Malatya'ya yakışır
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Malatya'da üç Organize Sanayi Bölgesi, Küçük Sanayi Siteleriyle birlikte toplam 20 milyon metrekare sanayi alanı bulunduğunu belirterek, 'Malatya için çok küçük değer. Malatya gibi bir şehre 50 milyon metrekare sanayi yakışır ve bu planlanmalıdır 'dedi.
Malatya’da Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) programı kapsamında, “Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu panel düzenlendi. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen panele; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile çok sayıda sanayici katıldı.
Malatya hazır giyim üretim üssü oldu
Panelin açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tekstil ve hazır giyimi konuşmak için Malatya’da olduklarını, Malatya’nın hazır giyim üretim üssüne dönüşmesinin, üretimde marka şehir olmasının hemen her aşamasının tanığı olduğu ifade ederek, sektörün geleceğini ve markalaşmayı konuşmak için de Malatya’nın çok isabetli bir seçim olduğunu söyledi. Bölgesel teşviklerin önemine değinen Gültepe, “O teşvikler sayesinde Malatya bugün hazır giyim üretim üssü oldu. Dünyanın birçok önemli markası için burada üretim yapılıyor. Malatya başlı başına bir başarı hikâyesi. Ama yetmez. Benzer illerimizin sayısını artırmalıyız. Dijital kapasitesi güçlü yeşil fabrikalarıyla, hatta yeşil sanayi bölgeleriyle Anadolu’yu üretim üssüne dönüştürmeliyiz” dedi.
Mevzuatlar bizi çok zorluyor
Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin ise, kadim şehir Malatya’da bir araya gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bu etkinliğin Malatya’ya ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni etti. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, sanayi teşviklerini artırılması gerektiğine dikkat çekti. Malatya Valisi Hulusi Şahin ise, tekstil ve hazır giyimde gerçekleşen 32 milyar dolarlık ihracatın yüzde 10’unun Malatya’da üretildiğini anlattı. Teşviklerin önemine vurgu yapan Şahin, “Anadolu’nun her köşesine nüfusu da, üretimi de, geliri de paylaştırmalıyız. Bu hususta teşviklerin çok çok değeri var. Malatya şanslı farkındayız. Sanayi bölgelerini artırmalıyız. Bu husustaki emeklerinize ben şahidim fakat bazı hususlardaki bürokratik engelleri aşamıyoruz. Öncelikle kamulaştırma maliyetlerimiz çok fazla. Kamulaştırmadan kaçmak için gideceğimiz yer ya mera oluyor ya orman vasıflı araziler oluyor yada araziler oluyor. Buralarda mevzuatlar bizi çok zorluyor. Bu hususta da zatı alinizin mücadelesini biliyorum. Kayıtlara geçmesi açısından söylüyorum bizim sanayi hususunda biraz daha esnekliğe ve sanayi tahsili üretimi hususunda desteğe ihtiyacımız var. Malatya özelinde de bu böyle Türkiye’nin genelinde de bu böyle. Bu hususta desteklerinizi bekliyor, kıymetli sanayicilerimize yapmış oldukları büyük destekler ve emeklerden dolayı huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. 250 milyar dolarlık ihracat kolay değil. Gerçekten çok büyük bir başarı. Ama böyle davam edemeyiz. Bunu ikiye katlamak zorundayız. Ve bunu kısa sürede yapmak zorundayız. Ve bunun için altyapımız var, heyecanımız var, insan kaynağımız var her şeyimiz var. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi bozmayalım” dedi.
Sektörün geleceği konuşuldu
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, 2021 yılında başlattılan, SANTEK programı kapsamında; Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği temasıyla bugün Malatya’da bir araya gelerek sektörü her anlamda ele almayı hedeflediklerini vurguladı. Tekstil ve hazır giyim birçok ilde istihdam yaratarak ülkemizi sosyo ekonomik dengesini sağlamada çok önemli rol oynadığına dikkat çeken Büyükdede, “İstihdamın yüzde 15’ini, imalat sanayisinde katma değerin ise yüzde 16’sini oluşturmaktadır. Ülkemiz; 32 milyara dolara yaklaşan ihracatıyla tekstilde 4’üncu, hazır giyimde 6’ıncı konumda” diye konuştu.
Malatya için çok küçük değer
Malatya sanayi siciline kayıtlı yaklaşık bin 300 sanayi işletmesinin yüzde 16’sı tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösterdiğini dile getiren Büyükdede, “Toplam istihdamında yüzde 62’si tekstil ve hazır giyim üzerindedir. Türkiye’nin ve Dünyanın önemli hazır giyim markaları için Malatya OSB’de üretim yapılabilmektedir. Malatya’da etüt çalışmaları devam eden Sivas-Malatya, Malatya-Elazığ hızlı tren projeleriyle sanayi ve lojistik alanlarımız daha da büyüyecektir. Bununla birlikte Malatya’yı saran karayolu ağının yeni çalışmaları da Malatya’yı daha ulaşılabilir bir hale getirecek ve doğrudan sanayi ve teknolojideki yeni yatırımlara ulaşma imkanı sağlayacaktır. Malatya’mızda 3 tane organize sanayi bölgesi var. Küçük sanayi sitelerimiz var fakat toplamda baktığımız zaman aşağı yukarı 20 milyon metrekare civarındayız. Malatya için çok küçük değer. Malatya bir su cenneti. Tarımla sanayinin bir arada yaşaması zaruri ama uygun arazilerimizin sanayiye sağlamamız gerekiyor. Bunun için de bakanlıklarımızın olur verdiği alanlarda üretmeye gayret ediyoruz. Üretmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Malatya 50 milyon metrekare sanayi planlamalıdır
Büyükdede, Malatya’nın 6. Teşvik Bölgesinde olmasından dolayı çok şanslı bir şehir olduğunu kaydederek, “Son 10 içerisinde Türkiye’de çok büyük bir değişim, dönüşüm yaşanıyor. Sadece Malatya değil İstanbul’daki tekstil sektörü de Malatyalıların elinde. Büyük tekstilcilerimizin çoğunluğu Malatyalı ve büyük bir kültürü var. Biz 6. Teşvik Bölgesinde olmasından dolayı bu sektörün burada olmasını arzu ederiz. İstanbul’daki bulunan firmaları 6. Teşvik Bölgelerine dağıtmaya çalışıyoruz, Malatya en şanslı illerden bir tanesi. Ankara’nın doğusunu geliştirmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Belediyeler ve ileri gelenler şehrin nereye doğru gelişeceğini tespit etmeleri gerekiyor. Malatya gibi bir şehre 50 milyon metrekare sanayi yakışır ve bunu planlamalıdır. Malatya batıya en yakın şehir ve bu nimeti değerlendirmesi gerekiyor. Malatya, özel sektör yatırımlarıyla doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tekstil sektörü açısından gelişmiş bir üretim merkezidir” ifadesini kullandı.