Malatya payını almalı

Malatya'da AK Parti'nin '2023'e Doğru Şehir Buluşmaları' programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tarım, ticaret ve sanayi şehri olan Malatya'da, turizmin eksik olduğunu belirterek, '9 bin yıllık yani 90 asırlık bir geçmişi olan bir şehirde turizmin ön planda olmaması kabul edilemez. Turizmden bu yıl 40 milyar dolarlık bir gelir bekliyoruz. 9 bin yıllık tarihe sahip olan bir şehir bundan pay almak zorunda' dedi.

Malatya payını almalı

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ilk olarak AK Parti Malatya İl Teşkilatı tarafından düzenlenen "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" programına katıldı. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen programda konuşan Oktay, Ak Parti iktidarında bugüne kadar Malatya’ya 50 milyarı aşkın yatırım yapıldığını söyledi. Turgut Özal Tıp Merkezinde bulunan Karaciğer Nakil Merkezi, Avrupa'da birinci durumda olduğunu vurguladı. 100 yılda yapılacakları 20 yılda yaptıklarını anlatan Oktay, “Bunun milletimizde nezdinde bir karşılığı vardır. Bugünde her ne olursa olsun “AK Parti söylüyorsa yapar. Recep Tayyip Erdoğan ve kadroları söylüyorsa yapar” imajı ve inancı da hamdolsun milletimizde mevcut. Ama biz yine ısrarla liderimizin ilkelerinden gönül birlikteliğini milletimizin her ferdiyle kurmak zorundayız. Seçim dönemi geldiğinde milletin önüne geçen bir AK Parti ya da AK Parti kadroları yok. Seçimden sonraki 5 yıl boyunca nasıl ki her zaman döneminde her gün milleti ile birlikteyiz. Elde ettiğimiz geri bildirimler ve taleplerde değerlendirilecek ve yerine de getirilecek” diye konuştu.

Malatya üretimi ihracata dönüştürüyor

Malatya’nın muhteşem bir tarihinin olduğunu, bunu dünyaya iletmek için söylediğini ifade eden Oktay, “Milattan önce 7 bin yılına uzanan bir geçmişi olan, 9000 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Malatya çok sayıda medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bugün bunları görüyoruz. Malatya 2 cumhurbaşkanı, çok sayıda devlet adamı, iş insanı ve STK önderleri yetiştiren bir şehrimiz.  Bugün itibariyle baktığımızda da Malatya dünya kayısı üretiminin yüzde 70'ini, Türkiye'deki ise üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştiriyor. Kayısının başkenti üretimi ihracata dönüştüren bir il” dedi. 

Ekonomideki sıkıntı ve fiyat artışını biliyoruz

Oktay, ekonomideki sıkıntı ve fiyat artışını bildiklerini sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Bütün dünya ile birlikte son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranlarını yaşıyoruz. Konutlardaki kiralardaki fiyatlarındaki artışının farkındayız. Kalıcı çözüm üretmek amacındayız. 250 bin konutla başlayan ve bir milyon konut üretmeyi hedefleyen TOKİ’deki hedefi 2 milyona çıkarttık. Fiyatların normale dönmesiyle alakalı ciddi çalışmalarımız var. 250 bini iki yılda teslim edecek şekilde temellerini atıyor olacağız. İşsizlikle ilgili Türkiye farklı bir politika izliyor. Faiz konusunda farklılıklarımız vardı. Ekonomi modeli diye ifade ettiğimiz yatırım, istihdam, üretim, ihracat dolayısıyla bunlar aracılığıyla cari fazlanın sağlanması bu çerçevede Türkiye’nin büyümesi diye ifade etmiştik. Hamdolsun bu alanda da çalışmalarımız devam ediyor. Bunun sonucunda işsizlik oranlarındaki rekor bir seviyeye inişi de görmüş olduk. İhracattaki artışımız devam ediyor. Eylül ayı itibariyle 253 milyar doları yakalamış vaziyetteyiz. Tarihi bir rekor ama yetmez. Dünyadaki her türlü resesyon ve durgunluk belirtilerine rağmen biz iddiamızı sürdürüyoruz. Dünyada birçok ülke resesyonu konuşurken, biz büyümeyi konuşuyoruz. Bizi eleştiren birçok ekonomi kuruluşları da bizim büyüme rakamlarımızı gördü” şeklinde konuştu.

