Malatya İtfaiyesi'nden yangın tatbikatı

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, basın konteynerlerini ziyaret ederek, basın mensuplarına yangın eğitimi verildi. Eğitim sonrası uygulamalı yangın tatbikatı gerçekleştirildi. 

Malatya İtfaiyesi'nden yangın tatbikatı

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Malatya’da yayın yapan basın mensuplarının bulunduğu alanda yaygın tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikat öncesi basın mensuplarına değerlendirmelerde bulanan Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, Malatya’da 19 noktada hizmet verdiklerini dile getirerek, “Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi olarak birçok alanda hizmet vermekteyiz. Şehirde 19 noktada hizmet vermekteyiz 7/24 esasıyla çalışıyoruz güçlü bir itfaiye ekibimiz var, güçlü bir kadromuz var. Araç noktasında ve ekipman noktasında ve nitelikli personel noktasında Malatya itfaiyesi gerçekten bugün Türkiye’deki itfaiyeler kesinlikle Avrupa’yla yarışır halde Malatya itfaiyesinin onlardan kalan bir yanı yok. 6 Şubat’ta biliyorsunuz 2 büyük deprem yaşadık. Burada itfaiyecinin ne kadar önemli olduğunu itfaiyenin bir şehirdeki varlığı gücünün ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha müşade etmiş olduk. Depremin ilk anından itibaren 04.17 yaşanan depremden hemen sonra arkadaşlarımız herhangi bir ihbar beklemeksizin ilk gördükleri toz bulutunu ilk yıkılan binaya arkadaşlarımız kendiliğinden ilk müdahaleye başladılar. Tahliye ettiklerimiz Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak kapıdan, pencereden tahliye ettiklerimizi söylemiyorum. Yaklaşık deprem boyunca 600’e yakın vatandaşımızı, hemşerilerimizi enkaz altında arama kurtarma, çalışması yaparak itfaiyeci arkadaşlarımız çıkarttılar” ifadelerini kullandı. 

Günlerce evimize gitmedik

Katipoğlu, 6 Şubat’ta yaşanan depremin ilk anında itibaren itfaiye personelleri ile sahada yaptıkları çalışmaları anlatarak, “04.17 ‘de yaşanan deprem 04.40’da bizim arkadaşlarımız yine enkazın içerisinde ilk canlıyı arama yaparak çıkarttılar. Sivas caddesinde itfaiye binamızın karşısında ve merkez itfaiyemizin karşısındaki hayat sitesinin orada arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar sergilediler. Günlerce evimize gitmedik, uykusuz kaldık. Hiç önemli değil, vatandaşlar tabi ki o bölgeyi güvenli bir bölge gibi gördüler. Çevredeki vatandaşlar itfaiyede konuşlanmak için geldiler. Arkadaşlarımız sabahları 1-2 saat dinlendikten sonra tekrar arama kurtarma faaliyetlerine katılalım. Hiçbir zaman bizim arkadaşlarımız yorulduk demediler. Gözlerini dinlendirdiler, ayaklarını betona uzatıp dinlendirip tekrar sahaya çıktılar. Şehrin tüm enkaz noktalarında ben ekibimle beraber başlarında bulundum. Yeri geldi ben onlarla tünellere girdim. Yeri geldi canlı çıkarttık, yeri geldi hayatını kaybeden vatandaşlarımızı çıkarttık. İtfaiyemiz çok güzel şeyler yaptı. Keşke bu deprem yaşanmasaydı. Biz hem Büyükşehir Belediyesi olarak devlet olarak varlığımız gösterildi. Devletimiz tüm imkânlarıyla buradaydı. Seferber olmuşlardı. 6 Şubat’ı elbette unutmayacağız. İlk depremde 130 bina yıkılmıştı Malatya’da, ardından 2. Depremde çok ciddi binalar yıkılmıştı ama yaşam kaybetme noktasında bin 300’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 1.si Kahramanmaraş merkezli, 2.si Elbistan merkezli 2. Depremin merkez üssü Malatya’ya daha yakın olduğu için biz daha çok hissettik depremi, vatandaşlarımız dışarıda olduğu için çok şükür fazla bir can kaybımız olmadı ama 2. Deprem akşam olsaydı çok can kaybı yaşayabilirdik çünkü hava soğuktu, kar yağışı vardı. Hepimiz evimize girecektik. Malatya’daki yıkımlar, yıkılan binalar sayı olarak çok fazla belki en çok Hatay’dır sonra Malatya’dır sıralama olarak. Enkaz kaldırma yıkım olayları devam ediyor. Bizler bu işin içerisinde değiliz. Valilik, Yikop ve Çevre Şehircilik ilgili kurumlar yapıyorlar. Bazen hemşerilerimiz diyor ki? Top oluyor niye sulama yapılmıyor diye, ihalelerinde sulama yapmak zorundalar. Vatandaşın sulama yapılmayan yerleri gördüğü zaman mutlaka ilgili kurumlara şikâyette bulunsunlar. Şehrimizde 40 bine yakın bina olduğu için devletimiz bunun kaynağını ayırmış zaten” diye konuştu. 

