Malatya'da zirai don felaketi: Kayısıda büyük kayıp
Malatya'da etkili olan kar yağışı ve don, kayısı başta olmak üzere birçok tarım ürününde büyük zarara yol açtı. Vali Seddar Yavuz, hasar tespit çalışmalarının başladığını ve konunun yakından takip edildiğini açıkladı.
Malatya’da 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde etkili olan kar yağışı ve aşırı soğuk hava, kentin en önemli tarımsal ürünü olan kayısı başta olmak üzere birçok üründe ciddi zarara yol açtı. Bazı bölgelerde sıcaklık -13 dereceye kadar düşerken, don olayının etkisiyle kayısı bahçelerinde oluşan hasarın boyutu giderek artıyor. Ekipler, zarar tespit çalışmalarını sahada yoğun şekilde sürdürüyor.
Sahada Zarar Tespitleri Yapılmaya Başlandı
Kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışmalarının başladığını belirten Yavuz, “Malatya’da maalesef 11-12 Nisan 2025 tarihinde yaşanan zirai don başta kayısı olmak üzere tarımsal ürünlerde zarara neden olmuştur. Derhal zarar tespit çalışmalarına arkadaşlarımız başlamış. Sahada zarar tespitleri yapılmaya başlanmıştır. Kayısı elbette ilimiz için sadece bir tarımsal ürün olmaktan çok ilimizin hem tanıtılması hem de sosyal, kültürel ve ekonomik hayatında önemli bir ürün olarak hep belirmiştir. Bu vesileyle hepimiz üzüntülüyüz. Ancak özellikle 11-12 Nisan tarihinde meydana gelen kar yağışı ve bazı yerlerde -13 dereceye varan soğukluk ve don elbette olumsuz etkilemiştir. Bugün Tarım Bakanımızla da bir görüşme yaparak şehrimizdeki durumu kendilerine arz ettik. Onlar da tüm kurum ve kuruluşlarına gerekli talimatları zaten verdiğini bir gece boyunca sadece Malatya üzerinde değil diğer şehirleri de takip ettiğini bizati ifade ettiler” dedi.
Kayısı Dışında Diğer Meyvelerde Tespit Edilecek
Bahçelerde kayısı dışında diğer meyvelerde kapsam içinde değerlendirileceğini söyleyen Yavuz, “Bu vesileyle Malatyalı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerini özellikle iletmemi istediler. Şu anda tam hasarın fotoğraflarını çekeceğiz. Durumumuzu ne test edeceğiz? Kayısının dışındaki diğer ürünler yani meyve ve diğer tarla bitleri içerisinde de ne tür zarar olduğunu da tespit etmiş olacağız. Bu bağlamda tabii tarım sigortasını yaptıran kardeşlerimiz var” şeklinde konuştu.
Malatya’da 944 Bin Dekar Alanda Kayısı Üretimi Yapılıyor
Malatya’da toplamda 944 bin dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor yaklaşık ilimizde. 8 bin 712 üreticimiz 229 bin 181 dekar alanda kapsayan yaklaşık 19 bin 500 poliçe düzenlenmiş bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Sadece İlimizi Değil, Bölgemizi de Etkiledi
Bu tespitler yapıldıktan sonra da Tarım Bakanlığımıza, şehrimizin durumuyla ilgili bilgiler ulaştırılacaktır. Daha önce biliyorsunuz çeşitli tarihlerde don hadisesi meydana geldi lokal olarak etkiledi ama dün akşam meydana gelen hadise olağanüstü bir durum. Sadece ilimizi değil, bölgemizi de yine çok etkilediğini arkadaşlarımız, bölge müdürlerimiz de ifade ettiler. Ben bir kez daha Malatyalı hemşerilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Üzüntülerini içtenlikle paylaşıyoruz. Tüm paydaşlarımızla birlikte. Dolayısıyla önümüzdeki atılacak adımlarla ilgili de hazırlıklarımız, istişarelerimiz, görüşlerimiz ve çalışmalarımız hep beraber devam edecek” dedi.