesi verilmemesi gereken) bir yapıya, yapı kayıt belgesi verilmiş olsa dahi; bu yapılara yapı güçlendirme izni verilmeyecek ve hata ile verilen yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi gerekecektir.