- Haberler
- Teknoloji
- Malatya Teknokent, AR-GE kültürünü güçlendiriyor: Yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor!
Malatya Teknokent, AR-GE kültürünü güçlendiriyor: Yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor!
AR-GE kültürünü güçlendirerek yerli teknoloji üretiminde önemli adımlar atmayı hedeflediklerini belirten Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz, teknolojide dönüşüm, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi ileri teknoloji alanlarında güçlü bir ekosistem oluşturmayı planladıklarını söyledi.
“Şehri hep birlikte ayağa kaldırmalıyız”
MALATYANETHABER: Malatya, deprem sonrası sanayi alanında yeniden ayağa kalkma sürecindeyken, Teknokentte son durum nedir?
Doç. Dr. Hasan Yılmaz: Deprem sonrası Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız çok yakından bizleri takip etti. İlk günden itibaren Bakanlık yetkilileri ile irtibat halindeydik. Malatya'ya da ziyarete geldiler. Firmalarımızı gezdik. Birtakım toplantılar yaptık. Bu anlamda destekleri çok büyüktür. Ayrıca yaklaşık depremden 3 ay sonra bize mali destek sağlayarak binamızın tadilatını yaptılar. Bu anlamda yine teşekkür ediyorum. Binamız eskisinden daha iyi hale geldi. Binamız depremde az hasarlı raporu aldı. Binamız genel olarak iyi durumdaydı.
Ayrıca Teknokent şehrin göz bebeği. “Gelecek için Teknoloji” sloganı ile yoluna devam eden amaçları ve hedeflerine odaklanmış bir yapı. Malatya’mız yeniden ayağa kalkarken sanayisiyle teknolojisiyle birlikte ayağa kalkmalıdır. Konut, işyeri gibi yatırımlar devam ederken bizler de Teknokentlerde girişimcilere ve projelerine destek veriyoruz. Hep birlikte şehrimizi kalkındıracağız.
MALATYANETHABER: Üniversitelerle ve yerel yönetimlerle nasıl bir iş birliği içindesiniz? Akademik dünyayla nasıl bir etkileşim içindesiniz?
Doç. Dr. Hasan Yılmaz: Malatya Teknokentin büyük pay sahibi İnönü Üniversitesidir. 2009 yılında Üniversitenin 360 dönüm arazisi Teknokent yapmak için Yönetici Şirket kurularak devrediliyor. İnönü Üniversitesinin büyük oranda hissesi var. Bunun yanında Malatya Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odasının, Ticaret Borsasının, Çalık Denim, Mimsan, Budaksan, MİAD, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve 1’inci ve 2’nci Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüklerinin burada hisseleri var. Malatya için çok ciddi bir anlam taşıyor. Biz 2009’daki kanunla kurulmuş bir Teknokentiz. Malatya Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi ünvanımız. Aslında biz bir yönetici şirketiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı ve bir takım sorumluluğu olan AR-GE projesi olan firmaların takibini yapan ve Bakanlığa raporlayan bir yapıyız.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret AKPOLAT Yönetim Kurulu Başkanımızdır. Rektör Hocamızın göreve başladığı günden itibaren Teknokente olan desteğini yakından hissettik. Yönetim Kurulumuz düzenli aylık toplantısını yapmaktadır ve ekosistemimizi geliştirecek kararlar almaktadır. Üniversiteler ile işbirliğimiz oldukça iyi durumda. Şehrimizde bulunan iki üniversiteden onlarca akademisyen ile işbirliklerimiz bulunmaktadır. Gerek akademisyen firması kurarak gerekse de eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerde bulunarak katkı sağlıyoruz.
Başvuru için Bakanlık ile Uyumlu Bir Portal Kullanılıyor
MALATYANETHABER: Firmalar buraya nasıl gelir? Nasıl başvuru yapar?
Doç. Dr. Hasan Yılmaz: Teknokentte yer alabilmek için bir girişimcinin AR-GE projesi geliştirmesi gerekiyor. Yani yapacağı AR-GE'yi bir projeye dönüştürüp bize sunması gerekiyor. Biz yaklaşık 1,5 yıldır bir portal kullanıyoruz. Çok kolay, çok basit bir arayüzü var. “Hemen başvur” butonumuz var web sayfamızın girişinde. Orada çok basit sorulara cevap vererek ön aday başvurusunda bulunuluyor. Ekibimiz burada o başvurunun özetini inceledikten sonra girişimciyle iletişime geçerek aynı portal üzerinden süreci devam ettiriyoruz. Şu an Teknokentte yaklaşık 1,5-2 yıldır herhangi bir evrak üzerinden başvuru yok. Yani madem “Malatya'nın teknoloji üssü burası o zaman teknolojiyi burada kullanalım” dedik. Kullandığımız portal Bakanlığın portalıyla uyumlu bir portal. Yani Sanayi Teknoloji Bakanlığı'na göndermek istediğimiz raporları bu portaldan gönderebiliyoruz. Firmalar başvurusu yaptıktan sonra projeleri biz çok şeffaf bir şekilde üç hakeme gönderiyoruz. Hakemlerin ikisi akademisyen, biri de dışarıdan sektör temsilcisinden oluşmaktadır. Bu şekilde süreçleri şeffaf bir şekilde ilerletiyoruz. Oradan gelen kabul, red veya revize durumlarına göre her ay düzenli olarak toplanan yönetim kurulunda tartışılıyor. Bunların hepsini biz gizlilik prensibi ile yapıyoruz.