Malatya'da zenginler daha da zenginleşti, yoksullar daha da yoksullaştı

Malatya'da en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay, bir önceki yıla göre 2,6 puan artarak yüzde 42,6 oldu. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise geçen yıla oranla azalarak 5,7 oldu.

Malatya'da zenginler daha da zenginleşti, yoksullar daha da yoksullaştı

TÜİK, 2023 yılına ait Gelir Dağılımı İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre, gelir eşitsizliği en az olan iller arasında TR81 bölgesinde yer alan Zonguldak, Karabük, Bartın yer alırken, TRB1 bölgesinde bulunan Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’de ise gelir eşitsizliği arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin "Gelir Dağılımı İstatistikleri" bültenini açıkladı. Hane halkı kullanılabilir gelirinin, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer hane halkı büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen "eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine" göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2023'te bir önceki yıla kıyasla 1,8 puan artarak yüzde 49,8 oldu. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 5,9'a geriledi. Verilere göre, Malatya’nın da dahil olduğu TRB1 bölgesinde ise en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2023'te bir önceki yıla kıyasla 2,6 puan artarak yüzde 42,6 oldu. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay azalarak yüzde 5,7'a geriledi.