Yangınlar iki kat arttı

Katipoğlu, yaz aylarının gelmesiyle değerlendirme yaptıklarını belirterek, “Temmuz 2022 ile Temmuz 2023 arası yaklaşık 2 kat fark var. Geçen sene 400’den fazla yangın yaşanırken, şuan 800’den fazla yangın ile karşı karşıyayız. Bunun içerisinde anız yangınları, temizlik amaçlı kuru ot yangınları meydana gelmekte” olduğunu söyledi. İtfaiye Daire Başkanı, Mustafa Katipoğlu, ağır hasarlı binalarda oluşabilecek yangınlara dikkat çekerek, “Maalesef ağır hasarlı binalarda malzemeleri sökmek amaçlı kullanılan kaynak makineleri, spreallerle ciddi anlamda yangınlara sebebiyet verilebiliyor. Hemen hemen her gün çok sayıda yangın çıkmakta. Anız noktasında vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Anız yangınlarıyla doğayı mahvediyoruz. Bunun doğru olmadığını ziraatçilerden bu konuda kesinlikle bilgi alınması gerekli. Malatya’da ormanlık alan olarak Pütürge’de var. Hekimhan da var. Doğanşehir de, Doğanyol da bölgesinde var. Buralarda da yangınlarla karşı karşıya” olduklarını belirtti.

Basın mensupları uygulamalı bilgilendirildi

Yaz aylarında serinleme amaçlı boğulma vakalarının yaşandığına dikkat çeken Katipoğlu, “Yaz aylarında serinleme amaçlı boğulma vakaları yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde 19 yaşındaki gencimiz hayatını kaybetti. Sürekli söylüyoruz. Uyarılarda bulunuyoruz. Malatya’daki baraj sularının alt yapısını bilmediğimiz sular, baraj suları. Kesinlikle yüzme havuzlarına yönlendirilmesi lazım. Malatya arama kurtarma ekibi Türkiye’nin en köklü ekiplerinden bende daha önce bu ekibin kurucularındanım. 2000 yılında 4 gönüllü arkadaş bir araya gelerek bu ekibi kurmuştuk. O günden bu güne kadar 415 vatandaşımızın cansız belenini çıkarttık. Hemşerilerimizin uyarılara dikkat etmelerini, kesinlikle sulara girmemelerini istiyoruz” diye konuştu.  Katipoğlu, Malatya itfaiye ekiplerinin şehir merkezindeki olaylara maksimum ulaşma süresi 8 dakika, ortalama süremiz 5 dakika ile 5 buçuk dakika arasında, bu oran Türkiye’deki en iyi oranlardan bir tanesi olduğunu vurguladı.  Malatya itfaiyesinde eğitim amiri olan Seyfullah Soylu, yangınlara karşı alınması gerek tedbirlerden bahsederek, yangın anında yangın tüpünün kullanımı hakkında basın mensuplarını uygulamalı olarak bilgilendirdi.

Malatya İtfaiyesi'nden yangın tatbikatı
Malatya İtfaiyesi'nden yangın tatbikatı