Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Malatya'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Battalgazi ilçesine bağlı Kışla Caddesi rezerv bölge ilan edildi. Depremlerden hasar almayan iş yerlerinin ise Şubat ayına kadar boşaltılması istendi. Bu duruma tepki gösteren esnaflar, deprem sonrası milyarlarca para harcayarak, cadde üzerinde dükkan tuttuklarını yıkımın kendilerini mağdur edeceğini, inşaatların rezerv alanı ilan edilen ve yıkımı tamamlanan bölgelerden başlaması gerektiğini dile getirdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

İnşaatlar bitirilmeden Kışla Caddesine dokunmayın

Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Kışla Caddesi rezerv bölge ilan edildi. Depremden hasar almayan iş yerlerinin de Şubat ayına kadar boşaltılması istendi. Esnaflar, inşaatların rezerv alanı ilan edilen ve yıkımı tamamlanan bölgelerden başlamasını istiyor. Bu duruma tepki gösteren esnaflar, inşaatların 1 Bölge inşaat alanı ilan edilen yıkımı tamamlanan bölgelerden başlaması gerektiğini, inşaatlar bitirilmeden Kışla Caddesine dokunulmasını istemiyor.

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Esnafın zararını kim karşılayacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan projeye göre, Battalgazi İlçesi, Akpınar, Cevherizade, Çarşı, İzzetiye, Saray ve Yenihamam Mahalleleri sınırları rezerv alanı ilan edildi. Geçtiğimiz günlerde alınan karar ile Kışla Caddesi'nin bir kısmı da rezerv alanına dahil edildi. Kışla Caddesinde bulunan esnaflara Şubat ayına kadar dükkanlarını boşaltmaları için süre tanındı. Duruma tepki gösteren esnaflar, iş yerlerinin depremlerden etkilenmediğini, rezerv alanı olarak belirlenen Akpınar Caddesi'nin 1. Etap olduğunu ve bu bölgede inşaatların başlaması gerektiğini dile getirdi.

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Önce yapsınlar sonra yıksınlar 

Dükkanlarının yeniden yapılmasına karşı olmadıklarını belirten esnaflar, yeni yapılacak iş yerlerinin bir kısmı tamamlanana kadar faaliyete devam etmek istediklerini aktardı. Malatyalıların gidecek başka alanı kalmadığını vurgulayan bir esnaf, Kışla Caddesi’nde bulunan dükkanlara masraf yapıldığını ve bir ay sonra yıkılması halinde esnafın mağduriyet yaşayacağını kaydetti. Esnaf, "Esnaflar gelsin. Hayat canlansın. Burayı da yıksınlar, yıkmasınlar demiyoruz. Zaten altı metre belediye genişletecekmiş. Bir sene iki sene sonra olsun. Yani hemen bir ay, iki ay içerisinde çıkacaksınız kendinize yer bulun denilmesin. Denilsin ki şuraları yaptık burası kaldı, boşaltın desinler başımla gözümün üstüne. İsterlerse konteyner vermesinler. Ücret vermesinler. Ona da razıyız ama yeter ki biz şu iki sene kendimizi burada şey yapalım. Esnafların bir kısmı başka yerlerden geldi. Dükkanlarını burada tuttular. Masrafını yaptılar. Milyarlar harcayarak yerleşmeye çalıştılar. Geldi üç ay sonra boşaltın demenin bir alemi yoktur. Yani bana göre biraz anlayış bekliyoruz yöneticilerden" dedi.

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Kim karşılayacak bu zararı?

Kışla Caddesinde gözlükçülük yapan bir esnaf, dükkanlarının daha önce rezerv alanına dahil edilmediğini, bir hafta önce bunu öğrendiklerini söyledi. Mallarının tek bir konteynere sığmayacağını ifade eden esnaf, dükkanların boşaltılma kararının çok hızlı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Deprem yaralarını sarmak kolay olmadı. Benim iş yerim su baskını yaşadı. Yani ciddi hasar gördü fakat bina az hasarlı olarak geçti. Binanın temelinde yani kolonlarında, kirişlerinde Çok şükür bir şey yoktu. Tadilat yaptım. Dört yüz, beş yüz bin lira bir masraf yaptım ve bununla mukabil geçtiğimiz aylarda böyle bir şey yoktu. Böyle bir proje yoktu diye fuarlara gittim. Belki bir milyon iki milyon borçlandım. Yeni sezon gelecek, yeni ürünler, iki bin yirmi dört trendleri gelecek diye. Ama şu anda bir şok yaşıyoruz. Bir taraftan Çevre Şehirciliği ‘ne çağırılıyoruz. Bu bölge proje dahilinde. Bütün esnaf hemen çıkacak. Ya ben nereye çıkacağım? Benim gözlük kutularım sadece konteynere sığmaz. Yani hangi birinin nereye teşhir bunun bununla ilgili bizim sıkıntımız şu. Çok hızlı oldu. Yoksa kesinlikle projeyi inceledim, proje çok güzel. Süreyle ilgili kesinlikle bir çözüm olması lazım. Kim karşılayacak bu zararı? Yani bunu karşılayacak olan varsa tamam ya belirlesinler herkesin zararını karşılasınlar olsun bitsin.” 

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'

Esnafın ışıkları sadece burada yanıyor

Kışla Caddesindeki başka bir esnaf ise Malatya’da sahaf ve kitapçı kalmadığını, İstanbul Pasajı’nın yıkılması halinde öğrencilerin mağdur olacağını söyledi. Işıkların sadece bu bölgede yandığını belirten esnaf, ışıkların söndürülmeye çalışıldığını dile getirerek şunları aktardı: “Buradaki esnafların hepsi otuz yıllık İnönü Caddesi'nde Cezmi Kartay tarafında, Akpınar tarafında Niyazi Mısri tarafında bu bölgenin hiçbirinde sahaf ve kitapçı kalmadı. Malatya'da iki tane üniversite var üniversitedeki öğrencilerin birçoğu kitap ihtiyaçlarını İstanbul Pasajı'ndan karşılıyor. Kışlada karşılıyor. Buralar da gittikten sonra öğrenciler de mağdur edilecektir. Esnafın ışıklarının sadece yandığı bu bölge var. Bu bölgede söndürülmeye çalışılıyor. Zamanlama yanlış. kısa sürede tebliğ edilmesi, Malatya'nın kalbi, ticaretin kalbi olan bir yerin böyle aniden yıkılmaya çalışılması doğru değil. Kışla Caddesi, Ankara’dan çizgilerle belirlenen bir yer değil. Kışla Caddesi bütün Malatyalıların kalbinde olan bir yer.” 

Malatya'nın sağlam kalan tek caddesi de yıkılıyor! 'Esnaf mağdur olacak'