Malatyalılar dikkat! Başvurular kapatıldı...
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da evleri hasar alarak yıkılan depremzedelere verilen kira yardımı için yeni başvuruların kapatıldığı, şu ana kadar kira yardımına başvuru yapamayan depremzedelerin kira yardımı alamayacağı öğrenildi.
Malatya dahil olmak üzere 11 ili etkileyen Asrın Felaketi depremlerde, 50 binden fazla insan hayatını kaybederken yüz binlerce vatandaşta evsiz kaldı ve kalacak yer arayışına girdi. Evleri hasar alarak barınma yardımında, kira desteğini tercih eden depremzedelerden ev sahibi olanlara ilk etapta aylık 5 bin TL, yeni yılla beraber ise 7 bin 500 TL kira yardımı verildi. Kiracılara ise 2023 yılı için aylık 3 bin TL, 2024 yılı için ise aylık 5 bin TL kira yardımı verildi. Daha önceden başvuru yaparak kira yardımı almaya hak kazanan depremzedeler kira yardımı almaya devam edecekken yeni başvuruların kapatılmasıyla birlikte yeni başvuru alınmayacak.
Kira Yardımı Nedir?
Depremzede kira yardımı, deprem felaketi nedeniyle ikamet ettikleri yapı zarar gören vatandaşlara sağlanan bir destektir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağladığı destek ile ilgili tüm süreçler AFAD tarafından yönetilir. Peki, deprem kira yardımı kimlere verilir? Söz konusu yardım, depremde binaları tamamen yıkılmış kişilere sağlanan bir haktır.
Deprem kira yardımından felaket nedeniyle evlerinde orta veya ağır derecede hasar oluşan vatandaşlar da yararlanabilir. Başvuru aşamasında kişinin ev sahibi veya kiracı konumunda olması herhangi bir engel teşkil etmez. Tıpkı Şanlıurfa depremi sonrasında alınan resmi karardaki gibi ev sahiplerine ve kiracılara yönelik belli başlı uygulama farklılıkları söz konusu olabilir.
Deprem Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Deprem kira başvurusu, e-Devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bunun için platforma giriş yapıldıktan sonra AFAD’ın Afetzede Barınma Desteği sayfasına erişim yeterlidir. Başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler de aynı sayfayı ziyaret ederek gerekli sorgulamayı yapabilir.
Deprem nedeniyle sağlanan kira yardımından yararlanmak isteyenlerin başvuru dilekçelerini, nüfus cüzdanı/kimlik kartı fotokopilerini, riskli yapı tespit raporlarını göç edilen kentteki valilik binasına götürmeleri gerekir. Bu belgelere ek olarak kiracılardan ayrıca aşağıda sıralanan evraklar talep edilir:
- Riskli yapıda ikamet edildiği kararının onaylandığı tarihten önceki 3 aya ait altyapı hizmet faturası,
- Adres bilgileri raporunun aslı,
- Yıkılan yapılar formu ve yıkın tutanağı,
- Kiracıya ait T.C. Ziraat Bankası’nda açılmış vadesiz TL hesap bilgisi.
Ev sahiplerinden istenilen ekstra evraklar ise şunlardır:
- Taşınmazın güncel tapu kaydı belgesinin aslı,
- Emlak beyannamesi bina bildirim belgesinin aslı,
- Elektrik, su, doğalgaz faturalarından herhangi biri,
- Adres bilgileri raporunun aslı,
- Ev sahibine ait T.C. Ziraat Bankası vadesiz TL hesap bilgisi.
Depremzedelere Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Depremzedelere sağlanan kira yardımı, T.C. Ziraat Bankası’ndaki kişisel vadesiz hesaplara yatırılır. Depremde evleri oturulamayacak hale geldiği için taşınmak durumunda kalan ev sahipleri ve kiracılara ödemeler, aylık olarak gerçekleştirilir. Ödemenin yapılıp yapılmadığının kontrolü, bankaya ait online uygulamalar aracılığıyla rahatlıkla öğrenilebilir.
Deprem Bölgesinde Hasarlı Konutları Kapsayan Diğer Güvenceler Nelerdir?
Afet bölgesinde yer alan ve hasar görmüş yapılar için farklı güvencelerden yararlanabilmek mümkündür. Örneğin; güncel DASK sigortası poliçesi varsa depremin ve ardından gelen bir dizi olayın yaratacağı hasarın maddi telafisi mümkün hale gelir. Eşyalar ve diğer değerli varlıklar ile ilgili güvence sahibi olmak içinse deprem teminatı içeren konut sigortası yaptırılabilir.
Depremzede kira yardımı nereye yatıyor?
AFAD depremzede kira yardımı ödemeleri, kişilerin T.C. Ziraat Bankası hesaplarına yatar.