Malatya'nın efsaneleri Zurbahan efsanesi

Kadim bir tarihi olan Malatya'nın bir çok efsanesi bulunmaktadır. Farklı bir söylenişi bulunan özel bölge isimlerinin ise anlamları ve nereden geldiği merak ediliyor. İşte Malatya'nın Hekimhan ilçesinde geçen tarihi efsanesii...

Malatya'nın efsaneleri Zurbahan efsanesi

Zurbahan Efsanesi: Gizemli Tünel ve Altınlar

Zurbahan’ın güneybatısında, kayalıklar arasında gizemli bir yer bulunmaktadır. Asarkaya olarak bilinen bu sarp kaya, tepesindeki dik ve basamaklı tünel ile dikkat çeker. Tünel, zorlu bir inişin ardından dar bir boğaza açılır. Ancak günümüzde bu boğazın girişi taşlarla örtülüdür.

Efsaneye göre; bu gizemli boğazın her bir yanı farklı hazineyle doludur. Maltepesi’nde altından yapılmış eşyalar, Ballıkaya’da depolar dolusu bal ve Zurbahan’da ise eşsiz takılar bulunmaktadır.

Ancak Zurbahan’daki bu nadide takıları ele geçirmek isteyenler, tünelde ilerledikçe kısa bir mesafe sonra fenerlerinin ışığı söner. Bir tür gizemli tılsımın etkisiyle, ilerlemek imkansız hale gelir ve geri dönmek zorunda kalırlar. Kimse Zurbahan’a ulaşamamaktadır çünkü fenerler, tünelin içindeki bu büyülü tılsımın karşı konulamaz etkisiyle sönmektedir.

Böylesine gizemli bir yer, efsanelerde dilden dile dolaşır. Anlatılanlara göre, Zurbahan’daki takılar göz kamaştırıcı olsa da, bu gizemli tünelin sırrı çözülememiş, hazineye ulaşmak imkansız kılınmıştır.