- Haberler
- Teknoloji
- Malatya Teknokent, AR-GE kültürünü güçlendiriyor: Yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor!
Malatya Teknokent, AR-GE kültürünü güçlendiriyor: Yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor!
AR-GE kültürünü güçlendirerek yerli teknoloji üretiminde önemli adımlar atmayı hedeflediklerini belirten Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz, teknolojide dönüşüm, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi ileri teknoloji alanlarında güçlü bir ekosistem oluşturmayı planladıklarını söyledi.
Atölyelerde Hem Öğrenciler Hem de Firmalar Projelerini Geliştirebilecekler
MALATYANETHABER: Bölgedeki genç girişimci Teknokente çekmek için özel projeleriniz var mı?
Doç. Dr. Hasan Yılmaz: Teknoparkta kısa sürede atölyeler kurmayı planlıyoruz. Bu atölyelerde AR-GE projesini geliştirmek isteyen firmalarımız prototipleme atölyelerinde o projelerini geliştirebilecekler. Atölyelerde öğrencilerimiz olacak. Belirli zamanlarda o öğrencilerle iş birliği de kurabilecekler. İş birliği kurduğu öğrencilerle birlikte çalışma fırsatı yakalayacaklar. Yani bu çok yönlü bir kazanım sağlayacak. Firmanın projesi hayata geçecek. Öğrencimiz iş hayatına başlayacak. Öğrencilerin birinci sınıftan itibaren çalışmaya başlaması gerekiyor. Kaybedecek vaktimiz yok. Ülkemizin gençlerinin kaybedecek vakti yok. Çok ciddi bir atılımla üretime, AR-GE'YE, teknolojiye, büyük veriye, bilgi toplumuna odaklanıp bu alanda söz söyleyebilecek duruma gelmeliyiz. Bunu yapacak yerler de Teknoparklar, kamu kurumlarının desteklediği bir takım araştırma merkezleri, TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlardır. Biz gençlerle beraber çok büyük bir hamle yakalayabiliriz. Bu sanayideki gelişmeyle teknolojide yaşayacağımız ilerlemeyi birleştirebiliriz. Birleştirdiğimizde üretim toplumu oluşacak. Biz üretmeye başlayacağız. Bu zorunluluk, seçenek değil. Biz yapmazsak bizden sonraki nesil çok zorlanacak.
Üniversitemizin de teknokentimizin de zaman zaman yapmış olduğu proje etkinlikleri oluyor. O proje etkinliklerini düzenledikten sonra buradaki arkadaşlarla iş birliğini güçlendirmeye çalışıyoruz. Böyle bir çalışmamız var. Bir de öğrencilerimize sık sık bilgilendirme eğitimleri düzenliyoruz. İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ne bilgilendirme eğitimlerinden sonra onları ön kuluçka dediğimiz bir hizmetimiz var. Ön kuluçkaya çağırıyoruz. Ön kuluçka nedir? Ön kuluçka, fikirlerin olgunlaştığı yerdir. Projeye dönüştüğü alanlardır. Biz onlara şöyle diyoruz. “Fikrin varsa gel. Biz size burada proje desteği verelim”. Ekibimiz, Teknokenti anlatıyorlar. Fikir nedir? Proje nedir? Fikirle projenin aynı olmadığını projenin bir amacı, yöntemi, çıktılarının olduğunu onlara aktarıyorlar ve ciddi bir etkileşim başlıyor. Böyle güzel örneklerimiz de var. Mesela bir örnek anlatayım size. 2 yıl önce ön kuluçkaya kayıt yapan bir girişimci, şu an bizim firmamız. Ön kuluçkaya fikriyle geldi, projesini yazdı. Projesini şu an burada geliştiriyor. Şu an birden fazla örnek var aslında. Dolayısıyla biz burada bütün girişimcilere açığız, girişimcileri bekliyoruz.