Malatya kayısısı bulunmayacak

Malatya, Dünya'da kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini karşılıyor. Ekonominin can damarı olan Malatya kayısısı yaşanan depremler nedeniyle pazar tezgahları ve manavlarda yerini alması zorlaşıyor.

Malatya kayısısı bulunmayacak

Eskişehir’de pazar ve manav tezgahlarında kilosu 30-35 TL aralığında yerini alan kayısı, Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremler nedeniyle Malatya’dan değil, Mersin’in Mut ilçesinden tedarik edildi.

Yaşanan depremle birlikte Malatya’da çoğu kişinin geçim kaynağı olan kayısılar da enkaz altında kaldı. İki yıldır don nedeniyle düşük kayısı verimin alındığı ve bu yıl da depremin olumsuz etkilediği kayısı, Eskişehir pazarlarına Malatya’dan değil Mersin’in Mut ilçesinden geldi.

“Kayısının fiyatı düşmeyecek"  

Bu yıl Malatya kayısısı değil Mersin kayısısı yenileceğini ifade eden pazarcı esnafı İsmail Cerit, “Bu sene kayısı Mersin Mut’tan gelecek. Maalesef Malatya'dan kayısı gelmeyecek. Bu nedenle yaz boyu 35-40 TL arası seyredecek fiyatlar. İlerleyen zamanlarda kayısının ucuzlamasını bekleyenler hiç beklemesin. Fiyatlar düşeceğine yükselir. Geçen yıl kayısının kilosu bedavaydı. 10 liraya sattığımız kayısı 35 lira oldu. Eriğin kilosu da 40-50 lira, çilek 30-35 lira. İlerleyen zamanlarda bunlarda da çok bir düşüş yaşanmayacak” dedi.