Malatya ve Elazığ Bölgede Birinci...!
Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal üretim potansiyeli değerlendirildiğinde, sebze üretiminin yetersiz olduğu tespit edildi. Bölgenin coğrafi ve iklimsel koşulları, tarımsal ürün çeşitliliği ve verimini kısıtlarken, meyve üretimi açısından Malatya ve Elazığ illerinin öne çıktığı görülüyor.
Kişi başına düşen bitkisel üretim değerine bakıldığında 2013 yılından 2019 yılına kadar bölgedeki tüm illerde artış sağlandığı vurgulanan araştırmada şöyle denildi, “2013 yılında en yüksek değer Erzincan ilinden elde edilirken; 2019 yılında Sivas ilinden elde edilmiştir. Bölge illerinden Sivas, tarımsal arazi varlığı bakımından en fazla alana sahip il olmakla birlikte, bitkisel üretim değerleri açısından Malatya en fazla katma değer üreten il konumundadır. Bu durumun ortaya çıkmasında Malatya'da meyve üretiminin baskın olması yatmaktadır. Bitkisel üretim verilerinden anlaşılacağı üzere Türkiye içindeki en yüksek paya sahip olan ürün kayısı ve korunga olmuştur. Bunları yonca, domates ve fiğ üretimi takip etmektedir. Diğer taraftan, bölge yem bitkileri üretiminde Türkiye'nin yüzde 70'ine sahiptir. Bölgede hayvancılık potansiyeli yüksek olduğundan yem bitkileri üretimi de yüksektir.”