Malatya'ya destekleri arttıracağız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Malatya'da sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelerek depremin yaralarının nasıl sarıldığını anlattı. Bakan Işıkhan, 'Malatya'yı el birliğiyle yeniden ayağa kaldıracağız. Özellikle çalışma hayatını, ekonomisini, üretimini yeniden canlandırma noktasında daha fazla destek olacağız. Hedefimiz, deprem öncesinden daha iyi bir Malatya oluşturmak' dedi.
Malatya'yı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk olarak Malatya Valisi Ersin Yazıcı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Işıkhan, Şeref Defteri'ni imzaladı. Kentteki çalışmalar hakkında Vali Yazıcı'dan bilgi alan Bakan Işıkhan'a plaket takdim edildi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı’yı ziyaretinin ardından Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” toplantısında kentteki iş insanlarına ve sivil toplum kuruluşlarını daha çok dinlemek talep ve ihtiyaçları tespit etmek üzere geldiklerini söyledi.
Bakan Işıkhan, kentte depremin yaralarının sarıldığını ve çalışma hayatında canlanma olduğunu vurguladı. Bakan Işıkhan, deprem öncesi şehirde 124 bin olan çalışan sayısının depremlerle birlikte yarıdan yarıya düştüğünü, devletin verdiği destek ve programlarla çalışan sayısının 1 yıl içinde 109 bine çıkarıldığını belirtti.
Malatya’da konut seferberliği başlatıldı
Bakan Işıkhan, 6 Şubat’taki depremlerde Malatya’nın da aralarında bulunduğu 11 ilde büyük yıkımla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, depremin üzerinden 1 ay gibi kısa sürede yıkılan evleri hastaneleri yeniden yapmaya başladıklarını, geçici barınma konteyner kentleri kısa sürede kurduklarını anlattı. Işıkhan, Malatya'da toplam 6 bin 181 konutun kurasının çekilerek hak sahiplerine dağıtıldığını anımsatarak, "Şu anda ise 18 bin konut yapımı hızla devam ediyor. İnşallah en kısa sürede Malatya'daki 80 bin 221 hak sahibine konutlar dağıtılmış olacak. 11 şehrin tamamında büyük bir konut seferberliği olduğunu görüyorsunuz. Deprem bölgesinde önümüzdeki 2 ay içinde 75 bin, ardından her ay 15-20 bin konut tamamlanıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Bu rakamlar, ne kadar ivedilikle aksiyon alabildiğimizin bir göstergesidir" dedi.
Malatya’yı yalnız bırakmadık
Malatya'nın milli iradenin kalesi olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, kenti el birliği ile tekrardan ayağa kaldıracaklarını vurgulayarak, “Devletine, milletine, liderine, davasına her zaman olduğu gibi Türkiye Yüzyılı seçimlerinde de sadakatle bağlı kalmış bir şehir. Malatya'yı, diğer şehirlerimizle birlikte el birliğiyle tekrar ayağa kaldıracağız. Özellikle çalışma hayatını, ekonomisini, üretimini yeniden canlandırma noktasında daha fazla destek olacağız. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, tüm bakan arkadaşlarımız, ilgili yöneticilerimiz ve kurumlarımızla Malatyalı hemşerilerimizin deprem öncesi düzenine en kısa sürede dönebilmesi ve yaşamın normalleşebilmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz. Malatyalı kardeşimizi hiçbir koşul ve ortamda yalnız bırakmadık, bırakmayacağız."
Çalışan sayısı yarıya düştü
Malatya'da çalışma hayatında çok ciddi sonuçları 1 yıllık süre içinde aldıklarını anlatan Işıkhan, "Depremden önce Malatya'da çalışan sayısı 124 bin 882 idi. Depremin ardından bu sayı yarı yarıya düşmüş 62 bin 685'e kadar inmişti. Verdiğimiz desteklerle ve uyguladığımız programlarla çalışan sayısını 1 yıl içinde 62 binden 109 bine kadar çıkardık. Yani depremden önceki çalışan sayısını neredeyse yakalamış bulunmaktayız. Kısa bir süre içinde çalışan sayısı bakımından inşallah deprem öncesi dönemi yakalayacağız ve hatta üzerine çıkacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Yerel seçim vurgusu
Yerel seçimlerin önemine dikkati çeken Bakan Işıkhan, "Türkiye artık, yüz yıllık bir zamanı geride bırakmış, ikinci yüz yılında yeni destanlar yazmaya niyetli, önümüzdeki yüzyıla mührünü vurmaya kararlı bir ülkedir. Dolayısıyla 31 Mart seçimleri bu yüzyılın ilk seçimi olması sebebiyle tüm il ve ilçelerimiz için önemli bir dönüm noktası olacak inşallah. Şunu unutmamalıyız ki güçlü Türkiye hedefimize giden yol, her bakımdan güçlü şehirlerden ve güçlü belediyelerden geçiyor." diye konuştu. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise Malatya'nın depremlerden en çok etkilenen kentler arasında bulunduğunu belirterek, kentteki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Işıkhan’ın konuşmasının ardından toplantı STK temsilcilerinin soru ve görüşleri ile basına kapalı olarak devam etti.