Karaciğer Nakil Merkezi Türkiye’nin gururu

Malatya’ya 24 Ocak 2020 depreminden sonra deprem konutlarının yapıldığını kaydeden Oktay, “Deprem yaşadık, anında Malatya’daydık. 6 bin 31 konut planlanmıştı, büyük bir bölümü teslim edildi. Kalanı da yılsonuna kadar teslim edilecek. Malatya’ya bugüne kadar 50 milyarı aşkın yatırım yapıldı. Eğer söylerse AK Parti, Cumhur İttifakı sözünü yerine getirir ve bu işi yapar. Bu yatırımda onu gösteriyor. 2022’de 6,5-7 milyarlık bir yatırım yapıldı. Eğitimden, sağlığa birçok alanda yatırım yapıldı. İki üniversitesiyle Malatya eğitim muhteşem devam ediyor. Karaciğer Nakil Merkezi, Avrupa’da birinci durumda. Bu da Malatya’nın ve Türkiye’nin gurur duyacağı tablolardan bir tanesi. Türkiye’deki sağlık yatırımları nasıl devam ediyorsa, Malatya’da da aynı hızda devam ediyor. Ülke olarak dünya standartlarının üzerinde bir sağlık hizmetini sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Malatya’ya 500 işyeri yapacağız

‘İlk iş yerim kampanyası’ çerçevesinde başvurunun 7,5 milyonu aştığını belirten Oktay, “250 bin konutla alakalı Malatya’ya da 2 bin 500 konut inşa edilecek. Aynı zamanda 250 bin arsayla ilgili Malatya’da 12 bin 500 konutluk arsa üretilecek. Yine 50 bin işyeri projemiz içerisinde mevcut, Malatya’ya 500 işyeri yapacağız. Tabii esnaf ve sanatkarlarımız asla unutmadığımız kesimlerden birisi hatta başında. EYT konusu genel çerçevede çözüm aradığımız bir konu. Yılsonuna kadar çözeceğimiz konulardan birisi. Biz, “durmak yok yola devam diyor” ve çalışıyoruz” dedi. 

İcazet almak için ABD’ye gidiyor

Şu an dünyada bir enerji ve gıda arzı sıkıntısının var olduğuna da değinen Oktay, Türkiye’nin ise bu sorunlarının olmadığını söyledi. Oktay, “Yazık yani, Akdeniz’de ortalama 7 yılda hayata geçirilecek bir projeyi 2 yılda hayata geçiriyoruz. Zaten sizin görmenizi beklemiyoruz, siz gözünüzün önünde 6’lı masada birbirinizi bile göremiyorsunuz. 6’lı mıdır 7’li mi kimse bilmiyor. Bir tane cumhurbaşkanı adayı çıkarmayı beceremeyen, bundan yoksun ve aciz. 6’lı masa her bir araya geldiğinde aslında yaptıkları, bir önceki bir araya geldiklerinde ortaya çıkaran dedikoduları gidermeye çalışmaktan ibarettir. Bu insanlar Türkiye’yi yönetecek öyle mi? 2023’e bunlarla mı gireceğiz? Bunların içinden ben cumhurbaşkanı olabilirim diye düşünen, acaba olabilir miyim diye icazet almak için ABD’ye gidiyor. Sen icazet almak için oraya gidiyorsan milletinden niye icazet istiyorsun? O kadar özgüvensiz ve yoksunsun ki, nerede kiminle ne görüştüğünü bile milletinle paylaşmaktan acizsin. Kameralardan gizli, basından gizli, milletten gizli görüşmeler yapacaksın; sonra da 'Türkiye’nin geleceğine yönelik vizyon ve çözüm belirliyorum' diyeceksin. Türkiye’nin geleceğine yönelik vizyon işte burada, Malatya’da milletle birlikte aranır. Gizli kapılar ardında Türkiye’nin sorunlarına çözüm arayan bir iktidar yok, aynı şekilde böyle bir lideri de yok. Hiç kimseden icazet almayan Recep Tayyip Erdoğan var” şeklinde konuştu.

