Malatya'dan Diyarbakır'a uzanan hoşgörü köprüsü! 1000 yıllık hikaye
Tarihi kayıtlara göre Diyarbakır, 1034 yılında patriklik merkezi olarak Malatya'dan kaçan Süryanilere sığınak oldu ve yüzyıllar boyunca farklı din ve mezheplere ev sahipliği yaptı.

Romalıların baskısı altında kalan Süryaniler'in, mezhep farklılıkları nedeniyle Bizans'tan da zulüm gördükleri ve bu nedenle Malatya'dan göç ederek Diyarbakır'a sığındıkları anlatılarak, Diyarbakır'da hoşgörülü bir ortam bulan Süryaniler'in, burada rahatça ibadetlerini yerine getirdikleri anlatılıyor.
Kayıtlarda, Diyarbakır'daki hoşgörünün sadece Süryanilerle sınırlı kalmadığı, farklı din ve mezheplere mensup insanların da burada huzur içinde yaşadıklarına yer verilerek, şehirdeki İslami vakıflarda bile gayrimüslimlere görev verilmesinin, bu hoşgörünün somut bir kanıtı olduğu kaydediliyor.