Malatya daha yeşil olacak

Malatya'da Milli Ağaçlandırma Günü 'Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes' Programı kapsamında binlerce fidan toprakla buluşturuldu. Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya'da 15 hektarlık alanda 2 milyon 250 bin fidanın toprağa kavuşacağını, bu sayede Malatya'nın yeşilliğinin bir kat daha artacağını söyledi.

Malatya daha yeşil olacak

Daha yeşil bir Türkiye için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" Programı kapsamında Türkiye genelinde milyonlarca fidan toprakla buluşurken, Malatya'da da yoğun bir katılımla Yeşilyurt Beydağı TOKİ evlerinin olduğu mevkide binlerce fidan dikildi. Fidan dikimi öncesinde konuşan Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, her yıl 11 Kasım gününün, 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlandığını anımsattı. Kalaylı, bugün Malatya'nın 13 ilçesinde fidanları toprakla buluşturduklarını kaydetti. Kalaylı, "Bugün dikeceğimiz 4 bin fidan ile hem geleceğe nefes olacağız hem de Beydağı Ağaçlandırma projesinin geri kalan kısmı gibi yeşil bir alan oluşturacağız. Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında toplamda 680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikilmiştir. Yeşilyurt Konak Mahallesinden başlayan ve Battalgazi Orduzu Göletine kadar devam eden proje sahasında tespitlerimize göre yüzde 90 oranında başarı vardır. Fidanların ortalama boyları ise 2,5 metreyi geçmiş durumdadır. Dikilen fidanlar kent merkezinden görülebilecek hale gelmiştir. Tüm bu yapılan çalışmalar ve her yıl dikilen ortalama 2 milyon fidanın katkısıyla ilimizin orman alanı %17 ye yükselmiştir. Gelecek yıllarda yapılacak ağaçlandırma çalışmalarıyla bu oranın daha da yükseltilmesi için gayret gösterilecektir" dedi.

2 milyon 250 bin fidan toprakla buluşacak

Malatya Valisi aydın Baruş ise ülke genelinde 250 milyon, Malatya'da ise 2 milyon 250 bin fidanın toprakla buluşacağını belirterek, "Malatya’mızın yeşilliği bir kat daha artacak. Bu gün 11 Kasımda düzenlenen etkinliklerle 15 hektarlık alanımız fidanla buluşacak. Biz çok mutluyuz. Bu günü bir bayram günü olarak görüyoruz. Malatya’nın ağaçlandırılması için emek sarf eden başta orman genel müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına tüm Malatyalı vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çünkü toprağa dikilen her fidan geleceğe yapılan bir yatırımdır. Bu toprak bizim için kutsal bir toprak. Çünkü biz bin yıldır Anadolu toprağını kendimize vatan bildik. Atalarımız bu topraklara gömdük. Çocuklarımızın geleceğini nu verimli topraklarda gördük. Bu toprağa hangi değeri katarsak katalım hangi fedakârlığı yaparsak yapalım borcumuzu ödeyemeyiz. Aslında bu gün diktiğimiz fidanlar bu toprağa diyet borcudur. Bu topraklardan aldık bu topraklara vermek zorundayız. Çünkü toprağımızı korumazsak ormanlarımızı korumazsak geleceğimiz tehlike altındadır. Biraz önce bir yavrumuzun elinde taşıdığı afişte bir söz gördüm, bir ağaç diken bir hayat diker. Her dikilen ağaç aslında hayata hayat katan bir katkıdır. Dolayısıyla her diktiğimiz fidanın gelecekte bir cana nefes olacağını hiç hatırımızdan çıkarmayalım" diye konuştu.

Ormanların en büyük düşmanı yine insandır

Fosil yakıtların yoğun bir şekilde kullanımı ve karbon emisyonunun ciddi bir şekilde artmasıyla birlikte dünya kuraklığa doğu hızla gittiğini dile getiren Baruş, ciddi bir iklim değişikliğiyle karşı karşıya olduğumuzu bu iklim değişikliğinin getirdiği tehdidin hepimizin hayatına yönelik olduğunu vurguladı.  Yüce dinimiz İslam’da ağaç dikmenin Peygamberimizin hadislerinde de görüldüğünü anımsatan Baruş, "Ağaç dikmek insana ölümünden sonrada fayda sağlan bir hayır olarak görülmüştür. Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde bir Müslüman bir ağaç diker veya bitki dikerse ondan bir hayvan veya insan yerse o kişi için sadaka olmuştur. Bu gün Malatya olarak yüz ölçümümüzün yüzde 17 ‘si oranında ormanlara sahibiz. Ama Türkiye geneline göre bu oran çok düşüktür. Bu oranı arttırmak için yaptığımız etkinlikler ve farkındalık çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Orman sevgisini çocuklarımıza çok iyi anlatmak zorundayız. Ormanların en büyük düşmanı yine insandır. Bu yıl hepimizin şahit olduğu gibi yüz binlerce hektar orman alanı yok oldu. Bu orman yangınlarının baş sebebi de insandır. Malatya’mızda da 26 yangından 45 hektarlık alan zarar gördü. Ormanı yok eden aslında geleceğimize düşman olandır. Ormanı yok eden nefesimize suyumuza göz dikendir. Ormanı yok eden hayatımıza kast edendir. Ormanları korumak her Türk vatandaşının boynunun borcudur. Ormanları korumak geçmişimize saygı duymaktır. Ormanları korumak vatana sahip çıkmaktır" şeklinde konuştu.