Malatya için acil durum! Önlem alınmadığı takdirde ısınma sorunu artacak

6 Şubat depremlerinin etkilediği Malatya'da, elektrik kesintilerinin uzun sürmesi, konteyner kentlerde kalan vatandaşları mağdur ediyor. Deprem bölgesinde saha çalışması yürüten Hayata Destek Derneği, acil durum raporuna göre, önlem alınmadığı takdirde Malatya'da soğuk kış koşullarının artmasıyla birlikte ısınma sorunu daha da artacağı belirtildi.

Malatya için acil durum! Önlem alınmadığı takdirde ısınma sorunu artacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da evleri yıkılan ve ağır hasar alan vatandaşların barınma sorunun çözülmesi için şehrin farklı yerlerine konteynerler kentler kuruldu. Konteyner kentlerde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sabah saatlerinde başlayan elektrik kesintisinin uzun sürmesi, vatandaşları mağdur ediyor. Deprem bölgesinde saha çalışması yürüten Hayata Destek Derneği, Acil Durum Raporuna göre, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta ısınma sorunu artacağı ifade edildi.

Malatya için acil durum! Önlem alınmadığı takdirde ısınma sorunu artacak

Elektrik kesintileri endişe verici

Yayınlanan Acil Durum Raporunda yer alan bilgide, “Şehirdeki binaların yaklaşık yüzde 50’si orta ve ağır hasarlıdır. En fazla hasar gören ilçeler Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçeleridir. Şehirde artçı depremler hala hissedilmektedir. Depremler nedeniyle afetten etkilenen kişilerin kaygı düzeyinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Şehir merkezindeki konteyner kentlerde duş ve tuvalet bulunurken, köylerde kurulan konteynerlerde bu olanakların bulunmaması, özellikle kış şartlarında hijyen imkanlarına erişimde sorun yaşanacağına dair endişeye neden olmaktadır. Konteynerdeki ısınma ihtiyacının elektrik bağlantısıyla sağlanması fakat şehirde sıklıkla elektrik kesintilerinin olması da kışa hazırlık süreciyle ilgili endişe kaynağıdır” ifadelerine yer verildi.  

Malatya için acil durum! Önlem alınmadığı takdirde ısınma sorunu artacak

Yetkililerden yardım bekliyoruz

Malatya'da sabah saatlerinde başlayan elektrik kesintisi, bazı bölgelerde akşam kadar sürmesi, konteynerde yaşayan vatandaşlar, elektrik kesintisi nedeniyle ısınma ve yemek pişirme gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmeye başlamasına neden oldu. Ayrıca, salgın hastalık nedeniyle hasta olan vatandaşlar, elektrik kesintisi nedeniyle konteynerde ısınamadıklarını belirterek yetkililerden çözüm talep etti.

Malatya için acil durum! Önlem alınmadığı takdirde ısınma sorunu artacak

Isınmaya nasıl bir çözüm bulalım?

Konteynerde yaşayan depremzede, elektrik kesintilerinin uzun sürmesi kış günü soğukta hastalığın daha da artmasına sebep olduğun belirterek, "Sabahtan beri elektrik yok. İlk önce aradığımızda arıza var 11:00'de verilecek denildi. Az önce aradım akşam 17:00'a kadar verilmeyecek, valilikten iznimiz var dediler. Ortalıkta salgın hastalık var. Ben de hastayım, sesim borazan gibi, nefes almakta zorlanıyorum. Akşamdan beri yağmur yağıyor. Konteynerde her şey elektrikle çalışıyor. Bir iki saat değil 8 saat nasıl dayanalım. Hadi bisküvi, meyve ile karnımız doyar. Ya ısınma? Ne yapacağız, burada küçük çocukları olan var, yaşlısı var, hastası var" dedi.