Malatya'nın Büyük Hatası! Çevreye Faydası Yok Zararı Var!

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya Ovası'nda derin su kuyularının çoğunlukla Beylerderesi Barajı'ndan beslendiğini  ve barajın beklenen faydayı sağlamadığını ifade etti.

Malatya'nın Büyük Hatası! Çevreye Faydası Yok Zararı Var!

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr.Mehmet Önal, sosyal medya hesabı üzerinden Beylerderesi Barajı’na dair açıklamalarda bulundu.

Yıllar Önce Uyarılmıştı! Malatya'ya Zarar Mı Veriyor?

Barajın su tutmayacağını yıllar önce söylediğini kaydeden Önal,“Beylerderesi Barajı gözenekli, geçirimli ve kuzeye eğimli Beylerderesi formasyonu üzerinde yapıldı. Bu baraj gözenek, geçirimlilik ve tabaka eğimi özelliklerinden dolayı bu bölgede yapılmamalıydı. Ben defalarca bu barajın su tutmayacağını söylememe rağmen yapıldı. Bir bilene sorulmadan yapılan yapılar fayda yerine topluma zarar veriyor. Malatya ile ilgili yayınlarımda bu bölgenin litolojik ve yapısal özelliklerini belirtmiştim.”dedi.

Yıllar Önce Uyarılmıştı! Malatya'ya Zarar Mı Veriyor?

Malatya Ovası’nda yapılan su sondajlarının Beylerderesi’nden beslendiğini kaydeden Önal, barajın su taşır özellikte olduğunu belirterek şunları söyledi:“Malatya Ovası’nda yapılan derin su sondajlarının büyük kısmı Beylerderesi formasyonundan su almaktadır. Bu formasyon akifer (su taşır) özelliğindedir. Özellikle havaalanı yolu yakınında bulunan yeni sanayi siteleri yeraltı suyunu sondaj yoluyla Beylerderesi formasyonundan almakta. Sonuç olarak Beylerderesi Formasyonu alüvyal tortularından yapılı olduğu için akifer özelliğindedir. Bol gözenekli ve geçirimlidir. Bu formasyon üzerine baraj yapılamaz. Bunu geçmişte de söyledim.”