Malatya efsaneleri Gelin Kayası Efsanesi, Orduzu Efsanesi, Arslantepe Efsanesi

Kadim bir tarihi olan Malatya'nın bir çok efsanesi bulunmaktadır. Farklı bir söylenişi bulunan özel bölge isimlerinin ise anlamları ve nereden geldiği merak ediliyor. İşte Malatya'nın tarihi efsaneleri...

Malatya efsaneleri Gelin Kayası Efsanesi, Orduzu Efsanesi, Arslantepe Efsanesi

Gelin Kayası Efsanesi/ Orduzu Efsanesi/ Arslantepe Efsanesi

Orduzu’nun Bahçebaşı köyündeki efsanevi ArslanTepe, yöredeki ilk yerleşim alanıdır. Bu topraklarda yaşayan genç ve yoksul bir kız, komşu ülke kralının oğluna aşık olur. Kral, kızın sevgisine karşı çıksa da genç adam bu sevdadan vazgeçmez. Sonunda gençler, kırk gün kırk gece süren görkemli bir düğünle evlenir ve gelin alayı yola koyulur.

Ancak bu mutlu yolculuk, bir an duraklar. Gelin, alayı durdurarak unuttuğu bir eşyasını, oklavayı eve göndermeleri için ister. Bu istek üzerine kızın annesi, öfkeyle beddua eder: "Gelinlik tacınla, askerinle, alayınla taş ol!" dediği anda, tüm alay aniden taşa dönüşür.

Arslantepe'nin eteklerindeki bu taşlar, efsaneye göre o günden beri varlığını sürdürmektedir. Anlatılan efsane, aşkın gücüyle birleşen bedduanın lanetiyle oluşmuş, taşlara dönüşen gelin alayının hikayesini anlatır. 

Bu efsane, Arslan Tepe'nin eteklerindeki taşların kökenine dair özel bir açıklama sunmaktadır.