Malatya'ya 4.7 milyarlık destek
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından başlatılan Sürü Yöneticiliği Kursunu (Çobanlık) bitirenlere sertifikaları verildi. Sertifika töreninde konuşan AK Parti Malatya milletvekili Oznur Çalık, Tarım ve Orman Bakanlığının Malatya'ya şu ana kadar 4.7 milyarlık destek verdiğini söyledi.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla açılan “ Çobanlık” kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları Ak Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Oznur Çalık'ın da katıldığı törende verildi. Birlik binasında düzenlenen sertifika töreninde konuşan Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın, amaçlarının çobanlık yapan kişilerin daha iyi yaşam ortamı sağlamak ve sertifikanın vereceği teşviklerde faydalandırmak olduğunu ifade ederek, “Bizim amacımız burada hem işi yapan arkadaşlarımız hem de bu işe meyilli olan arkadaşlarımızı bir an önce bu fırsatlarda faydalanmaları. Özelikle çobanlık belgesi olanlara TKDK da ekstrada puan verildiği için bu arkadaşlarımızın buralardaki hibelerde faydalandırmak. Her zaman söylediğimiz gibi üretmemiz lazım. Her alanda üretime sahip çıkmamız gerekiyor. Sadece merkezi hükümet değil, yerel yönetimlerin, siyasetçilerin de STK’ların da bir birine destek çıkması gerekiyor yoksa sadece koltuk işgal etmiş oluruz” diye konuştu.
5 bin 438 projeye 67 Milyon 218 Bin TL hibe
AK Parti Malatya milletvekili Oznur Çalık ise, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında 5 bin 438 projeye 67 Milyon 218 Bin TL hibe desteği verildiğini belirterek, "Aynı dönemde genç çiftçilerimize vermiş olduğumuz 18 milyon 500 bin liralık destek ve yine kooperatifler aracılığı ile vermiş olduğumuz destekler 23 milyon, iyi tarım uygulamaları için vermiş olduğumuz 51 milyon, organik tarım için vermiş olduğumuz destekler 25 milyon ve aynı zamanda son 18 yılda 219 milyonluk da hayvancılık desteği vermiş vaziyetteyiz. Mayıs ayı itibariyle de 2021 yılı içerisinde ödemelerimiz devam edecek. Malatya’mıza şu ana kadar 4.7 milyarlık Tarım ve Orman Bakanlığının desteğini aldık. Bunları yaparken de sadece fiziki gerçekleşmeleri değil aynı zamanda 2002 yılı öncesi olmayan çok ciddi manada yem, gübre, mazot desteklerini küçükbaş büyükbaş hayvan desteklerini vatandaşlarımızda buluşturduk" şeklinde konuştu.
71 milyon 928 bin lira hayvancılık desteği verildi
Sadece 2021 yılı için 71 milyon 928 bin lira hayvancılık desteği verdiklerini söyleyen Çalık, "Bu ödemeler mayıs ayı sonrasında da devam ederken, toplamda sadece hayvancılık için, tarımsal destekler için hayvancılığa, yeme vermiş olduğumuz destekler 1 milyar 813 milyonluk desteği biz hayvan üreticisi ve tarım destekleri olarak Vatandaşlarımıza, üreticilerimize vermiş vaziyetteyiz. Üreten toplum olmak bizim için çok önemli. Bu vesileyle de Tarım Platformu başkanı olarak Sayın İhsan Akın başkanım da dahil olmak üzere bütün üreticilerimize, Malatya’nın ekonomisinin omurgası olan kayısının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmasıydı. Bununla alakalı 2020 yılında yaklaşık 20 yıllık bir süreç. Bütün üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı yanmasında arz ettiğini söylemişlerdi ve 2020 yılında ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısıyı almasını arzu ettiğini söylemişlerdi. İlk kez TMO Kaysı almaya başladı ve şimdi bu kayısının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınması ile ihracat rakamlarımız her geçen gün emin adımlarla hedefe doğru ilerlemektir. Biz kayısıdaki ihracat rakamlarımız 1 milyar dolara bir çıkarmak üzere çaba sarf ediyoruz" dedi.
TMO kapıda bekliyor
Kayısı ile ilgili taban fiyat çalışmaları hangi aşamada? sorusuna Çalık, şu yanıtı verdi; Toprak Mahsulleri Ofisi geçen sene kayısıyı almadan önce, hiç TMO fiyat vermemişti. Alım yoktu ve kayısı fiyatı sadece 11 TL idi. Maalesef bütün çiftçilerimiz işçi paralarını verirken, mevsimlik işçileri paralarını verirken, kendi gelirleri temin ederken çok ciddi manada zorlanırlardı. Bu vesileyle yapmış olduğumuz çalışma Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilk kez TMO kayısı alacak diye duyurdu. O duyurumuz üzerine sadece yapmış olduğumuz duyuru ile birlikte kayısının fiyatı 17, 18, 19, 20 liraya çıktı. İlk kez alınma ihtimali olabilirdi. İlk kez kayısının TMO tarafından alınmasını sağladık. Bu da 21 TL olarak belirlendi. 4 numara kayısı için 30 liraya 35 liraya , 40 liraya, 50 liraya Jumbo kayısıların geçen sene satıldığını biliyoruz. Bu sene hiç 21 liraya düşmeden, 25 liraya düşmeden 28 TL’den kayısılarımız alım buldu. Üreticilerimizin alın teri ve aklının teri değer buldu. TMO en ufak üreticimizin zararının olduğunu hissedildiği anda yetki konusunda Maliye Bakanımız, Tarım Bakanımız ile görüşmelerimizi tamamladık hiçbir sorunumuz yok. TMO üreticilerimizi sıkıntıya düşürmemek adına hemen kapıda bekliyor."
Seçim barajı çalışmaların devamı da gelecek
Çalık, seçim barajı tartışmalarıyla ilgili olarak "Siyasi partiler yasası bizim yıllardır konuştuğumuz süreçtir. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tarihinin en geniş kapsamlı millet temsili vardır. Milletimizin yaklaşık yüzde 92’sinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edildiği bir sistem var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte şu an parlamenter sisteme oranla temsil oranını çok ciddi manada yükseltilmiş vaziyetteyiz. Şu an mecliste grubu bulunan partilerin dışında da Meclisimizde partilerin temsilleri var. Mecliste temsili daha da güçlendirmek adına hem AK Parti Genel Merkezinin hem de Cumhur ittifakı ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi ve siyasi partilerimiz ile ilgili yapılacak olan seçim barajı çalışmaları da tabi ki konuşulmaktadır. Ama bu milletimizin en iyi temsili için yapılacak çalışmalardan bir tanesi. Bu çalışmaların devamı da gelecek" açıklamasında bulundu. Yapılan konuşmanın ardından kursa katılan 22 kursiyere sertifikaları verildi.