Malatya fayı deprem üretir demek yanlış
Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş, fay yasası ve diri faylar üzerine değerlendirmelerde bulundu. her fayın aynı kategoriye sokulmayacağını belirten Demirtaş, 'Malatya fayı, Ecemiş-Tuz gölü fayı için ben kazı yaptım, her an deprem üretir demek son derece bilimsel olarak da yanlış olan bir şey ve halkı yanlış bir şekilde tedirgin edersiniz' dedi.
‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli iki büyük adepremlerde Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa ve Adana etkilendi. Büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra deprem bilimciler, diri faylar ve olası depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurumun fay yasasıyla ilgili çalışmaları n sürdüğünü söylemesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş,” 35 yıldır uğraşıyorum. Fay yasası demek son derece zaten sıkıntılı. Şimdi burada fay yasasını çıkarttığınız zaman bu işi bilen bir kurum yok. Bu işi yapabilecek bir kurumsal yapılanma yok” şeklinde konuştu.
Gündem olan fay yasasıyla ilgili yorumlarını aktaran Demirtaş,” 35 yıldır uğraşıyorum. Fay yasası demek son derece zaten sıkıntılı. Şimdi burada fay yasasını çıkarttığınız zaman bu işi bilen bir kurum yok. Bu işi yapabilecek bir kurumsal yapılanma yok” ifadelerini kullandı.
Fay yasasını uygulayabilecek kurumsal veya özel yapılanma olmadığını, sözlerine ekleyen Demirtaş, konuyla ilgili araştırma yapacak kişi sayısının da parmakla sayılacak kadar az olduğunu söyledi.Fay yasası çıkarıldığı zaman, hayali fay izlerinin etrafının kapatılmaya başlanacağını söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti: “MTA'nın diri fay haritası 2 milyon ölçekli bir harita hadi 250 bin ölçekli. 250 bin ölçekli ne demek? Bir santim 2.5 km demektir. Şimdi dolayısıyla imar paftasına baktığınız zaman onlar 1000'de 5000 ölçekli haritalardır. Orada bir santim 10 metre bir santim 50 metredir. Siz 2.5 kilometrede bir hassasiyetteki şeyi fayı çizgi olarak oraya geçiremezsiniz. Şimdi bizim arkadaşlarımız şu anda zaten genelgeler gereği bunu yapıyor ama yanlış yapıyor. Oradan Google'ye bakıp bu fayı 1000 ölçekli haritanın üzerine çizgi olarak geçiyor ki orada fay geçmiyor. Gidiyorlar orada kazı yapıyorlar. Kazı yapınca o kazı yanlış yerde yapılıyor. Olmayan yerde kazı yapılıyor”
Fay ile ilgili birçok parametrenin bilinmediğini vurgulayan Demirtaş, sözlerine şunları ekledi: “Siz gittiniz yanlış yerde kazı yaptınız ondan sonra ya da bir yerde bir iz buldunuz dediniz ki burada bir deprem var. Eyvallah. Ondan sonra bunun etrafında keyfi bir sakınım bandı oluşturuyorsunuz. Keyfi diyorum bakın yani niye keyfi? Çünkü siz fayla ilgili birçok parametreyi bilmiyorsunuz. Yani 30 metre, 20 metre, 50 metre şeklinde ya da 100 metre şeklinde fayın iki tarafına yapı yasaklı bölge beliyorsunuz. Bunlar doğru değil”
Her fay aynı değil
Her fayın aynı kategoriye sokulamayacağının altını çizen Demirtaş, her fayın bir yıllık kaymazı ve deprem tekrarlama aralığı olduğunu kaydetti. Demirtaş,” Şimdi diyorsunuz ki mesela Tuz gölü fayı, Ecemiş fayı bu faylar 10 bin yılda bir deprem üretiyor. En sonda diyelim 3-4 bin yıl önce üretmiş siz 100 yıllık bir bina hakkında karar veriyorsunuz. Şimdi Ecemiş fayı ya da Tuz gölü fayının üzerinde binaların olması oradan sırf fay geçiyor diye kapatma gerekçesi olamaz. Malatya fayı, Ecemiş-Tuz gölü fayı için ben kazı yaptım, her an deprem üretir demek son derece bilimsel olarak da yanlış olan bir şey ve halkı yanlış bir şekilde tedirgin edersiniz “dedi