Malatya'da dünya ticareti konuşuldu
Ticaret Bakanlığı ve Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) işbirliğiyle düzenlenen 13. PICARD Konferansı, Malatya'da düzenlendi.60 ülkeden 138 temsilcinin katıldığı konferansta konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin hem Dünya Ticaret Örgütü'ne hem de Dünya Gümrük Örgütü'ne üye olduğunu ve bu yapıların mevzuatlarına uyguladıklarını ifade etti.
Bakan Yardımcısı Fatih Metin, kentteki bir otelde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin serbest ticaretten yana olduğunu belirterek, “Türkiye, dünyada serbest ticaretin en önemli savunucularından bir tanesidir. Şuanda dünyanın içerisinde bulunduğu bir sıkıntı var. Serbest ticaretin en önemli lokomotifi olması gereken ülkelerin bugün korumacı anlayışla serbest ticarete sekte vurduğunu görüyoruz. Bizler hem DTÖ hem DGÖ çatısı altında, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik bu birlikteliği, işbirliğini sağlarsak bu korumacı anlayışı da ortadan kaldırır ve dünyadaki ticari hacmini hep birlikte artırırız” dedi.
GÜVENLİ TİCARET TEMEL İLKEMİZ
Gümrükler arası bağlantının önemli olduğunu ifade eden Fatih Metin, “Ticaret Bakanlığı olarak 3 temel ilkemiz var. Bunlar en kolay, güvenli ve hızlı ticaret. Bunların sağlanması noktasında politikalarımızı geliştiriyoruz. Bunlardan en önemlisi gümrüklerdeki tam otomasyon hamlesidir. Yakın zamanda gümrüklerimiz tam otomasyona geçerek. Böylelikle hem ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan hem de yasa dışı ticaretle mücadelede çok önemli projelerin zincirlerini bir bir hayata geçireceğiz” diye konuştu.
E-TİCARET KOBİ’LER İÇİN ÖNEMLİ
Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya ise ticaretin, ekonomik kalkınmanın en önemli ayağı olarak görüldüğünü belirterek, “Dijital teknoloji, elektronik ticaret anlamında tüketicileri daha da güçlendirdi. Bilişim teknolojilerinin kullanımı sayesinde sadece bir yere tıklayarak satın alabiliyor, ödeme yapabiliyorsunuz. E-ticaret aslında tüketiciler ve KOBİ'ler için oyunu değiştiren bir şey oldu. KOBİ'ler e-ticaret sayesinde doğrudan bu küresel ticaret sisteminde yer alabildi. Teknolojideki gelişmeler aynı zamanda toplumların gelişmesini sağladı, küresel tedarik zincirini de geliştirdi. Geçmişte üretim tek bir ülkede yapılırdı ama bugüne baktığımızda üretim sistemi içerisinde birden fazla ekonominin yer aldığını görüyoruz, yani rekabet daha da artmış durumda” ifadesinde bulundu.
AKADEMİK ÇEVRELERLE HAREKET ETMEK GEREKİR
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de, gümrük uygulamalarının ve gümrük vergilerinin, ticaret savaşlarının aracı olarak kullanıldığını söyledi. Tüfenkci, “Gümrüklerin bir kontrol mekanizması olduğunu unutmadan, dünya ticaretine ve ülkelerin ticaretine katkı verecek iyi uygulamaların geliştirildiği mekanizmalar olması ve iyi uygulamaların birbirimizle paylaşılması ve tavsiye edilmesi önemlidir. Gerek milletvekilliğimde gerek bakanlığım döneminde gerekse de özel hayatımızda, özellikle akademik çevrelerle yapılan işbirliklerinin her zaman idarelere olumlu olarak yansıdığını gördük. Akademik çevreler ve özel sektörle birlikte hareket etmenin büyük getirisi olduğunu biliyoruz. Bu anlamıyla burada bulunan akademik çevrelerin bilimsel gelişmeler ışığında sunacakları katkıların da hem Dünya Gümrük Örgütü bakımından hem de ticaretin kolaylaşması ve daha adil bir ticaretin gelişmesi noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
VERİLER KİMDE TOPLANIYOR?
Tüfenkci, büyük verilerin toplanması kadar bu verilerin kimde toplandığının da çok önemli olduğuna işaret ederek, “Bu veriler kimlerle nasıl paylaşılıyor, hangi ülkeler bu verilerden ne kadar istifade ediyor, adil bir veri paylaşımı var mı bunlar önemli. Dünya Gümrük Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü’nün bu konuda bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Gelişmiş ülkeler bu verileri şu veya bu uygulamalarla rahat bir şekilde elde edebiliyorlar. Ama daha küçük ve görece daha geri kalmış ülkelerin bu verilere ulaşmakta ne kadar zorlandığını da görüyoruz. Bu verileri analiz ederken, değerlendirirken ve risk analizlerinden geçirirken hangi uygulamaların daha sağlıklı olduğu, bu tür çalışmalarda ve buradan çıkacak politikalarla özellikle DGÖ’ne yol gösterici olacaktır. Dolayısıyla ticaretin kolaylaştırılması, veri analizi, sınır aşan e-ticaret, gümrüklerde yenilikçi yaklaşımlar, dördüncü sanayi devriminin eşyanın sınırlar arası hareketliliğine etkileri gibi konuları anlama ve tartışma imkânı bulacağız” diye konuştu.
KİMLER KATILDI?
Konferansa DGÖ temsilcisi ve Medratör Thomas Cantens, Kore Gümrük idaresi Çok Taraflı işbirliği Direktörü Jeaho Jung, Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AK Parti il başkanı İhsan Koca, Gümrük Bölge Müdürü Havva Eksilmez, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, STK temsilcileri, gümrük görevlileri ile akademisyenler katıldı. Konferans çeşitli oturumlarla 11 Ekim'e kadar sürecek.