Malatya'da bir ilk
Dünyada yaklaşık 5 yıldır diz kireçlenmesi ve dizde sıvı bitmesi tedavisinde kullanılan Proksimal Fibular Osteotomi ameliyat tekniği, Malatya'da ilk kez Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulandı.
60 yaşında dizlerinde kireçleme bulunan bir hastaya (Proksimal Fibular Osteotomi) ameliyat tekniği ortopedi uzmanı Operatör Dr. Mehmet Boz ve ekibi tarafından yapıldı. Yapılan ameliyat sonrasında hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.
Sağlık alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz
Ameliyat sonrasında bir değerlendirme yapan hastane Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk, "Sağlık alanında dünyada ve ülkemizde gelişen teknolojiye paralel meydana gelen değişiklikleri her hekimimiz kendi branşına göre takip ediyor. Gerekli eğitimi aldıktan sonra da bu yenilikleri hastalarına uygulayarak hedef kitlenin konforlu bir yaşam sürmesine katkı sağlıyor. Dünyada sağlık alanındaki gelişmeleri takip eden hekimlerimizin yaptıkları bu uygulama Malatya'da hastanemizde ilk olarak uygulanmıştır. Bu uygulama dünyada yaklaşık 5 yıldır uygulanmaktaydı. İlimizde de ilk defa hastanemizde uygulandı. Başarılı geçen uygulamada hastamızın 2 dizine yapıldı. Hastamıza acil şifalar dilerken hekimimizi ve ekibini kutluyorum" dedi.
Ameliyatı 20-25 dakika sürmekte
Yapılan işlemden bahseden Ortopedi Uzmanı Dr. Mehmet Boz, bu tekniğin dünyada yaklaşık 5 senedir kullanıldığına dikkat çekerek, "Proksimal Fibular Osteotomi, Dünya ve Türkiye'deki en büyük ortopedik problemlerden bir tanesi de halk arasındaki ismiyle diz kireçlenmesi veya dizde sıvı bitmesi olarak bilinen gonartrozdur. Bu problemin başlaması ile protez uygulanmasına kadar olan aşama yaklaşık olarak 5-7 yıl sürmektedir. Bu süre zarfında hastanın ağrılarını gidermek amacıyla cerrahi ve/veya konservatif(ameliyatsız) çok sayıda yöntem geliştirilmiş fakat hastaların ağrılarına tam olarak çözüm getirilememiştir. Ayrıca cerrahi yöntemlerde kullanılan implantlar ileride olabilecek diz protezine bazen zorluklar çıkarabilmektedir. Proksimalfi bularosteotomi dünyada yaklaşık 4-5 yıldır, Türkiye'de ise yaklaşık 1-2 yıldır uygulanmaktadır, Bu yöntemde; yaklaşık 20-25 dakika süren bir ameliyat ile bacak dış kısmından küçük bir kesi ile asıl yükü taşımayan kemikten(fibula) yaklaşık 2-3 cm'lik bir kemik blok çıkarılarak dizde kireçlenmenin oluşturduğu şekil bozukluğu ve gerilimin ortadan kaldırılıp, ağrının belirgin derecede azalması amaçlamaktadır. Bu yöntemin avantajları; hastanın ameliyattan sonra hemen üzerine tam yük basabilmesi, hastanede yatış süresinin ortalama 2 gün olması, ameliyattan hemen sonraki gün yürüdüğünde önceki ağrısının belirgin derecede azaldığını hissetmesi ve dizindeki şekil bozukluğunun kısmen düzelmesidir. Ayrıca diğer bir avantajı ise bu cerrahi teknik ile hastanın ileride olması gereken diz protezine gidiş süresinin uzadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir" diye konuştu.