Malatya ve Elazığ Bölgede Birinci...!
Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal üretim potansiyeli değerlendirildiğinde, sebze üretiminin yetersiz olduğu tespit edildi. Bölgenin coğrafi ve iklimsel koşulları, tarımsal ürün çeşitliliği ve verimini kısıtlarken, meyve üretimi açısından Malatya ve Elazığ illerinin öne çıktığı görülüyor.
“Tarla bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması gerek”
DAP Eylem Planı'nda bölgenin diğer illerine kıyasen yükseltinin daha düşük olduğu Elazığ, Erzincan, Iğdır ve Malatya illeri başta meyve ve sebze üretiminde olmak üzere önemli bir potansiyel ihtiva ettiği belirtilerek, “ DAP Bölgesinde üretilen bitkisel ürünlerin toplam tarım alanı içindeki payına bakıldığında en yüksek oran yüzde 42 ile tahıllara ait olduğu görülmektedir. Ardından diğer bitkisel ürünler (yem bitkileri, endüstri bitkileri ve tıbbi bitkiler) yüzde 25 ile karşımıza çıkmaktadır. Bölgede en düşük oranda üretilen ürünler ise, meyve, içecek ve baharat bitkileri ile sebzedir. Buradan yola çıkarak, tarla bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla iklim, toprak, topografya, su kısıtı ve ekim nöbeti dikkate alınarak; hangi ürünün, hangi bölgede, ne kadar üretileceği belirlenerek, tarımsal hasılayı artıracak planlı üretim yapılmalıdır.” denildi.