Malatya'nın su kaynakları yenilenmeli
Malatya'da 6 Şubat'ta yaşanan depremler ve sonrasında gelen sel felaketi ile birlikte sulama kanallarının tahrip olduğunu belirten Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, su kanallarının uzun süre önce yapıldığı mevcut ihtiyacı karşılayamadığını belirterek, kapalı devre sulama iletim sistemine geçilmesini gerektiğini söyledi.
Sulama sezonundan önce eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, sulama kanallarının 1974 yılından itibaren yapılmaya başlandığını ancak ekonomik ömrünü tamamladığını belirtti. Çiçek, “Su kayıp ve kaçaklarının had safhaya vardığı bir duruma geldi. Bu süreç zarfında sulanması gereken arazi potansiyeli ve sulama alanı arttı. Bununla beraber bitki deseni arttı. Kapalı devre sulama iletim hatlarına geçmemiz lazım" dedi.
Sulama kanallarıyla ilgili bir an önce hazırlık yapılması gerektiğini belirten Çiçek, "Sulama sezonundan önce eksiklikler ve aksaklıklar varsa bir an önce bu işlerin bitirilmiş olması gerekiyor. Aksi halde geçmişte sık sık uyarıyorduk. Birçok kere yavaş hareket edilmesi ya da konunun ciddiye alınmaması, çok bir riskle karşı karşıya gelinmemesinden dolayı sıkıntılar yaşadık. Yaşanan depremle ve akabinde meydana gelen sel felaketi ile beraber bütün sulama kanalları tahrip olmaya başladı. Zaten orta kurak bir coğrafyada yaşıyoruz. Kanallar 1974 yılından itibaren yapılmaya başlanmış ancak neredeyse ekonomik ömrünü tamamladı. Su kayıp ve kaçaklarının had safhaya vardığı bir duruma geldi. Bu süreç zarfında sulanması gereken arazi potansiyeli ve sulama alanı arttı. Bununla beraber bitki deseni arttı. Kapalı devre sulama iletim hatlarına geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Gecikmeler insan yaşamını etkiliyor
Depremlerden dolayı birçok kişinin şehri terk ettiğini vurgulayan Çiçek, "Burada tarımsal üretime devam eden, tarımla geçimini sağlayan aileler kaldı. Bu insanların bulundukları yerde ikametlerinin devamı bu şehrin kalkınması ve üretimin devam etmesi için bu yatırımlar olmazsa olmaz. Çünkü bu yatırımları vatandaşın kendi imkânlarıyla yapması mümkün değil. Bunların kamu eliyle yapılması gerekiyor. Bu nedenle de bugünden itibaren planlama, projelendirme, gerekirse ödenek taleplerinin bugünden bütçeye konulması gerekiyor. Aksi halde bu yıl yaşadığımız gibi geciken yatırımlar, geciken imalatlar, tamiratlar tadilatlar doğrudan insanların yaşamlarını üretimlerini etkiliyor" diye konuştu.
Engellerin kaldırılması lazım
Sürgü barajından gelen kaynaklarla çiftçilere ağustos ayında ancak su verilebildiğini hatırlatan Çiçek, "Bu da bu yıla mahsus değil ama, bu yıl ilkbahar döneminde aldığımız yağışlardan dolayı çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Önümüzdeki yıllarda kuraklık ve yağışla ilgili başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla bugünkü sulama eksiklikleri önümüzdeki yıl verim ve kalite kayıplarına sebebiyet verecektir. Bu nedenle bu tür tedbirleri baştan almak gerekiyor. Sadece Sürgü barajına bağlı olarak, Doğanşehir Akçadağ özelinde değil bütün yatırımlara bu perspektiften bakıp ona göre değerlendirilmemesi gerekiyor. Üretime yönelik ürünlerin satış ve pazarlanmasının önündeki engellerin kaldırılması lazım" dedi.