Malatya'dan İrlanda gezisi

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi'nin yürütmüş olduğu Erasmus+ KA227 Creating Spaces for Creativity Projesi 3. Kısa Dönemli Ortak Personel Eğitimi ve Ulusötesi Toplantısı Yunanistan'da, 4.sü ise İrlanda'da gerçekleşti.

Malatya'dan İrlanda gezisi

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nin yürütmüş olduğu Erasmus+ KA227 Creating Spaces for Creativity Projesi 3. Kısa Dönemli Ortak Personel Eğitimi ve Ulusötesi Toplantısı’nın üçüncüsü Yunanistan’da, dördüncüsü ise İrlanda’da düzenlendi. Yunanistan’da gerçekleşen kültürle yaratıcı düşünme adlı toplantıya Malatya Bilim ve Sanat Merkezi İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Zuhal Ayik Yıldırım katılırken, İrlanda’nın Cork şehrinde gerçekleşen toplantıya ise Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Arslan, Fen Bilimleri dersi öğretmeni Hatice Esma Güney ve İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatörü olan Zuhal Ayik Yıldırım katıldı.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı

Öğrencilerin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen Spaces projesinin 3 temel ürünü olacaktır. Bunlardan ilki tamamlanmış olan “Aktif bir şekilde nasıl öğrenebilirim?” başlıklı öğrenci kitabıdır. İkincisi öğretmenlere yönelik ve yine tamamlanmış olan, öğrencilerin 21. Yüzyıl becerilerini geliştirmeyi hedefleyen öğretim planlarının yer aldığı “Yaratıcı bir şekilde nasıl öğretebilirim?” adlı öğretmen kitabıdır. Üçüncüsü ise aktif öğrenme ortamları hakkında örneklerin yer aldığı “ Yaratıcı öğrenme ortamlarını nasıl oluşturabilirim?” isimli kitaptır. Bu çıktılar üzerine yapılan çalışmaların değerlendirilmesi için ilk hareketliliğe Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı. İkinci hareketlilik Polonya ortakları olan SPATIA ve IX Liceum Ogolnoksztalcace im. Wislawy Szymborskiej w Sosnowcu okullarında gerçekleşti. Üçüncü hareketlilik Yunanistan Culture Polis, dördüncü hareketlilik ise İrlanda’daki Edmund Rice College’da gerçekleşti. Tüm çıktılar her ülkenin kendi dilinde ve İngilizce olarak yayınlanacaktır.

Yunanistan hareketliliği 

Avrupa Birliği Erasmus+ Programı tarafından ortaklaşa finanse edilen Yaratıcılık için Alan Yaratmak projesi SPACES Projesi'nin üçüncü kısa dönemli ortak personel Eğitimi ve ulus ötesi toplantısı Yunanistan’da gerçekleşti. Kültürle yaratıcı düşünme adlı toplantıya Malatya Bilim ve Sanat Merkezi İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Zuhal Ayik Yıldırım katıldı. Etkinlik, tüm proje faaliyetlerinin ve mevcut çıktıların çalışmalarına ilişkin kaydedilen ilerlemenin ayrıntılı olarak tartışıldığı Ulusötesi Toplantısı ile başladı. Yeni başlamış olan üçüncü fikri çıktıya (IO3) özellikle vurgu yapıldı. Bu IO ile ilgili olarak, beyin fırtınası egzersizi şeklinde interaktif bir çalıştay başarıyla yürütüldü. Sonraki günlerde Korfu adasının kültür ve eğitim kurumlarına ziyaretler yapıldı. Açık hava eğitimi örnekleri sunuldu. Korfu kültür kurumlarının yöneticilerinin, akademisyenlerin ve uzmanların düzenlediği çalıştaylara katılım sağlandı ve sunumlar gerçekleşti. Eğitim etkinliğine ev sahipliği yapan yerler tesadüfen seçilmedi; hepsi farklı bir kültüre hizmet ediyor (kütüphane, tiyatro ve galeri). Gösterge olarak, ortaklar:“Kitap Okumayı Yaratıcı Bir Öğrenme Süreci Hale Getirmek” çalıştayına katıldıkları Korfu Merkez Halk Tarihi Kütüphanesini ziyaret ettiler, Korfu Belediye ve Bölge Tiyatrosu'nda bir okulun öğretmen ve öğrencilerinden eğitici tiyatro programları hakkında bilgi alındı. Korfu Ulusal Galerisinde verilen “Müzelerde Hikâye Anlatımı ve Yaratıcı Yazarlık” konulu bir açıklayıcı sunuma ve çalıştaya katılım sağlandı.

İrlanda hareketliliği

Porjenin 4. Hareketliliği ise 26 ve 30 Eylül 2022 tarihlerinde İrlanda’nın Cork şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Arslan, Fen Bilimleri dersi öğretmeni Hatice Esma Güney ve İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatörü olan Zuhal Ayik Yıldırım katıldı.26 Eylül Pazartesi günü Portekiz, Türkiye, Polonya, Yunanistan ve İrlanda’dan katılımcıların yer aldığı Ulusötesi Toplantısı ile yoğun bir çalışma ile başlandı. Projenin 3. Çıktısı olan “ Yaratıcı öğrenme ortamlarını nasıl oluşturabilirim?” adlı kitabın içeriği ve tasarımı üzerine çalışıldı. Bir sonraki gün, İrlandalı Öğretmenlerinin sınıflarında derslere katılma fırsatı yakalandı. Herkes kendi ilgi alanına göre ders seçip, o derslere katılarak gözlem yapma şansı buldu. Fen (doğa bilimleri), coğrafya, İngilizce, tarih, İrlandaca, yeniden değerlendirme dersleri, ev ekonomisi (günlük hayatın pratik dersleri), teknik dersler, sosyal bilgiler, öğretmen olarak yeni ve yaratıcı yolları keşfetmek için bir fırsat yakalandı. Her biri kendi sınıflarda uygulayabileceği birçok yeni fikir ve uygulama ile geri döndü. Çarşamba günü roller değişti - İrlandalı öğrenciler öğretmen oldular. Geleneksel İrlanda ekmeği ve 3 farklı yerel çorba birlikte pişirilerek, yaratıcı bir ev ekonomisi dersi sunuldu. İşbirliği ve sohbetlerle dolu harika bir deneyimdi. Yaratıcılık dersinde aynı gün uluslararası takımlarda İngilizce şiir çalışması yapıldı. Kinsale İleri Eğitim Koleji’ni ziyaret edilerek, öğretmenin ve öğrenmenin daha yaratıcı biçimleri hakkında bilgi edinildi. Okul etkinliklerinin yanı sıra; Cork Belediye Başkanı, Okul Müdürü ve Spatia Vakfı çalışanları ile Cork etrafında bir yürüyüş, Kinsale ve Killarney'e bir gezi düzenlendi.