Malatya'nın gururu İsviçre'ye gidiyor..!
Kocaeli'de yaşayan Malatyalı lise öğrencisi Baran Ekin Canpolat, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu CERN'in düzenlediği kampa dünyada başvuran 650 kişi arasında seçilerek kabul gördü. 26 Mayıs'ta İsviçre'ye gidecek olan Canpolat, bilim insanlarının yapacağı deneylerde yer alacak.
İsviçre'de bulunan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) düzenlediği kampa katılabilmek için 3 yıldır çalışan 11. sınıf öğrencisi Baran Ekin Canpolat, başarısıyla herkesi gururlandırdı. Kartepe Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan Canpolat, CERN'in düzenlediği "CERN Solvay Student Camp"a tam burslu olarak kabul edildi. Dünya genelinde 650 öğrencinin başvurduğu ve 60 öğrencinin kabul gördüğü kampa Türkiye'den sadece Canpolat seçildi. Canpolat, seçilen 60 öğrenci ile birlikte parçacık fiziği ve programlama alanında çalışan bilim insanları tarafından verilen derslere katılacak. Öğrenciler; büyük patlama, dünyanın oluşumu, atom parçacığı gibi konuları ele alacak, araştırma projeleri üzerinde çalışacak, deneyler yapacak ve parçacık hızlandırıcıları ile deney merkezlerini ziyaret edecek. 26 Mayıs'ta İsviçre'ye gidecek olan Canpolat, bir hafta boyunca çalışmalarda yer alacak.
"Bilim insanlarından bilgi alacağım"
3 yıllık çalışmasının ardından CERN tarafından kabul edildiğimi söyleyen Baran Ekin Canpolat, "Yaptığımız çalışmalarımızın hepsini belgelendirdik ve CERN'in iletişim mailine gönderdik. İngilizce sınavlarını da başarıyla bitirince bana sertifika verdiler. Bunun sonucunda da başvurumuzu yaptık. 3 yıldır yürüttüğümüz çalışmalar var. Konferanslar düzenliyoruz, bilim insanlarını davet ediyoruz, online seminerler veriyoruz. Bunun sonunda da emeğimizin karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Oradaki bilim insanlarından stem, mühendislik ve fizik alanlarından, atom altı parçacıkları hakkında bilgi alacağım. Bu kampa 650'den fazla öğrenci başvurdu. Dünya üzerinde 80'den fazla ülke başvurdu ve yalnızca 60 ülke kabul gördü. Türkiye'de bu ülkelerin arasında" dedi.
"Tıp alanında kendimi geliştirmek istiyorum"
Canpolat, 650 öğrenci arasından seçildiğini ifade ederek, "Ülkem adına da, kendim adıma da gururluyum. Türkiye'den bir tek ben seçildim. Öğretmenlerime çok teşekkür etmek istiyorum. Bana bu süreçte çok iyi danışmanlık yaptılar. Okul müdürüme de bize bu imkanları sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Hedefim tıp fakültesi. Tıp alanında kendimi geliştirmek istiyorum. 'CERN ile tıpı nasıl ilişkilendirdin?' diye soracak olursanız eğer, atom altı parçacıklar ve parçacık fiziği kanser teşhislerinde önemli etken. CERN'deki deneylerde bunları gözlemleyip ülkeme geldiğim zaman ve gelecekte deneyimlerimi kullanmayı hedefliyorum" şeklinde konuştu.
"Neden bu bir öğrenci bizim okulumuzdan olmasın?"
Okulun eğitim sistemini anlatan fizik öğretmeni Duygu Güney, "Okulumuzla sınava öğrenci kabul ediyoruz. Öğrencilerimizin okulumuza geldikten sonra birçok alanda projeler geliştirmelerine, kendileri göstermelerine imkan sağlamaya çalışıyoruz. Bu sebeple okulumuzda farklı alanlarda, farklı kültürlerde proje tabanlı eğitim yapmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize hiçbir şeyin imkansız olmadığını aşılamaya çalışıyoruz. CERN kampına başvururken de Türkiye geneline sadece bir öğrenci kabul edileceğini, hatta belki onun bile olmayacağını bize söylendi. Çünkü 80’den fazla ülke başvurmuştu, sadece 60 öğrenci kabul görecekti. Ama biz yine de 'Neden bu bir öğrenci bizim okulumuzdan olmasın?' diye yola çıktık" diye konuştu.