Malatya kırmızı ette söz sahibi olacak
Malatya'nın Yazıhan İlçesinde Tarıma Dayalı İhtisas projesi olan Besi OSB'de, Yatırımcı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Projeyle Malatya'nın kırmızı et üretimini arttırması amaçlanıyor.
Malatya'yı hayvancılık ve kırmızı et üretiminde öne çıkaracak proje olan 'Yazıhan Besi Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin' Yatırımcı Bilgilendirme Toplantısı Yazıhan'da proje alanında gerçekleştirildi. Yazıhan Kaymakamı Rabia Yurdakul, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan Kırmızı, Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Canlı Hayvan Pazarı Başkanı Ramazan Kırma ve yatırımcıların katıldığı toplantıda ilk işletmelerin 2024 yılı içerisinde açılacağı belirtildi.
3 bin dönümde yapılacak
Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Besi OSB Müdürü, Fatih Yetkin “Mart ayı içerisinde TKDK'nın da teşvikleriyle birinci etapta toplam yer alan 58 tane işletmemizi bu sene en azından bir kısmını hayata geçirmek istiyoruz. Devletimiz sağ olsun buraya çok büyük bir para harcadı. Birinci etapta toplamda 58 tane işletmemiz var. Bunlardan 12 tane arsa tahsisi yapmışız. O arkadaşlarımız şu an teşvikleriyle ilgili müracaatlarını Bu yılsonunda bir kısmının bitmiş ve hayvan getirilmiş halde göreceğiz. sahamızın üst tarafında bin 500 tonluk bir su depomuz var. Bu projemizde devlet katkısı var. Devlet kurumları var. Onlar elinden geleni üzerlerine düşenleri yapıyorlar. Yatırımcılardan da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Buranın bir an önce katma değeri yüksek. İlçemize, ilimize faydalı bir yatırım olmasıyla ilgili müracaatlarınızı bekliyoruz. Devlet yanınızda. Devlet arkanızda. Şu an burada toplamda iki etap halinde 99 tane besi işletmemiz, 5 adet de sanayi parselimiz var. Bu sanayi parsellerinde bir kesimhane ve et kombinesi planlanıyor. Günde 150 baş hayvan kesimi planlanıyor. Yani 150 tane hayvan kesilecek, işlenecek hale getirilecek kapasitede. Bununla ilgili talepte bulunan yatırımcılarımız da var. Bunun dışında 1 adet yem fabrikası planı var 1 biyogaz tesisimiz var. 5 megavatlık enerji üretecek kapasitede. 3 etap halinde yapılacak. Bununla ilgili de talep eden yatırımcılarımız var. Onun dışında 5 megavatlık bir güneş enerjisi santrali projesinde var. Onun ilgili de talep de bulunan insanlar var. Geriye kalan sanayi parsellerimiz de bu işle iştigal eden farklı sanayi tipi yatırımları açık" dedi.
Yazıhan'a katkı sunacak
Projenin 2014'te başladığını belirten Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk “Altyapısı bitmek üzere ve biraz önce de yine Fatih Bey bütün detaylarıyla anlattığı müşterek yatırımlar olacak. Ve özellikle hem Malatya’mızın ekonomisine, ülkemizin ekonomisine ve tabii ki Yazıhan’ın ekonomisine büyük bir katkı sunacak. Ve ayrıca bu işler hayata geçirdiğimiz zaman binin üzerinde istihdamın gerçekleşmesi, bölgemizin işsizliğine de büyük bir katkı sunacak. Tabii hedeflerimiz bu. Çalışmalarından dolayı emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Yüzde 87'ye ulaşıldı
Projenin yönetim kurulu başkanlığını yürütenYazıhan Kaymakamı Rabia Yurdakul, "Geldiğim günden bu zamana kadar öncelikle OSB'nin inşaat alanının durumunu şu anda yüzde 87'lere getirmiş durumdayız. Niyetimiz, isteğimiz, tarım ve orman bakanlığı aracılığıyla devletimizin toplamda 140 milyon yatırım yaptı. Organize sanayi bölgesinde hayvancılık yapacakları buraya toplamanız. Tüm dünya üzerinde salgın hastalıklar, savaşlar dolayısıyla tarım ve hayvancılık ciddi anlamda azalmış durumda. Bizler ülkemizde tarım ve hayvancılığı devlet olarak önemsiyoruz. Gerçekten yatırımcılarımızın hayvancılık yapmak üzere OSB'li olması bizim için önemli. Devletin yaptığı yatırımın burada asılı kalmaması hem yatırımcılarımızın devletin verdiği teşviklerden yararlanması için sizleri burada görmek bizim için gerçekten önemli. Bunun için uğraşıyoruz, çabalıyoruz ve desteklerimiz devam edecek. OSB'lerin yönetimi belli bir mevzuata dayalı. Biz bu fiyatları, ödemeleri, vesaire hepsini mevzuata uygun olarak yapmak durumundayız. Bazen bu konuda size yardımcı olamayabiliyoruz. 2 taksit şeklinde ödemelerinizi alıyoruz. Tahsisten önce paranın yarısını yapıyoruz. Bir altı ay sonra paranın geri kalanını yapıyorsunuz" şeklinde konuştu.