Türkiye’de zaten yasak

Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunundaki düzenlemelerin eleştirilmesine de değinen Oktay, “Yapılmaya çalışılan şudur. Yalan haber yapamazsınız, yayamazsınız. Bu Türkiye’de zaten yasak. Nerede yasaktı? Klasik medya değimiz gazete, dergi, televizyon vs. mahkemeye gidersiniz. Bugün sosyal medyaya baktığımızda bir haberin dolaşım hızına baktığımızda şahsı mahvetmiş oluyorsunuz. Yalan haberin yayılmasını önlemek ve daha hızlı ilerlemek adına çıkarılmış bir yasadan bahsediyoruz. Bundan niye rahatsız olunur? Bundan anca tek kesim rahatsız olur, yalan söyleyen, yalandan beslenen, yalanlar üzerinden algı yapanlar rahatsız olur. Bunu da milletimiz buradan çok net bir şekilde görmektedir” ifadelerine yer verdi.

Malatya tarımda iyi bir noktada

Malatya’nın tarımda da iyi bir noktada olduğunu kaydeden Oktay, “Tarımda yine Malatya muhteşem bir ilimiz. 425 bin hektarı aşan bir tarım arazisi var. Tarım, ticaret ve sanayi şehri. Yüzde 60’a yakını sulanabilir bir arazi. İlave barajlarla alakalı yatırımlarımız devam ediyor. Yoncalı Barajımızı hızlı bir şekilde faaliyete almaya çalışıyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Yatırım programı kapsamında da bütçeden gerekli destekleri ayırıyoruz. Boztepe (Recai Kutan) ve Kapıkaya (Turgut Özal)  barajları da tamamlanmış durumda. Diğer alanlardaki tüm hizmetlerimiz durmadan devam edecek. İl geneli ve ilçelerde de bu çalışmalarımızı vatandaşlarımızla tek tek paylaşacağız. Ulaşım bazında Türkiye ve Malatya bazında bir fazla bir şey ifade etmemize gerek var mı? Altyapısını tamamlamak üzere olan bir Türkiye var. ‘Türkiye yüz yılı’ diye gururla ifade ettiğimiz şey; altyapını tamamlayan bir Türkiye, ulaşım ağlarıyla… Dünyanın en iyi havayollarından birisine sahibiz. Avrupa’da en kaliteli havayolu şirketimiz mevcut” açıklamasında bulundu

6’lı masanın bir ayağında da HDP var

Muhalefet liderlerinin oluşturduğu 6’lı masanın bir ayağında da HDP’nin olduğunu ifade eden Oktay, “6’lı masa veya 7’li masa. O masadakinin bir tanesinin kim olduğunu biliyorsunuz. Terör sevici, teröristlere terörist diyemeyen bir siyasi parti. Güya bunlar gelecek, Türkiye’de terörle mücadele edecek; doğuda ve Türkiye’nin her bir karışında sağlanan güvenliği ve o konforu. Kime ne bakanlık vereceğiz diye şimdiden birbirlerine girdikleri ortada zaten HDP’de. 'Çıkıp sadece bakanlık vermekle kalmayacak, zamanı gelince başbakanlık da vereceksiniz' restini çektiği bir ortamdan bahsediyoruz. Milletimiz bunu görüyor, Malatya görüyor. Teröristlerle iş birliği içinde olanlar bu ülkeyi temsil edemez” şeklinde konuştu.

Turizmin ön planda olmaması kabul edilemez

Oktay, tarım, ticaret ve sanayi şehri olan Malatya'da bir T’nin eksik olduğunu kaydederek, “Turizmin eksik olduğunu görüyoruz. 9 bin yıllık yani 90 asırlık bir geçmişi olan bir şehirde turizmin ön planda olmaması kabul edilemez. Biz turizmden bu yıl 40 Milyar dolarlık bir gelir bekliyoruz. 9 bin yıllık tarihe sahip olan bir şehir bundan pay almak zorunda. Bununla alakalı olarak da kazıları devam eden Aslantepe’nin hızlandırılması gerekiyor. İnşallah bunlar da ortaya çıktığında Malatya turizmde hak ettiği payı almış olacak” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Başkanlığında gerçekleşen toplantıya; AK Parti MKYK Üyeleri Emre Ete, Abdurrahman Kurt, Şevki Şar, Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekilleri Hakan Kahtalı ve Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkan Vekili İsmail Hakkı Pekel, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar katıldı.  Oktay, daha sonra beraberindeki heyetle Malatya Valiliğini ziyaret etti. Valilik önünde il protokolü tarafından karşılanan Oktay, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı, Şahin ile makamında görüştü. Valilik ziyareti sonrası Cuma namazını tarihi Yeni Cami’de kılan Oktay, vatandaşlarla selamlaştı.