Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl Bloğu baskı uyguluyor! Yedisu fayı risk altında!

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, geçtiğimiz gün Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 4.2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Yedisu Fayı'na dikkat çekti. Öğüt, Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl Bloğu'nun, Yedisu Fayı'na basınç uyguladığını, fayın 7,0 ile 7,4 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. 

Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl Bloğu baskı uyguluyor! Yedisu fayı risk altında!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde geçtiğimiz günlerde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, merkez üssü Pülümür ilçesi olan Yedisu segmenti üzerinde gerçekleşti. Yaşanan depremin ardından açıklama yapan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Yedisu segmentinin 7,0 ile 7,4 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ve bölgede yaşayan vatandaşların tedbirli olmasını tavsiye etti.

Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl Bloğu baskı uyguluyor! Yedisu fayı risk altında!

Öğüt, şunları söyledi: “Bugün Tunceli Pülümür’de Kuzey Anadolu Fay zonu Yedisu segmenti üzerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem "sismik boşluk" diye adlandırdığımız bir segmentte oldu. Kuzey Anadolu fay zonu Anadalu mikro levhası ve Avrasya levhası arasındaki levha sınır fayıdır. 20-27mm/yıl kayma hızına sahip bu fay zonu genel olarak her 235 250 280 yıl gibi deprem tekerrür periyodlarınca 7,0 ilâ 7,9 arasında deprem üretebilir. Avrasya Levhası’nın 13-7mm/yıl Arabistan platosu'nun 25mm/yıl Anadolu mikro Levhası'nın 20-27mm/yıl kayma hızına sahip bu levhaların Arabistan platosu olan kısmı Karlıovaya, Avrasya ve Anadolu mikro levhası ise Yedisu Fayına çift taraflı basınç oluşturmakta. Yedisu segmenti'nin güney bloğu yani Anadolu mikro levhasında kalan kısmı kuzey-batı yönlü kaymaktadır, Malatya-Elâzığ’ı-Tunceli-Bingöl Bloğu'nun dönme davranışı ikinci görselde gösterdiğim gibidir. Bu blok doğu Anadolu fayınca güney-batı yönlü sürünerek Sürgü fayına orada kavis yaparak Akçadağ’a oradan da kavis yaparak kuzeye doğru döner, buna ek olarak Ovacık fayı ilâ Malatya fayının kesişim noktasında da kuzey-batı yönlü dönerek Yedisu Fayına ekstra basınç uygulamaktadır. Bu blok hareketine tabi olan Çöşnük-Nazimiye-Doğanşehir fayları tıpkı Toprakkale fay zonu gibi blok içi basınç sonucunda bir takım depremler üretir. Yedisu fayı hem güney-doğu yönlü hem kuzey-batı yönlü hem de kuzey-doğu yönlü üç tarafları yani 2.si Levha 1.i blok hareketi sonucunda basınca tabidir. Bu fay 7,0 ilâ 7,4 arasında deprem üretebilir.”