Malatya kayısısında hasar tespit çıkmazı: Eksper yetersizliği üreticileri mağdur ediyor

Malatya'da yaşanan dolu felaketinin ardından kayısı bahçelerindeki hasar tespit çalışmaları eksper yetersizliği nedeniyle yavaş ilerliyor. Üreticiler, gecikmelerin mağduriyet yarattığını ve zararın doğru tespitini zorlaştırdığını belirtiyor.

Malatya kayısısında hasar tespit çıkmazı: Eksper yetersizliği üreticileri mağdur ediyor

Malatya’da geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağışın ardından aniden bastıran dolu, birçok ilçedeki kayısı bahçelerinde ciddi hasara yol açtı. Akçadağ, Arguvan, Battalgazi, Yazıhan, Yeşilyurt ve Hekimhan başta olmak üzere pek çok bölgede çağla dönemine giren kayısı ağaçlarında meyve dökülmeleri ve dallarda kırılmalar meydana geldi.

Dünyanın kayısı başkenti olarak bilinen Malatya’da zararın tespiti için başlatılan çalışmalar, eksper yetersizliği nedeniyle yavaş ilerliyor. Üreticiler, hasar tespiti için eksperlerin 10-15 günlük gecikmelerle bahçelere ulaştığını belirterek mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyor.

Malatya kayısısında hasar tespit çıkmazı: Eksper yetersizliği üreticileri mağdur ediyor

Rıza Şimşek Sigorta İşletme Müdürü Haydar Şimşek, Malatyanethaber.com.tr’ye yaptığı açıklamada, TARSİM tarafından görevlendirilen eksper sayısının yeterli olmadığını belirtti. Şimşek, “Eksperler sahada kontrolleri yapıyorlar ancak bildirdiğimiz poliçe sayısına bakarsak bu eksperler daha 10 gün 15 gün daha sahada bu çalışmayı yapacak. Bugün bir çiftçiye gidilecek, 10 gün sonra başka bir çiftçiye gidilecek. Dolayısıyla 10 gün sonraki çiftçi burada sıkıntıyı yaşıyor. Kayısı bahçesinde çiftçinin almış olduğu hasarın 10 gün içerisinde belli olup olmaması bile bir muallak. Kayısı bahçelerine aynı gün gidiliyor, ertesi gün gidiliyor, çiftçinin bahçesine bakılıyor. Ona göre rapor tutuluyor ancak yaşanan gecikmelerde kaysının zararının tespit edilememesine de yol açabileceğini düşünüyorum. Eksperlerin geç gitmesi sadece orada raporu biraz yönlendirmiş oluyor. Nasıl? Bugün dediğim gibi bakılan bahçede, ağacın dibinde dökülen eğer çiçekse çiçek, meyveyse meyve, hemen yerinde kurumadan, çürümeden tespit edilmiş oluyor ve daha net bir sonuç çıkmış oluyor. 10 gün, 15 gün sonra gidildiğinde şu olacaktır ağacın altındaki meyve çürüyecektir, kaybolacaktır, toprağa karışacaktır. Eğer dökülen çiçekse yine aynı şekilde rüzgârlara uçup gidecektir, ağacın altında kalmayabilecektir ama burada maalesef bölge müdürlüğüne de genel müdürlüğe de bilgilendirmelerini yapıyoruz. Eksperlerin herkese bir günde bakmaları gibi bir şey de söz konusu değil. Çünkü eksperlerde ve elinden geldiğince her tarafa yetişmeye çalışıyorlar. Şimdi eksper sayısı kısıtlı olduğu için mecburen bir yerler beklerken bir yerlere bakılıyor. Bunun için nasıl bir çözüm üretilebilir. Biz de bilmiyoruz ama umarız bir çözüm üretilir” dedi.

Malatya kayısısında hasar tespit çıkmazı: Eksper yetersizliği üreticileri mağdur ediyor

Şimşek, eksperlerin zamanında müdahale edememesi durumunda zarar gören meyve veya çiçeklerin çürüyüp kaybolduğunu, bu nedenle raporlamanın da sağlıklı yapılamadığını ifade etti. Şimşek, “Doluda kayısı hasarı tespit edilebiliyor. Belki çiçek uçuşur, gider, çürür falan ama donda da mesela bu sıkıntı oluyor. Don vuran bahçeye hemen ertesi gün veya 3 gün sonra gidildiğinde çok rahat bir şekilde don hasarı tespit edilebiliyor. Don hasarı almış meyveyi eksper bulup fotoğraflayıp sisteme girişini yapabiliyor. Ama dediğiniz gibi 10 gün, 15 gün sonra gidilen bahçelerde hasar bulunmama sıkıntısı yaşanıyor. Daha önce de yaşadık. Bulunduğu da oluyor. Ancak orada işte bulma oranı biraz ister istemez düşüyor. Çünkü 10 güne kadar o donan meyve zaten ağaçtan düşüyor, rüzgar oluyor, yağmur yağabiliyor üstüne veya çiftçinin tam ilaçlama döneminde bu hasar gerçekleşmiş olabiliyor. Çiftçi ilaç atmak zorunda kalıyor. Yine ilaç attığında o hasar alan meyve dökülebiliyor. Böyle sıkıntılar maalesef var. Çiftçinin bizim yıllardır yaşadığımız sıkıntı don, dolu, fırtına haricinde de yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine bu ekspertiz işlemlerinde de yine bizim için çünkü A çiftçisi, B çiftçisi, benim bahçem, senin bahçen farkı yok. Bizim de buradaki işi yaparken amacımız herkese bir şekilde faydalı olabilmek” dedi.

Hasar tespit sürecindeki gecikmelerin sadece bireysel üreticileri değil, Malatya ekonomisini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Şimşek, bu sorunun çözümü için eksper sayısının artırılması gerektiğini belirterek, “Bu süreç ne kadar hızlı ve doğru yürütülürse, hem çiftçimiz hem de bölge ekonomisi o kadar az zarar görür” diye konuştu.