Malatya efsaneleri, Güzelyurt

Kadim bir tarihi olan Malatya'nın bir çok efsanesi bulunmaktadır. Farklı bir söylenişi bulunan özel bölge isimlerinin ise anlamları ve nereden geldiği merak ediliyor. İşte Malatya'nın tarihi efsaneleri...

Malatya efsaneleri, Güzelyurt

Güzelyurt efsanesi

Bir zamanlar Güzelyurtlu bir adam, savaşta tutsak düşer ve uzun yıllar esaret altında kalır. Tutsaklığın acısını çekerken, bir gün yanına yaklaşan esrarengiz bir adam ona gizemli bir öğüt verir. “Yurduna döndüğünde çeşmenin başına var. Bir pire tut, kayanın üstünde öldür, sakın unutma” der ve kaybolur.

Yıllar geçer, adam tutsaklıktan kurtulur ve yurduna döner. Anımsar söyleneni, çeşmenin başına varır ve isteneni yapar. Pireyi öldürür, ancak beklenmedik bir olayla karşılaşır. Pirenin ölümüyle birlikte, üzerine arılar üşüşür. Adam, panikle kendini korumak için abasını başına çeker. Fakat abanın içinde üç arı saklanmıştır.

Bir süre sonra, arıların sakinleşmesiyle adam abasını çıkarır. Ancak, içindeki üç arının altına dönüştüğünü fark eder. Bir an korkuyla donar ve abasını tekrar başına geçirirse tüm arıların altına dönüşeceğini düşünerek abasını başından çıkarmaz.

Bir bilgeye danıştığında öğrenir ki, abasını korkup başından çekmezse içindeki altınları kaybetmeyecektir. Abasını başından çekse tüm arılar altına dönüşecekti. Bu sırrı öğrenen adam, pişmanlığıyla evin yolunu tutar.