Malatya fayı tek seferde kırılamaz!
Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 6 Şubat depremlerinde Malatya'da 110 km uzunluğunda fay kırıldığını, üzerinde bulunan enerjinin büyük ölçüde boşaldığını ve 7 büyüklüğünde depremin beklenmediğini söyledi.
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Depremlerden tedirgin olan vatandaşlar, büyük bir depremin yaşanmasından endişe ediyor. Malatya’nın depremselliği hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 6 Şubat depremlerinde Malatya’da 110 km uzunluğunda fay kırıldığını ve enerjinin büyük çoğunluğunun kırılma sonucu boşaldığını ifade etti.
Öğüt, “6 şubat ikinci 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya'ya doğru yaklaşık olarak 110 km uzunluğunda bir fay kırıldı. Bu 110 km uzunluğunda kırılan fay Çöşnük fayı yani Yeşilyurt Baskil fay zonunun alt segmenti. Çöşnük fayının geçmiş depremselliğine ve Malatya fay zonuna paralel doğrultuda kuzeye doğru uzanan doğrultu-atımlı fayda 1121 yılında 7,5 büyüklüğünde deprem olmuş ve stres boşaltmıştı, Çöşnük fayında ise 1759 yılında 6,5 büyüklüğünde deprem üretmişti. Çöşnük fayı 265 yıl sonra 06.02.2023 tarihinde 110 km uzunluğunda kırılma yaşayınca üzerinde bulunan enerjiyi çok büyük ölçüde boşalttı. Doğanşehir fayı komple ve Akçadağ segmenti dedeyazı köyüne kadar kırıldı.
Yine Malatya'yı ilgilendiren segment olan Erkenek Gölbaşı segmenti ayrıca Pütürge segmenti 1893-7.1,1104-6.5,1905-6.8, 1964-6.0 ve 6 Şubat 7,8'lik depremde kırılarak rahatlamıştı. Pazarcık-Türkoğlunun güney uc kısmı ilâ Erkenek segmentinin kuzey batı uc kısmına kadar toplam 120 km uzunluğunda bi fay kırılmıştı. Ayrıca Erkenek ve Pütürge segmentine paralel doğrultuda kuzey güney yönlü 6 şubattan bu yana kadar süregelen yaklaşık olarak 70 km uzunluğa sahip alan içerisinde artçı depremler Baskil fay zonunun bir parçasının da kırıldığını göstermektedir. Malatya fay zonu birçok parçadan oluştuğu için ve artık komple tek seferde kıracak basınç oluşamadığı için tek seferde kırılamaz ki kırılsa idi 6 şubattaki 7,6'lık depremde oluşan basınç sonucunda kırılırdı. Bu sebepten dolayı Malatya’da 7 ve üzeri deprem yok sevgili dostlar. Saygı ve sevgiyle. Bilimle kalın” şeklinde konuştu.