Malatyalı kayısı üreticilerine uyarı: İkinciyi ihmal etmeyin!
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısıda önemli verim kayıplarına neden olan yaprak delen (çil) hastalığına karşı üreticileri uyardı. Özellikle nemli ve yağışlı geçen mevsim nedeniyle ikinci ilaçlamanın önemine dikkat çekildi.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentin önemli geçim kaynağı olan kayısıda görülen yaprak delen (çil) hastalığına karşı üreticileri bilgilendirdi ve erken müdahalenin önemini vurguladı. İl Müdürü Osman Akar imzasıyla yapılan duyuruda, hastalığın belirtileri ve mücadele yöntemleri detaylı bir şekilde anlatıldı.
Hastalık Tüm Aksamda Belirti Veriyor
Yaprak delen hastalığının, kayısı ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarında belirtiler oluşturduğu ifade edildi. Yapraklarda önce yağ lekesi görünümünde başlayan lekelerin zamanla kırmızımtırak ve kahverengine dönüştüğü, ardından bu kısımların dökülerek tipik deliklerin oluştuğu belirtildi. Hastalığın sürgünlerde kahverengi kırmızı lekeler oluşturduğu ve genç sürgünlerde zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüştüğü de aktarıldı. Fungusun kışı genellikle tomurcuk ve dallarda geçirdiği ve hastalıklı tomurcuklarla kanserlerin sürekli enfeksiyon kaynağı olduğu vurgulandı.
Kültürel Önlemler Hastalığın Yayılmasını Engelliyor
Mücadele kapsamında kültürel önlemlerin önemine dikkat çekildi. İlkbaharda hastalıklı tomurcukları ve kanserli dalların budanarak bahçeden uzaklaştırılması gerektiği belirtildi. Ayrıca sulama, gübreleme, toprak işleme ve budamanın iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılması gerektiği ifade edildi. Budama aletlerinin de %10'luk sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) ile dezenfekte edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Kimyasal Mücadelede İkinci İlaçlama Kritik Öneme Sahip
Kimyasal mücadele takvimine de değinilen duyuruda, ilk ilaçlamanın sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra bakırlı bir preparat ya da bordo bulamacı ile yapılması gerektiği belirtildi. İkinci ilaçlamanın ise ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde) yine bakırlı bir preparat ya da bordo bulamacı ile yapılması gerektiği ifade edildi. Üçüncü ilaçlamanın ise meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken organik fungusitlerden biri ile yapılması gerektiği aktarıldı.
İl Müdürü Akar'dan Üreticilere Kritik Uyarı
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Malatya'nın içinde bulunduğu nemli ve yağışlı mevsim koşullarının yaprak delen hastalığını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Üreticilerin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip ederek mücadelede geç kalmamaları gerektiğini vurgulayan Akar, "İçinde bulunduğumuz mevsim çok nemli ve yağışlı geçtiği için üreticilerimizin çil ilacını ikinci kez tekrarlamaları hastalığın oluşmaması açısından büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı. Akar, tüm üreticilere bol ve sağlıklı bir hasat diledi.