Malatya ihracatta kayıp! Yüzde 50'yi zor yakaladı

Asrın Felaketini yaşayan Malatya'da tekstil ihracatı düşüyor. Türkiye Yüzyılında Tekstil Sektörünün Geleceği Çalıştayı Malatya'da düzenlendi. Çalıştayda konuşan, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, 'İlimiz 2023 yılının ilk 8 ayında geçen yılın tekstil ihracatının ancak yüzde 50'sini yakalayabilmiştir' dedi.

Malatya ihracatta kayıp! Yüzde 50'yi zor yakaladı

Tekstil sanayisinin önde gelen şehri Malatya’da tekstilin yaşadığı sorunların aşılması ve geleceğinin planlanması amacıyla Türkiye Yüzyılında Tekstil Sektörünün Geleceği Çalıştayı düzenlendi. Kentteki bir otelde  gerçekleştirilen çalıştay Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekili Abdurahman Babacan ve MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin katıldı. Açılış konuşmasını yapan Akçin, “Malatya'da istihdamın yüzde 45'inin tekstil sektöründe olması ilimiz için tekstilin önemini göstermektedir. İlimiz 2023 yılının ilk 8 ayında geçen yılın tekstil ihracatının ancak yüzde 50’sini yakalayabilmiştir “ ifadelerini kullandı.

Malatya tekstilde cari fazla veriyor

'Bu organizasyon Türk tekstil sanayisinin başarısının kanıtıdır' diyen Akçin, "Ülkemizin tekstil sektöründeki başarısı kendini yıllardır gösteriyor. Türk tekstil ihracatı 12 milyar dolar gibi bir değere ulaşmıştır. Tekstil konusunda Malatya oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Çarpıcı bir oran olan Malatya'da istihdamın yüzde 45'inin tekstil sektöründe olması ilimiz için tekstilin önemini göstermektedir. Malatya'da tekstilin ihracat değeri 24 Milyon dolar iken ithalatı ise 13 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Tekstilde hem Malatya hem de ülkemiz dış ticaret fazlası vermiştir. İhracatta Malatya ülke genelinde 19'uncu sırada yer almıştır. İlimiz 2023 yılında ilk 8 ayda geçen yılın tekstil ihracatının ancak yüzde 50’sini yakalayabilmiştir" ifadelerini kullandı.

Malatya tekstilinin kökü 1930'a dayanıyor

Babasının Sümerbank'ta tekstil işçisi olduğunu söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Buradaki Sümerbank fabrikasında çalışarak 7 kardeşi okuttu. Malatya'da tekstil sektörünün güçlü olmasının nedeni 1930'larda temeli atılan Sümerbank fabrikasıdır. Bugün 200 sektör tekstille buluşuyor" dedi.