Malatya TOKİ konutlarında kime öncelik verileceği belli oldu! Detayı haberimizde

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, depremler sonrası TOKİ tarafından yapılan kalıcı konutların teslimine sayılı günler kaldı. Konut kuralarında peki öncelik kimlere tanınacak. İşte merak edilen detaylar haberimizde.

Malatya TOKİ konutlarında kime öncelik verileceği belli oldu! Detayı haberimizde

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da vatandaşların yeniden konut sahibi olabilmesi amacıyla yapılacak olan kalıcı konutların bir kısmı tamamlanma aşamasında. Kentte TOKİ tarafından yapımı tamamlanan konutların kasım ve aralık ayları içerisinde teslim edilmesi bekleniyor. Peki kalıcı konutların kura çekiminde kimlere öncelik tanınacak. Sizler için Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü Mustafa Türker’ merak edilenleri sorduk. 
İşte konutta öncelik tanınacak depremzedeler
TOKİ tarafından yapılan kalıcı konutların ilk teslimlerinin Kasım ayında yapılacağını ve önceliğin şehit yakınlarına verileceğini ifade eden Türker, “Konutlarda ilk teslim Kasım ayında olacak. AFAD'ın konut kuralarında hak sahipleri için uygulanan bir tane önceliği var. O da şehit yakınlığı. Diğerlerinin tamamı eşit şartlarda. Depremde yakınlarını kaybedenlere öncelik tanınacağına dair bir bilgi yok” dedi.

Vatandaşlar evlerine yakın konteyner kentlere yerleştirildi 

Vatandaşları konteyner kentlere adres lokasyonuna göre yerleştirilmeye çalışıldığını aktaran Türker, “İmkanlar ölçüsünde vatandaşlar evlerine ve sosyal çevrelerine yakın konteynerlere yerleştirildi. Yani son ikametgahına en yakın yer. Ama şu an imalatı ve inşaatı devam eden Samanköy Yeni Hayat Konteyner kentimiz var. Sırada bekleyenleri sırayla oraya yerleştiriyoruz. İkinci bir alternatifimiz yok. Depremin ilk zamanlarında onlarca konteyner kent aynı anda yapılıyordu. Başvuranları adres lokasyonlarına göre yerleştirmeye gayret ediyorduk. Şu anda tek alternatifimiz var. Geçen hafta Malet 2 konteyner kent alternatifimiz vardı, doldu. Şu an tek Samanköy kaldı” diye konuştu 

Konteyner kentlerde 111 bin 223 kişi kalıyor

Konteyner kentlerde 29 bin 887 ailenin yaşadığını, kış gelmeden bütün müracaatlara konteyner verileceğini aktaran Türker, “Bizim 73 farklı nokta da konteyner kent planlamamız var. Bunun 65'inde tam manasıyla bitmiş fiili durum var. Bir kısmı peyder pey açılıyor. Bir kısmında da inşaat devam ediyor. Bunların içerisinde 30 bin civarı bir konteyner planlamamız var. Planlananın 28 bin 500 tanesi sahaya indirilmiş. Bir kısmının alt yapı bağlantısı, Bir kısmının üst yapısı devam ediyor. Bunlardan da 23 bin 181 konteynerimiz fiilen dolu.  Yani 23 bin 181 ailemiz konteynerde yaşıyor. Bunun sayısı da 84 bin 498 kişi. Bir de kırsala verdiklerimiz var. 6 bin 706 konteyner de kırsala verdiğimiz var. Burada da 26 bin 725 kişi yaşıyor. Hepsini topladığımızda 29 bin 887 aile konteynerde yaşıyor. Toplam nüfus olarak ta 111 bin 223 kişi olarak ifade edebiliriz. Bunların tamamı afetzedeler için değil çeşitli kurum ve kuruluşların personelleri için olanlarda var. Bazı aileler barınma yardımı dediğimizde kira yardımı anlıyor ona başvuruyor bazen de konteyner anlıyor ona başvuruyor. Bazen de vatandaş değiştirmek istiyor. Her değiştirmek istediğinde planlama bozuluyor. O nedenle bir buçuk aydır bakanlığımız bu barınma desteğinde geçişleri kapattı. Şu anda ben kiradan vazgeçip konteynere geçmek istiyorum diyenlerin başvuruları kapalı. Açılır mı bilmiyorum. Şimdilik sistem kapalı. Kasım aralık ayları içerisinde bir kısım evler teslim edilecek. Esas evlerin teslimi söz konusuyken konteynerler üzerinde hem zaman hem de maliyet açısından zaman geçirmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kış gelmeden bütün müracaatlara konteyner verilmiş olacak” dedi.