Malatya söz sahibi olacak

Organize Sanayi Bölgesi Projesi, önümüzdeki hafta alt yapı için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Hayvancılık OSB altyapı çalışmaları için 33 milyon TL'lik bütçe ayrıldı. MTB Başkanı Ramazan Özcan, Hayvancılık OSB'nin sektöre değer katacağını belirterek, projenin tamamlanmasıyla birlikte tarımda söz sahibi olan Malatya'nın hayvancılıkta da söz sahibi olacağını ve Malatya'nın bölgede hayvancılık üssüne dönüşeceğini söyledi.

Malatya söz sahibi olacak

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi Projesi, önümüzdeki günlerde alt yapı için ihaleye çıkacak. Mısırdere Bölgesinde 3 bin 128 dönüm arazi üzerine inşa edilecek olan Hayvancılık OSB, faaliyete geçtiğinde 5 sanayi tesisi ve 99 işletmede 16 bin baş kapasite ile yaklaşık 10 bin ton et üretimi yapılacak. Hayvancılık alanında Malatya için devrim niteliğinde olan bu yatırım ile hem üretim artacak hem de 3 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak.

Malatya’ya hizmet etmek istiyorum

Malatya Ticaret Borsası Başkanlığına 4 yıl önce seçilen MTB Başkanı Ramazan Özcan, yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Özellikle Lisanslı depoculuğun tamamlanmasıyla birlikte TMO’nun müdahale alımı yapması noktasında büyük bir gayret gösteren Başkan Özcan, önümüzdeki hafta yapılacak olan Malatya Ticaret Borsası Başkanlığına yeniden aday olduğunu açıkladı. Özcan gazetemize yaptığı açıklamada, 4 yıllık süreçte çok önemli hizmetleri büyük bir özveriyle gerçekleştirdiklerini önümüzdeki dönemde de aynı şevk ve heyecanla Malatya’ya hizmet etmek istediklerini anlattı. 

Alt yapı için 33 milyon TL ödenek

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin önemine değinen Başkan Özcan, “Malatya’ya tarımla ilgili önemli yatırımlar yapılırken bir taraftan da hayvancılıkta da önemli bir noktaya gidiyor son zamanlarda hayvancılıkta önemli yatırımlar aldı. Özellikle TKDK üzerinden de çok önemli besiler inşa edildi. Yani toplamda Malatya 600 bine yakın büyük ve küçükbaş hayvan barındıran bir şehir. Dolayısıyla burada bölgede önemli bir yatırım ihtiyacı doğdu. Buda Malatya’da tarıma dayalı ihtisas besi organize sanayi bölgesinin bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı ve 2014 yılından buyana da bu konuda ciddi anlamda önemli çalışmalar yapıldı ve bu çalışmaların son aşamasına gelindi. Geçtiğimiz günlerde de Sayın Valimizin başkanlığında bu tarıma dayalı ihtisas besi organize yönetim kurulu olarak da Yazıhan Kaymakamlığımızda toplantı gerçekleştirdik. Biliyorsunuz bu tarıma dayalı ihtisas besi organize sanayi bölgesinin yönetim kurul başkanlığını Yazıhan Kaymakamlığımız yapıyor. Orada da en son geldiğimiz noktayla ilgilide sayın valimize brifing verildi. Önümüzde ki günlerde İnşallah yapmış olduğumuz bütün çalışmaları bakanlığımıza gönderdik. Yasal altyapılar buradaki imar düzenlemesi, plan tadilatları bunların hepsini tamamladıktan sonra da bakanlığa gönderdik ve bu ayın sonunda veya Ekim ayının başlarında inşallah ihale aşamasına geldi. Burada toplamda 33 milyon TL’lik altyapı çalışmaları için bütçe yapıldı. Birkaç güne kadar da netleşecek” diye konuştu. 

Malatya bölgenin hayvancılık üssüne dönüşüyor

Burada bildiğiniz gibi işletme sayıları, yüz ölçümü, etapların yeri ve hayvan sahipleri sayısı ile ilgilide son çalışmalarda 2 adet bin başlık toplamda da 2 bin kapasiteli 40 bin 516 metre kare içerisinde 2 işletmemiz var. 6 adet 500 başlık 3 bin kapasiteli işletme, 22 adet 250 başlık 5 bin 500 kapasiteli işletme, 56 adet 100 başlık 5 bin 600 kapasiteli işletme, 13 adet 50 başlık 650 kapasiteli işletme olacak. 50 başlık küçük işletmeler bölgedeki insanların faydalanacağı bir şekilde organize ettik. Toplamda 99 işletmemiz olacak ve 16 bin 650 adet hayvan beslenecek. Bununla birlikte hayvancılık beslendikten sonra ihtiyaçları karşılayacak tesisler inşa edeceğiz.  Bir adet 153 baş et kombinesi, bir adet soğuk hava deposu, bir adet GES santrali 5 MGW olacak. 3 Adet 5.500 m3 Kapasiteli 5 MGV Gücünde Biyogaz Tesisi yapılacak ve hayvan gübresi enerjiye dönüştürülecek. Bir adet yem fabrikası inşa etmeye planlıyoruz. Dolaysıyla burada bir taraftan hayvancılık tahsis edilirken, diğer taraftan et kombinesi, gübresi değerlendirilecek biyogaz enerji tesisi inşa edilerek, hem istihdam alanı açmış olacağız hem de iş alanı açmış olacağız ve Malatya bölgede hayvancılık üssüne dönüşüyor. Bölgenin en önemli tarım şehri olan Malatya, projenin tamamlanmasıyla hayvancılıkta da söz sahibi olacak. Bu konuda çok iddialıyız. Profesyonel hayvan yetiştiriciliğini hayvancılık OSB ile birlikte davranışa dönüştürüyoruz. Daha çok büyük yatırımcıların profesyonel hayvan yetiştiriciliği başlatıyoruz. Birinci etapta karşılığını göreceğiz. Ciddi anlamda verim alınırsa ikinci etapta sayıyı artıracağız” dedi.